1. Levendulás álomkeksz
Ennek a keksznek az elkészítése roppant egyszerű. Már többször is elkészítettem, és mindig nagyon jól sikerült. Ideális csinosan becsomagolva ajándéknak, illetve nagyon finom tea, kávé vagy vanília fagylalt mellé!
Hozzávalók:
- 100 g puha vaj
- 80 g cukor
- 1 tk vanília kivonat
- 150 g liszt
- ½ tk sütőpor
- 1 csapott ek szárított levendulavirág (frisset is használhatsz, ez esetben 1 púpozott evőkanállal tégy bele)
Keverd a cukrot és vajat krémesre, majd add hozzá szép fokozatosan az összes többi hozzávalót a tésztához.
Ezután formázz dió méretű kis golyókat, majd tedd őket sütőpapírral kibélelt tepsibe. Kicsit nyomogasd le őket, hogy kis levendulás korongokat kapj.
Süsd 15-20 percig, 200 fokra előmelegített sütőben.
2. Levendulaszörp és -szirup
A levendulaszörpöt nemcsak frissítő italhoz használhatod fel, hanem gyümölcssaláták, fagylaltok ízesítéséhez is kiváló. (A jeges kávéról nem is beszélve!)
Hozzávalók
1 kg cukor
1 liter víz
30 g szárított levendulavirág
1 citrom leve
Forrald fel a vizet a cukorral, majd a már forró cukros vízbe dobd bele a levendulát. Forrald még pár percig, majd vedd le a lángról. Azonnal csavard bele a citromlét és hagyd állni minimum 15 percig.
Ha épp más dolgod van, akár egy éjszakán keresztül is hagyhatod állni. Citrom helyett használhatsz 1 tk citromsavat is, ez esetben még szebb lesz a színe a szörpnek.
Ezután szűrd le a levendulavirágokat, majd forrald föl a szörpöd még egyszer. Végül töltsd csírátlanított üvegekbe, és - ha úgy szoktad - dunsztold. Hűvös, sötét helyen eláll 6 hónapig. Felbontás után hűtőben tárold!
Idő hiányában készíthetsz levendulaszirupot is. Az alapvető különbség a szörp és a szirup között, hogy a szirup nem áll el olyan sokáig, viszont kevésbé időigényes (és cukorigényes) az elkészítése.
Ebben az esetben 1 kg cukor helyett csupán fél kg cukrot tégy az 1 l vízhez, viszont tegyél még hozzá kb. 250 ml mézet vagy agave szirupot is. A forralás után hagyd állni 15 percig, majd szűrd le, és már kész is vagy! Nem szükséges még egyszer újra forralni a virágok leszűrése után. Ennek (és az alacsonyabb cukortartalomnak) köszönhetően a szirupod nem lesz ugyan olyan időtálló, de hűtőben tárolva egy-két hónapig biztosan ellesz. (Kérdés, hogy lesz-e még belőle valami egy hónap múlva?!)
A szirupot is használhatod limonádé készítéséhez, fagyi, gyümölcssaláta, kávé vagy tea ízesítéséhez.
Forrás: Anni - napiboldogsag.com