A háromgyermekes ultrafutó sikerei - Lubics Szilvia 245 km-es ultramaratont nyert

Lubics Szilvia a legendás Athéntől Spártáig tartó 245,3 kilométeres Spartathlont 29 óra 7 perc 39 másodperc alatt teljesítette, és ezzel nyert a nők között, a magyarok közül elsőként. Lubics kiváló futásával a magyar férfi indulóknál is gyorsabb volt.

Az ultarmaratont 1983 óta rendezik az ókori athéni hírvivő Pheidippidész emlékére, a történetírók szerint egy nap alatt elfutott Athénból Spártába, hogy fegyverbe hívja a spártaiakat. A Spartathlonon már a célbaérés is hatalmas teljesítmény, a táv során több hegyet, köztük az 1200 méter Parthenio-csúcsot is meg kell mászni, és gyakran elviselhetetlen a hőség. A táv teljesítésére 36 órájuk van a futóknak, de az ellenőrző pontoknál is limitidők vannak, aki nem ér be addig, kizárják a versenyből. Lubics végig jól futott, 195 kilométernél közel két és fél órával vezetett a második előtt. A végére is jócskán maradt előnye, győzelme nem volt veszélyben. A magyar idő szerint 11:07-kor beérő Lubicson kívül még nem finiselt női versenyző.
dr. Lubics Szilvia magyar ultramaratonfutó bajnok. Gartulálunk a sikerhez! (Fotó:http://kanizsaifutoklub.shp.hu)
A három gyermekes "spártai hős" amatőrként fut, maratonokra és ultarmaratonokra specializálódott. Júniusban 24 óra 30 perccel nyerte a 212 kilométeres Ultrabalatont, és szeptember 10-én Balatonalmádiban 75770 métert futott egy hatórás versenyen, amivel világranglista harmadik lett. A Spartathlonon tavaly is célba ért, 35:32:12-es idejét most több mint hat órával megjavította. A Sparthatlonon minden évben részt vesznek a magyar ultrafutók, eddig egyetlen győzelmük volt, Bogár János 1991-ben nyert. A verseny legendáját az is erősíti, hogy nem osztanak pénzdijakat, a célba érkezők olajág-koszorút és emlékérmet kapnak. A spártai lányok pedig az Evrotasz folyó vizével kínálják a kitikkadt futókat.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezek a futónők bizonyítják: az olimpia szelleme igenis létezik!

Az olimpia szülőatyjának, Pierre de Coubertinnek tulajdonított mondat szerint az olimpián "Nem a győzelem, hanem a részvétel a fontos!". Minden olimpián elhangzanak többször is eme híres szavak, azonban az idei riói megmérettetésen nyertek igazán értelmet.

Fantasztikus inspiráció: egy 90 éves ultrafutó!

Sokszor eszembe jut az a kérdés, hogy vajon még meddig futhatok? Amikor futás közben (vagy után!) fáradtsággal küszködöm és sérülésekkel bajlódom, felmerül bennem a kérdés, hogy a nálam idősebb korosztály hogyan veszi ezeket az akadályokat? Egyik nap „belefutottam” egy fantasztikus kisfilmbe, melynek hangulata és mondanivalója is lebilincselő volt...

Kilencszer élesztették újra, ma maratonista: ismerjétek meg Sallai Zsuzsát

Cikkünkből most egy, olyan személyt ismerhettek meg, aki kitartásával, élni akarásával, bebizonyította, hogy még a legreménytelenebbnek tűnő élethelyzetből is van esély arra, hogy vágyaink beteljesüljenek, és boldog teljes életet éljünk.

10 ok, ami miatt beleszeretsz a futásba

A futás a legegyszerűbb mozgásformák egyike. Régóta csábít már a gondolat, hogy elkezdj futni? Viszont, amikor futásra kerülne a sor, elszáll minden lelkesedésed? Akkor íme 10 ok, ami miatt garantáltan megszerethetted a futást.

gondolat, ami a fejedben jár egy téli futás közben

El sem hiszem, hogy már itt a január, repkednek a mínuszok, én pedig még mindig fogom magam, és felveszem a futócipőm (és nemcsak felveszem, hanem futok is benne).


NAPI BOLDOGSÁG