Stressz - káros és fölösleges: íme 10 egyszerű módszer, amivel tudatosíthatod ezt magadban!

Csókolózz többet!

A csókolózással endorfin szabadul fel a szervezetben, ami segít küzdeni a stressz és a depresszió ellen. Hasonlóan hat ránk például a csoki is, de lássuk be, hogy az nem olyan élvezetes.


Hallgass zenét!

Az talán már mindenki számára egyértelmű, hogy kedvenc zenéink sokat képesek segíteni abban, hogy elsősorban önmagunk számára kifejezzük érzelmeinket és gondolatainkat. Ennek megfelelően, ha idegesnek, stresszesnek érezzük a napunkat, adott esetben lehetséges, hogy elég néhány jó szám lepörgetése, elmerülés a dallamokban, és máris jobb lesz.


Az ölelkezés segít!

Az Észak-Karolinai Egyetem legutóbbi tanulmánya szerint az ölelkezés csökkenti a stresszt. A tudósok ötven párt kértek meg, hogy fogják egymás kezét tíz percig, majd húsz másodpercig ölelkezzenek, míg egy nyolcvanöt fős csoportot arra kértek, álljanak egymás mellett csendben, mindenféle testi kapcsolat nélkül. Mindkét csoport feladata az volt, hogy beszélgessenek egy múltbéli eseményről. Azok, akik ölelkeztek előtte végig sokkal nyugodtabbak maradtak, mint azok, akik semmilyen kapcsolatba nem kerülhettek a társukkal.


Legyél a barátaiddal!

Kivel ne esett volna már meg, hogy pocsékul érezte magát, feszült volt, ám aztán találkozott egy-két jó ismerősével, és a közös beszélgetések, hülyéskedések, vagy akár pletykálkodások gyorsan kisöpörték tudatából a negatív érzéseket. A baráti társaság kontrollja sok mindenre képes.

Teázz!

Talán nem meglepő módon a Londoni Egyetem tudósai közölték egy tanulmányban, hogy azoknak a kortizol szintje, akik hat héten keresztül legalább napi négy csésze fekete teát fogyasztottak sokkal alacsonyabb volt egy-egy veszekedés, vagy stresszes helyzet után, mint nem teázó társaiknak. Már csak a forró csésze érzése a tenyerünkben nyugtatólag hathat, ezenkívül számos teakeverék közül választhatunk, amelyek segítenek csökkenteni a stresszt.


Ismerj meg új embereket!

Persze, sokak számára az ismerkedés az egyik legkomolyabb stressz forrás, viszont ha képesek vagyunk túljutni az első lépéseken és átesünk a holtponton, rendkívül szép napunk lehet. Igazán kielégítő, amikor megtapasztaljuk, hogy korábban ismeretlen emberek számára is lehetünk érdekesek.

Kapcsolj ki!

Szabadulj meg a telefonodtól egy időre, némítsd le, de jobb, ha teljesen ki is kapcsolod. A technika fejlődésének hála bárki a nap bármely percében el tud érni, ha azonban pihenni szeretnél, tedd félre a telefonod, és a számítógéped, és koncentrálj magadra!Darálj be valami jó sorozatot!

Ha úgy érzed, hogy a társasági kapcsolatok építése után még mindig stresszes vagy, lehet, hogy kiegészítésre van szükséged. Passzív szórakozásra. Ne legyél rest, nézz utána, milyen jó sorozatokat hagytál ki eddig az életedből, válassz egyet, merülj el benne, és meglátod, a harmadik epizód után már eszedbe sem fog jutni, hogy miért voltál nemrég ideges.

Emlékeztesd magad, mi a fontos!

Csendesedj el, és koncentrálj arra, amid van, vagy amit el szeretnél érni. Gondolkodj el azon, hogy jó úton haladsz-e, ha pedig úgy találod, hogy valami hátráltat, még ha nehéz is, mondj búcsút neki. Ha nem érzed jól magad a városban, mozdulj ki egy kicsit a szabadba, ha boldogtalan vagy a pároddal, érdemes elgondolkodni, lehet-e segíteni a helyzeten, vagy érdemesebb lenne külön utakon megpróbálni. Ismerd fel, mi okozza a stresszt az életedben, és iktasd ki belőle!


Nézz tükörbe és vedd számba a pozitívumaidat!

Az a legfontosabb, hogy önmagadat szeresd és tudd, ki vagy. Ha tisztában vagy saját személyiségeddel és céljaiddal, hirtelen oka fogyottá válik az idegeskedés és a stressz, hiszen tudod már, hogy te vagy az, aki jól csinálja a dolgokat, és semmi értelme mások baromságainak jelentőséget tulajdonítani. Húzd ki magad, tudd, hogy ezt az akadályt is lefogod küzdeni, mert volt már sokkal rosszabb, de te azt is túlélted. Hát akkor mégis mi baj történhet?


Pozitív Nap - Resán Alexandra, Hári Dániel


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

12 aranyköpés gyerekkorunk nagy kedvencétől, Dr. Bubótól

Igaz, ami igaz, anno nagyon szerettük. Ma pedig érdemes újra elmerülnünk benne, mert bőven. hordoz mondanivalót a 21. század emberének is.

dolog, amit az igaz barátok másképp csinálnak

Mi az, amit megtesznek egymásért egy jó barátságban? Öt pontban összefoglaljuk neked, amire - szerintünk - megéri odafigyelni.

Év végi agytakarítás: 8 dolog, amit még idén pucolj ki az életedből!

Az utóbbi időben többször is felvetődött, hogy az emberek miért tesznek különös dolgokat akkor is, ha attól cseppet sem lesznek sem boldogabbak, sem elégedettebbek, sőt egyenes károsan hatnak rájuk ezek a szokások.

30 ok az önbizalomra!

30 ok arra, hogy az légy, aki mindig is akartál lenni! hiszen lehetetlen sikeresnek, boldognak lenni, ha az ember önmaga útjába áll...

Egy zene, ami bámulatosan csökkenti a stresszt

A krónikus szorongás milliók életét keseríti meg nap mint nap a világon. Kutatás igazolta, ez a dal egészen elképesztő hatást gyakorol a stresszes állapotra. Úgy lazít el és nyugtat meg, hogy szinte észre sem veszed, csak az tűnik fel, hogy sokkal jobban vagy. Ugye, máris meg kell hallgatnod? Csak biztatni tudunk rá.


NAPI BOLDOGSÁG