A tél beálltával összegyűjtöttük a világ legegészségesebb fűszereit!

Bár a fűszereket már több ezer éve ismerjük, jótékony hatásukat még csak most kezdjük igazán felfedezni. Ennek ellenére a többség még mindig abban a tévhitben él, hogy a fűszerek semmivel sem járulnak hozzá életünkhöz azon túl, hogy megízesítik az ételeinket. Pedig ez óriási tévedés!


Tévhit a fűszermentes diéta?


Óriási tévedés, hogy egy fűszer csak ízesítésre alkalmas, legalábbis ezt mondják a táplálkozási szakértők, akik nem győzik felhívni a figyelmet arra, hogy az évezredek óta ismert – sőt sok országban elismert – fűszernövények bizony nemcsak a főzésben, de az egészségünk megőrzésében is komoly szolgálatot tesznek. Vegyük például Indiát, ahol még most is nagyon erős a fűszerkultúra: egy ideje az országban egyre többen hódolnak az úgynevezett „nyugati diétának”, vagyis egyre többen eszik a zsíros, egészségtelen ételeket. Ezzel párhuzamosan nőni kezdett a szívbetegek és az elhízással kapcsolatos problémák száma, amit az ottani szakértők egyértelműen a fűszermentes ételek számlájára írtak, mondván: akik egészségtelenül (fűszermentesen) étkeznek, elvesztették a védettséget, amit ezek a növények okoznak.

Lássunk most néhány – a világon mindenhol – népszerű növényt, amiknek kiemelkedő a jótékony hatása.


A chiliről tudjuk, hogy csíp, és hogy fantasztikusan jó párost alkot a csokoládéval, azt viszont már kevésbé, hogy segíthet felgyorsítani az anyagcserét. Másrészt csillapítja az éhséget, és felgyorsítja az agyban zajló kémiai folyamatokat is, ráadásul kiképzi a gyomrot a különféle bacilusok ellen.  A gyömbér nem agresszivitásával, hanem inkább gyengédségével tesz jó szolgálatot. A fűszer ugyanis nyugtatja a gyomrot, csillapítja a hányingert, különösen műtétek és kemoterápiás kezelések után. Emellett tele van olyan anyagokkal, amik hatékonyak a gyulladások ellen, és remek izomláz ellen is például. A fahéj a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknek hasznos, hiszen stabilizálja a vércukorszintet, a sáfrány – teába vagy rizsbe szórva – remek kedélyjavító. 


Mindennapi és mégsem hétköznapi zöldfűszereink

Bazsalikom - az indiai eredetű növény leginkább Olaszországban terjedt el. Méghozzá annyira, hogy nélküle az olasz konyhaművészet elképzelhetetlen lenne. Indiában a bazsalikomot a természetgyógyászok és az orvosok egyaránt a megfázásos betegségek esetén használják, illetve szerintük jól alkalmazható a szellem erősítésére is. A bazsalikomból készült illóolajnak pedig hangulatjavító hatást tulajdonítanak. 

Kakukkfű - a belőle készülő illóolaj antibakteriális hatású, serkenti az emésztést, elmulasztja a torokfájást és a könnyű náthát, emellett biztosítja a mély alvást is. Ha gőzfürdőt készítünk belőle az arcunk számára, gyorsan kitisztítja a pórusainkat, és megelőzhetjük vele a torok- és melléküreg-gyulladásokat. 

Medvehagyma - az ínyencek titkos fegyvere! A zöld levelek ugyanis enyhén fokhagymaízűek, így kihagyhatatlanok például a pestóból, az ízletes szószokból, salátákból vagy levesekből. Kéntartalmú hatóanyagai miatt óvja a szívet és a keringési rendszert, az emésztőrendszert pedig felpörgeti. C-vitamin tartalma nagyon magas! 

Petrezselyem - formáját tekintve kétfélét különböztetünk meg: a fodros, díszítésre alkalmasat, és az intenzívebb ízű, sima levelűt. Mindkét növény rengeteg C-vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Ezen kívül erősítik az egész szervezetet, új energiával töltenek fel, és felébresztik a fáradt férfiakat. Egy csokor petrezselyem elfogyasztása háromórányi alvást helyettesít. A legfrissebb vizsgálatok szerint hatékony védelmet nyújt a mellrák kialakulása ellen is.

Amilyen büdös olyan egészséges - gyógyító fokhagyma


A fokhagyma nem csak fűszer, hanem remek orvosság és egészségmegőrző csodaszer is. Hatóanyaga a mintegy 1% kéntartalmú alliin nevű illóolaj. Amikor a hagymát aprítjuk vagy törjük, az alliin átalakul allicin nevű vegyületté, melynek a növény azt a jellegzetes szagot köszönheti, melyet a fogyasztása után még másnap is érezni a buszon. De a szagon kívül még más szerepe is van az allicinnek.
Az allicin reakcióba lép a szervezetet megtámadó baktériumokban vagy parazitákban levő kéntartalmú fehérjék csoportjával, és gátolja azok működését. Emellett antioxidáns vegyület is, tehát megköti a szabad gyököket. Hatóanyagainak köszönhetően remek baktérium- és vírusölő szer, de hat a gombák és az élősködők ellen is. Egy gerezd fokhagyma nagyjából 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyezik meg. A fokhagyma tehát remek orvosság, mely nemcsak a légutakat tisztítja és a náthát űzi el, hanem számos, sokak által nem is mert gyógyító hatása van:

Emésztést elősegítő,
bélfertőtlenítő,
bélféregűző,
vérnyomáscsökkentő,
epe- és májműködést elősegítő,
érelmeszesedés ellen is hatásos.

Még szerencse, hogy a magyar konyha nem szűkölködik a fokhagymával készülő ételekben! 

Télen még melegítenek is…


A tél derekán járunk, hideg, zimankós az idő, és ez sokunknál együtt jár azzal, hogy majd' megfagy a kezünk, lábunk. Ez ellen azonban tehetünk: aki fázós, figyeljen a táplálkozására, fogyasszon melegítő hatású fűszerelet, vagy olyan ételeket, amik ezeket tartalmazzák. A megfelelő fűszerek:  a fahéj, az édeskömény, az ánizs, a csillagánizs, a szegfűszeg, a kardamom, a csili, a fűszerpaprika, a gyömbér és a fokhagyma mind-mind képes „befűteni” a testünket a téli időszakban. Ezeket a fűszereket az európaiak is hosszú ideje használják nagyobb mennyiségben, a téli ételek elkészítésénél – gondoljunk csak a forralt borra, a mézeskalácsra vagy más téli finomságokra.

Szerző: Fodor Márta

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így gondolnak a gyerekek a gyógyszerészekre (egy fantasztikusan kedves videó)

Néhány napja, egészen pontosan szeptember 25-én volt a Gyógyszerészek Világnapja. Ennek alkalmából gyermekeket kérdeztek meg arról, hogy mi a véleményük a szakmáról.

Régi-új csodaszer, mely segíthet megelőzni a rákot

Egy új felmérés szerint egy nagyon népszerű és mindenki számára ismeretes ital segít megelőzni a rák egyik fajtájának kialakulását.

Fantasztikus fényképek apácákról, akik marihuána termesztésre adták a fejüket (képriport)

Ha azt hitted, hogy az apácák élete monoton és minden napjuk egyforma, tévedtél!

A láz veszélytelen, nem kell csillapítani

A láz veszélyeiről alaptalan tévhitek élnek sok emberben, aminek főként a gyermekek látják kárát. A láz ugyanis jóindulatú, ártalmatlan folyamat, amely segíti a gyógyulást. Még a 40 fok felett sem okoz semmilyen kárt...

A tökéletes növény (aminek még az aratása is lenyűgöző)

Levendula, aratás. A növény, aminek még az aratása is mesés. Néhány, – talán – új információ a levenduláról és pár recept, hogy kedvet csináljunk az otthoni levendulaszüreteléshez is.


NAPI BOLDOGSÁG