Belépés

Kizuna projekt - Ahogyan a fukusimai fiatalok látják hazánkat


Schmitt Pál köztársasági elnök is fogadta a Magyarországon tartózkodó fukusimai diákokat, akik a Sándor-palota megtekintése után magyarországi élményeikről tartottak beszámolót szerdán Budapesten.

Korábban már beszámoltunk a Kizuna projetről és arról, hogy Európában hazánk fogad előszőr fukusimai diákokat a természeti katasztrófa után. Most nézzük, hogyan alakult a szolidaritási akció: A 14-17 éves fiatalokból álló csoportot a Hódmezővásárhely város önkormányzata által életre hívott projekt keretében látják vendégül Magyarországon július 25. és augusztus 6. között. Amikor a tragédia történt, Fukusima a szenvedés szimbólumává vált, de lesz idő, hogy a városra, mint az újjászületés jelképére emlékezünk majd - hangsúlyozta Schmitt Pál államfő a fukusimai diákoknak szerdán a Sándor-palotában. 
Fukusimai és magyar fiatalok a Szegedi kiránduláson. (Fotó: szegedma.hu)

Mint mondta, korábban a japán emberek munkájáról, szolidaritásáról, a világ iránti jó szándékáról, természet szeretetéről lehetett olvasni, majd a földrengés és az atomreaktor-baleset került címlapra. A világ szinte minden országában van atomerőmű, ezért mindenkit megérintett, ami ott történt. Emlékeztetett, hogy elsőként küldött üdvözletet a japán miniszterelnöknek, kifejezve a magyar nép részvétét és szimpátiáját. A japán nép ismét bizonyítja, hogy milyen erős és felül tud emelkedni a nehézségeken - tette hozzá a köztársasági elnök, felidézve, hogy sokat járt Japánban a Magyar Olimpiai Bizottság elnökeként és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagjaként.
Lázár János és Ito Tecuo japány nagykövet köszöntötte a fiatalokat. (Fotó: MTI)
A diákok vetített beszámolójából kiderült, hogy a magyarországi látogatás alatt láthattak "energikus és ritmikus" magyar táncot, kipróbálhatták ügyességüket lovasíjászkodásban és kóstolhattak "tömény ízű" túrót, sajtot is. Bár jártak a Balatonon, a "rossz idő miatt a strandolás elmaradt", viszont áthajóztak Tihanyba és megtekintették az apátságot, amelyet úgy jellemzett az egyik kislány, hogy: "ilyenben még nem jártak sosem". Kovácsműhelyben patkolási eszközt gyártottak, elleshették a tésztakészítés titkait, búvárversenyen "drukkoltak" a japán résztvevőnek, kenuztak és gokartoztak is. A 14 órás repülőút fárasztó volt, de "mindenki szeretettel fogadta" őket. Amikor a repülőből lenéztek Magyarországra és látták, hogy "minden zöld", már "tudták, hogy jó helyre jöttek". A csoport délután ellátogat a Parlamentbe, a következő napokban pedig megtekintik Budapest nevezetességeit, ellátogatnak Esztergomba és Visegrádra is.
Ismerkedés a magyar kézművességgel. (Fotó: MTI)
Az eseményen részt vett Lázár János, Hódmezővásárhely fideszes polgármestere és Ito Tecuo, Japán magyarországi nagykövete is. Lázár János korábban elmondta: a program célja, hogy segítsen feldolgozni a diákoknak a Japánt 2011 márciusában sújtó földrengés, szökőár és atomerőmű-baleset emlékét, és erőt adjon nekik az újrakezdéshez. A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót választotta szolidaritási akciójának címéül az alföldi város önkormányzata.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kizuna projekt - Fukusimai diákok érkeznek ...

A kizuna kifejezést a japánok az emberi kapcsolatokra, baráti kötelékekre alkalmazzák, ezért ezt a szót ...

Magyarországot ünneplik a japán katasztrófa ...

A két évvel ezelőtti földrengés, cunami és atomerőmű-baleset által sújtott régió köszönetet mond ...


Népszerű termékek
Húsvéti tojásszappan
490 Ft

Idén ajándékozz szappantojást a locsolkodóknak!

Megnézem a terméket
Macaron szappan
1189 Ft

A 3 db. macaron szappant a szivárvány minden színében kérheted

Megnézem a terméket
Kalocsai mintás szappan
1189 Ft

Kalocsai mintával díszített szappan díszcsomagolásban.

Megnézem a terméket
Összes termék megtekintése