Félre a gyógyszerekkel, szezámmagot a népnek!

A szezámmag az emberiség által elsők között megismert olajmag. Sokan használják ízesítésre, de gyógyító hatásokkal is rendelkezik a természet kincse.


A ropogós mag az egészséges élelmiszerek
kategóriájába tartozik.

Az olajos magvak általános tulajdonsága, hogy tele vannak Omega-6 zsírsavakkal, fenolos antioxidánsokkal, vitaminokkal és élelmi rostokkal. A szezámot legfőképpen Ázsiában, kifejezetten Burmában, Kínában és Indiában termesztik. Szintén ez az egyik fő exportterméke az afrikai Nigériának, Szudánnak és Etiópiának is.

A növény jó vízelvezetésű homokos talajt kíván, s leginkább trópusi környezetben él meg. Körülbelül öt méter magasra nő és rózsaszín-fehér gyűszűvirágokat hoz. A hüvelyek ezt követően jelennek meg a fán, melyek fajtától függően lehetnek feketék, barnák, vagy épp fehérek. Egy tok körülbelül 3-5 centiméter hosszú, s legalább száz darab magot rejt magában, melyek kicsik és összenyomottak, ízük pedig a mogyoróéra hasonlít.


A szezámmag 5 egészségügyi előnye


1) A ropogós mag az egészséges élelmiszerek kategóriájába tartozik. 100 gramm 573 kalóriát biztosít szervezetünknek. Ugyan ez a kalóriatartalom nagyrészt zsírokból tevődik össze, mégis találni benne ásványi anyagokat, vitaminokat és antioxidánsokat is.

2) Különösen gazdag telítetlen zsír- és olajsavban, amely anyagok a koleszterinszint helyreállításáért felelősek. Kutatások arra utalnak, hogy a telítetlen zsírsavú ételek megelőzik a koszorúér-betegséget és a stroke-ot is. Nem véletlen, hogy a mediterrán konyhán élő lakosok kevesebbet küzdenek efféle problémákkal, mint a bármely más országban élők.

3) Szintén értékes forrása a fehérjéknek is. Jó minőségű aminosavat hordoznak magukban, ami nélkülözhetetlen a gyermekek számára. 100 gramm 18 gramm fehérjét tartalmaz, ami több mint harminc százaléka a napi ajánlott bevitelnek.

4) Vitaminokban dús: B-komplex vitaminokból, niacinból, folsavból, tiaminból és riboflavinból sem szenved hiányt. 100 gramm szezám a 25 százalékát fedezi a napi ajánlott folsav bevitelnek.

5) A kalcium, a vas, a cink, a magnézium, a szelén és a réz különösképpen koncentrálódnak a szezámban. A csontrendszer éppen maradásában, a vörösvértestek és a hormontermelésben, sőt a szív- és vázizom egészségének megőrzésében is fontos szerepük van a fent említett ásványi anyagoknak.

Számos egészségügyi előnye mellett még finom is!

Kiválasztása és tárolása

A szezámmag az egész év során kapható az üzletekben. Lehet kapni egészben, tisztítottan és levegőn szárított formában is. Több színben is lehet kapni fajtától függően. Légmentes csomagolásban tároljuk, így elkerülhetjük a mag megavasodását. Otthon tegyük hűvös, sötét helyre. A magok általában néhány hónapig őrzik meg frissességüket. Mindenképp kerüljük, a régi, kellemetlen szagú magokat.

Konyhai használata

A szezámmag kellemes diós-mogyorós ízű. Ha pár percig lassú lángon pörköljük, akkor íze még pikánsabb lesz. A száraz magokat pirítóssal, keksszel, kenyérrel, salátákkal és sült krumplival is keverhetjük. Desszertekhez is nyugodtan használjuk fel, hisz fagylalthoz, süteményekhez is jól szuperál. Továbbá készíthetünk vele egy-egy ázsiai ínyencséget, melyeknek receptjét a világháló bármely keresőjében könnyen elérhetőek. Indiában a magokat általában valamilyen növényi olajjal keverik, majd az ízletes masszát ezt követően számos étel elkészítésekor felhasználják.

Széles körben használják Európa-szerte margarinkészítéshez is.

Biztonság

A szezámmag-allergia egyfajta túlérzékenységi reakció egyes embereknél. A reakciók közé tartozik a csalánkiütés, bőrgyulladás és viszketés. Ritkán előfordulhat, hogy a betegség tünetei súlyosabbak, mint például hányás, hasi fájdalom, duzzadt ajkak és torok – ami légzési nehézséghez vezethet.



Forrás: sokszinuvidek.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egy vacsi a tengerszirti barlangba épített olasz étteremben?! Lélgzetelállító...

Polignano a Mare kisvárosában található az adriai tenger fölé nyúló Grotta Palazzese hotel étterme, aminek szépségét még mindig nehezen tudjuk ép ésszel felfogni. De jó lenne ma itt vacsorázni...!

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

Told a sü­tőbe a pa­ra­di­cso­mot és így alkoss elképesztő olasz recepteket

Imá­dod az olasz kony­hát, de nincs időd fű­sze­res pa­ra­di­csom­szósz fő­zé­sé­vel pe­pe­cselni? Ez a sült pa­ra­di­csom­szósz könnyen el­ké­szít­hető, és bár­mi­kor, bár­mi­lyen mennyi­ség­ben elő­kap­ha­tod a mély­hű­tőd­ből vagy a kam­rá­ból.

Ezekre van szükséged, amikor nagyon kívánsz egy-egy ételt

Sokan ismerhetjük azt a kínzó érzést, amikor egy bizonyos ételt vagy ízt kívánunk kitartóan és a poklok poklát éljük meg, ha nem jutunk hozzá.

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.


NAPI BOLDOGSÁG