Persze nem minden rákbetegséget tudunk megakadályozni a rendszeres kávéfogyasztással: a coloteralis (végbél)rák kialakulásának kockázatát azonban határozottan csökkenteni lehet ezzel a szokással.
A tanulmány 5100 férfit és nőt vizsgált, akiknél az utóbbi 6 hónapban diagnosztizáltak coloteralis rákkal, valamint egy 4000 főt számláló kontrollcsoporttal dolgoztak, akiknek az előéletében nem volt jelen ez a fajtájú rák.
A vizsgálat során számba vettek mindenfajta kávét, az eszpresszótól kezdve a koffeinmentesen át a filteres kávéig, melyet az alanyok napjaik során fogyasztani szoktak. Mindemellett más olyan faktorokat is számításba vettek, amik befolyásolhatták a rák kockázatát (a betegség előfordulása a családban, étrend, dohányzás, stb.).
A kutatás végére a tudósok arra jutottak, hogy a rendszeres kávéfogyasztás összefüggésbe hozható a rák kialakulásának alacsonyabb kockázatával.
Míg napi 1-2 könnyű kávé 26%-kal, addig 2,5 adag fölött már 50% csökkent a rák kialakulásának lehetősége, s ez minden fajta kávénál így van - még a koffeinmentesnél is!
Ezek után talán mindenki szívesebben kezdi a reggelét egy jó kis feketével és napközben is nyugodtabban iktatunk be egy-két pulsz bögrével kedvenc italunkból! :)
Forrás: treehugger
Képek forrása: pinterest
Pozitív Nap - Gerecs Zsófia