Újra itt a menzák versenye!


Nettó 420 forintból is lehet finom és egészséges ebédet főzni, akár nagyüzemben is. Ezt szeretné bebizonyítani az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesülete és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH), ezért főzőversenyt hirdettek a közétkeztetésben dolgozóknak.


A kétfordulós vetélkedőre kétfős csapatok nevezését várják. A győztes csapat elnyeri az év legjobb közétkeztetője címet, menüjük pedig bekerülhet az ország összes menzájára. A szakácsoknak mindössze három órájuk van arra, hogy a tányérra varázsolják az előre összeállított menüsorukat. Három fogást, tíz főre kell megfőzniük és felszolgálniuk.

Csakúgy mint tavaly, idén is receptversennyel kezdődik a megmérettetés, amikor a séfek kitalálják, hogyan nézzen ki a menü. Fontos szempont, hogy ne legyen az ételekben mesterséges adalékanyag. A csapatoknak az őszre jellemző nyersanyagokból kell gazdálkodniuk. A megadott alapanyagok között van hús, hal, tojás, zöldségfélék és gyümölcs is.

A legfinomabb menüt országszerte megkóstolhatják a gyerekek is.

Némedi József, az Étrend Magyar Konyhafőnökök Egyesületének elnöke a Híradónak elmondta, több szempont alapján értékelik az elkészült menüsorokat. "Legyen nagyon finom az étel, férjen bele 420 forintba mert azért csak menzakonyháról beszélünk, és az sem utolsó, sőt elsődleges szempont, hogy nagyon szép legyen mert ugye először a szemünkkel választunk és utána fogyasztunk." Ezen kívül a szakszerű elkészítést, és a higiéniát is pontozzák.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal azt szeretné elérni, hogy javuljon az ételek minősége a közétkeztetésben. Zoltai Anna, a szervezet osztályvezetőjének tájékoztatása szerint bőven van hova fejlődni ezen a téren. "Augusztus végéig 181 ebéd vizsgálata zajlott le, ennek a 181 ebédnek durván 35 ezer gyerek az érintettje. Több mint ötven százaléka a vizsgált ebédeknek átlagos minősítést kapott és sajnos húsz százalék körüli az átlag alatti" – mondta NÉBIH munkatársa.

A győztes csapat elnyeri az év közétkezetője címet, különleges menüjüket pedig az ország összes menzáján meg lehet majd kóstolni.


Forrás: M1/Híradó

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

Lenyűgöző felvételeken Erdély legszebb részei madártávlatból

Három részes drónvideó sorozat tiszteleg Erdély, sokunk számára igen kedves természeti csodái előtt. Már az első rész is magával ragadó.

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!


NAPI BOLDOGSÁG