Így zuhanyozz víztakarékosan!

Az emberek általánosan úgy vélekednek, hogy egy zuhanyzás során jóval kevesebb vizet használunk fel, mint egy kádas fürdéskor. Azonban ez közel sem biztos.


Nem ám, hiszen sokszor órákig képesek vagyunk magunkra folyatni a tűzforró vizet, mely összességében könnyen elérheti ugyan azt a mennyiséget, ami egy kád feltöltésével jár. De most itt a Water Pebble! A WP egy tenyérnyi nagyságú szerkezet, amellyel csupán annyi a dolgunk, hogy a zuhanytálcára helyezzük, és a kütyü felméri, hogy átlagosan mennyi ideig zuhanyozunk; pontosabban, hogy mennyi víz folyik le a lefolyón.


A következő tisztálkodás alkalmával pedig mérései alapján fényekkel jelzi a különböző szakaszokat: zölden világít a zuhany kezdetekor, sárgán, hogyha a félidőhöz közeledünk, végül piros fénnyel jelzi, ha már illene kilépni a víz alól.

A szerkentyű apropója, hogy minden újabb használatkor egy kicsivel megkurtítja a javasolt zuhanyzási időt, így segít abban, hogy takarékoskodjunk a vízkészlettel és védjük a környezetet. És persze a fürdőszoba ajtón sem fog senki sem dörömbölni, hogy jöjjünk már ki...

További tippek a fürdőszobai vízpazarlás csökkentéséhez:


1. Ne folyassuk feleslegesen a vizet borotválkozás, hajmosás, fogmosás alatt sem.
2. Szereljünk a csapra ún. aerátos csapvégeket, amely levegővel keveri a vízsugarat, így kevesebb víz is elég például egy kézmosáshoz.
3. A zuhanyra is szereljünk víztakarékos rózsát, zuhanyváltót és áramláskorlátozót. Ezekkel a zuhanyzáshoz felhasznált víz mennyisége jelentősen csökkenthető anélkül, hogy a zuhanyozás komfortérzete romlana.
4. Az egykaros keverőcsap gazdaságosabb, mintha a hagyományos hideg-meleg csapokkal addig folyatjuk a vizet, míg nem sikerül a megfelelő hőmérsékletű keveréket beállítani.
5. A csöpögő csapokat javíttassuk meg.
6. A mosógépet csak akkor indítsuk el, ha tele van, negyedig-félig rakva pazarlás beindítani.
7. Szereltessünk be takarékos wc-tartályt. Ez lehet kétállású, ahol beállítható, hogy milyen intenzitású öblítést igénylünk. Vagy lehet olyan, amelynél az öblítés időtartama attól függ, hogy milyen hosszú ideig működtetjük a tartályt.
8. Az úszóbólyás WC-tartályok úszója állítható úgy is, hogy kevesebb vizet fogyasszon egy-egy lehúzás – ehhez hajlítsuk meg az úszó karját, hogy feltöltéskor az eredetinél alacsonyabb vízszint álljon be . Csökkenthetjük a vécétartály hasznos térfogatát úgy is, hogy nagy tiszta kavicsokat vagy egy vízzel töltött lezárt palackot teszünk bele.


Szerző: Pozitív Nap, Kezu - shtrend.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ilyen a japán gyerekek menzája - Elképesztő hogyan zajlik az ebédszünet Japánban!

Japán sok mindenben egyedülálló elképzeléseit követi és nem áll be a sorba. Ennek köszönhető, hogy a gyerekek nem sorban állással töltik az ebédidőt.

20 gyönyörű fotó a pingvinekért

Pingvinek. Mindnyájan szeretjük őket. Miért? Mert esetlenek, de mégis aranyosak, imádni valóak, és egész életüket fagyos vidéken töltik, úgyhogy igazán megérdemelnek egy kis odafigyelést.

Áramot termel, költséget csökkent és elhízás ellen is jó: íme, az új hibrid kerékpár (+videó)

Az öt órán át ható energiaital atyja, Manoj Bhargava bemutatta a cégük legújabb találmányát, a szabad elektromossággal működő hibrid kerékpárt.

Akik lekapcsolták magukat a hálózatról (képriport)

Egy francia fotós három éven át stoppolt keresztül-kasul Európán, hogy olyan emberekkel találkozzon, akik „lekapcsolják magukat a hálózatról”.

Energiatakarékosság lépésről-lépésre

Az energiatakarékos életmóddal két legyet üthetünk egy csapásra: hozzájárulunk környezetünk egészségéhez, és még spórolhatunk is vele.