Csúnya hozzávalókból is ugyanolyan finom lesz az étel

A külső megfog, a belső megtart - szól a kissé már közhelyessé vált mondás, amelynek első fele nem csak akkor igaz, ha emberek közül "válogatunk", hanem akkor is, ha a piacra indulunk beszerezni. Legtöbbünk ugyanis jobban szeret szép, szabályos zöldségeket, gyümölcsöket vásárolni, mint deformált, kevésbé mutatós darabokat. Ezt a felfogást igyekszik megváltoztatni egy francia és egy angol üzletlánc.


Megcáfolhatatlan tény, hogy egy alaktalan paprika is ugyanolyan ízletessé teheti a lecsót, mint formásabb társa - ennek ellenére előbbiből mindig több marad a boltok polcain és a piacok standjain. A rengeteg "csúnya" gyümölccsel és zöldséggel egy idő után az eladók sem tudnak mit kezdeni, így kidobásra kerülnek. Mindez nem más, mint fölösleges veszteség és pocsékolás, ami tovább növeli az egyébként is aggasztó méreteket öltő ételhulladék mennyiségét.

Ezt a folyamatot akarja megállítani egy francia áruházlánc, az Intermarché: elhatározta, hogy felvásárolja a termelőktől azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, amik nem felelnek meg a standardnak és a kukában végzik. A kevésbé "színpadképes" hozzávalókat aztán 30%-kal olcsóbban adja el a boltjaiban. Úgy tűnik, a projekt működőképes, hiszen jelentősen megnőtt a kereslet a perifériára került zöldségek, gyümölcsök iránt.




Az angol Waitrose áruházlánc is az Intermaché nyomdokaiba lépett. Készleteit olyan almákkal tölti majd fel, amelyek a rossz időjárási viszonyok miatt minimálisan megsérültek, és árusítani fog tőről leesett, kevésbé szép paradicsomokat.  "Elképesztő az a kolosszális mennyiségű hozzávaló, ami pocsékba megy az emberek kóros szépérzéke miatt" - nyilatkozták a Waitrose-nál.  

Ilyen almák kaphatóak majd a Waitrose-nál.


A Daily Mail azt írja, 2009. július 1. előtt a sérült, vagy csúnyácska zöldségek, gyümölcsök árusítására is szigorú EU-s törvények vonatkoztak (a kevésbé mutatósakat a szemétbe válogatták), ám néhány éve a jog jelentősen lazított ezen a szoros gyeplőn. Azok a szabályok, amelyek 26 hozzávaló - mint például az uborka, a répa, a hagyma, a póréhagyma  - alakját és méretét szabták meg, érvénytelenek lettek.

Bizonyos népszerű gyümölcsök és zöldségek esetében - többek között az alma, a paradicsom, a szőlő és a körte - azonban továbbra is figyelembe kell venni őket, ami azt jelenti, hogy a kifogásolható minőségű hozzávalókat kötelező megjelölni. Egy múlt évben készített kutatás kimutatta, hogy a Nagy-Britanniában nevelt zöldségek több mint háromnegyede a szemétben végzi. Sőt: 30%-uk még csak a szupermarketek polcaira sem kerül fel, mert túl csúnyák ahhoz, hogy el lehessen adni őket. 

Rengeteg zöldség és gyümölcs megy pocsékba.


A Daily Mail cikkéből egyébként az is kiderül, hogy Nagy-Britanniában évi 15 millió tonna, azaz 19 billió font értékű gyümölcs és zöldség megy a levesbe. Bár magyarországi adatokat nem tudunk, valószínűsíthető, hogy itthon sem sokkal jobb a helyzet.

Rendkívül elgondolkodtató, hogy míg manapság egyre többen hirdetik fennhangon a belső szépség fontosságát, addig a zöldségeket, gyümölcsöket - akikkel nem kell összeházasodnunk, vagy kapcsolatot létesítenünk - folyamatosan a külsejük alapján "ítéljük meg".



Szerző: Kiss Gréta - Pozitív Nap

Forrás: dailymail.co.uk/okoanyu.cafeblog.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

5 olcsó félórás fogás, amiket "megcsapott" a tavasz szele

A hét végén beköszöntött az április! Olcsó, tavaszias, félórás fogásokra voksoltunk, hogy teljes legyen a tavaszi életérzés! Gyertek velünk főzni...

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.


NAPI BOLDOGSÁG