Így készítsünk házi patikát otthonra! - A vadrózsa / 4. rész

Szakértőnk, Antics Katalin új sorozatának negyedik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.


A vadrózsa szintén egy olyan növényünk melyről legalább egyszer már mindenki hallott és jobb esetben látott is. Bátran menjünk oda, tépjünk le egy termést, tisztítsuk meg és rágcsáljuk el egészséggel.


Ismertetőjegyei

A vadrózsa (Rosa canina). Gyakran használt magyar nevei: gyepűrózsa, csipkerózsa, csipkebokor. Évelő lombhullató cserje, akár 5 méter magasra is megnőhet. Lecsüngő ágai és korongszerűen kiszélesedő tüskéi vannak. 5-7 levélkéből, páratlanul szárnyalt levelekkel rendelkezik. Levelei fűrészes szélűek, tojásdad alakúak. Tavasszal fehér, rózsaszínes virágaival, ősszel, áltermésének piros színével hívja fel magára a figyelmet. Virágai csupasz kocsányon ülnek. A termése a csipkebogyó, ami a kupacs elhúsosodásával jön létre, tojás vagy kugli alakú.

Környezeti igénye: Napfényes és félárnyékos helyeket kedveli. Szárazságtűrő. Közép- vagy ennél kötöttebb talajokon is jól fejlődik.

Virágzó vadrózsa

Előfordulása


Európától Közép-Ázsiáig honos. Észak és Nyugat Afrikában is megtalálható. Cserjésekben, erdőszéleken, világosabb erdőkben, réteken, utak mellett találkozhatunk vele.

 
Gyűjtése

A bimbókat és a virágszirmokat a levelekkel együtt virágzás idején a délelőtti órákban szedjük. Az áltermések begyűjtését kétféle érettségi fázisban is végezhetjük attól függően, hogy milyen szándékkal gyűjtjük.  Gyűjtése van szeptember-október hónapokban, amikor még kemény húsú a csipkebogyó és akkor is, amikor megcsípte a dér és puhulni, ráncosodni kezd. Fontos, hogy a délutáni órákra időzítsük a szedését.

Virágzó vadrózsabokor

Szárítás

A leveleket, bimbókat és virágokat meleg árnyékos helyen szárítsuk. A frissen szedett termést vékonyan elterítve száríthatjuk. A mennyiségtől függően mesterségesen is száríthatjuk. Az áltermésekből a magok eltávolításával is történhet a szárítás. Ez viszont nem csak, hogy macerás, de a szőrök allergizálók is és viszketést okoznak.

A termésével virító vadrózsabokor

Elkészítés

Teaként: Forraljunk fel vizet, tegyünk tetszés szerint virágot és levelet egy csészébe, majd forrázzuk le és várjunk 5 percet.  A csipkebogyót is hasonlóképpen alkalmazhatjuk csak itt a forrázás után 10 percet javasolt várakoznunk.  Majd fogyasszuk egészséggel.

Javaslom a forrázás nélküli fogyasztását, mivel a C-vitamin hőre és fényre bomlik. A vizes palackunkba dobjunk 1 liter víz esetén, 10-15 db csipkebogyót, hagyjuk állni egy –két óra hosszáig és így fogyasszuk. Közben az álterméseket ne távolítsuk el a vízből. Inkább pótoljuk a már elfogyasztott víz mennyiségét a palackba. A legtöbb hatóanyag akkor ázik ki a legjobban, ha előző nap este áztatjuk be a palackba a csipkebogyókat és reggel kezdjük el fogyasztani.

Virágának illatos szirmait alkalmazhatjuk salátákba és pitékbe. Ízesíthetünk vele szörpöt, ecetet is. Készíthetünk a gyümölcshúsából lekvárt (hecsedli), valamint bort, gyümölcsleveket és bólékat is. Több vitamin készítmény alapjául szolgál. Ezért napi fogyasztásával növeli a szervezet ellenálló képességét  

Fontos tudni, hogy a csipkebogyó 60 0C alatt őrzi meg C-vitamintartalmát.

Csipkebogyók vagyis az áltermések

Élettani hatásai

Gyenge vizelet és enyhe hashajtóhatású.

Virágaiból rózsavíz is készül, aminek antiszeptikus és frissítő hatása van. Levelei forrázata szintén frissítő, összehúzó hatásúak. Már az Ókorban is alkalmazták gyógyszerként.  

A magjában lévő E-vitamin tartalom miatt a belőle készített csipkebogyóbort, kimagozatlan friss gyümölcsből ajánlott elkészíteni. Így a bor vitaminpótló, enyhe gyulladáscsökkentő, vizelethajtó és vesekőoldó hatással rendelkezik. A vesebántalmak-vesekő és húgykőoldó hatása miatt teakeverékekben is előszeretettel alkalmazható, alternatív gyógymódként is mivel mellékhatása nem ismert.

Hatóanyagai: C- vitamin, pektin, gyümölcssavak, cukor, karotinoidok, cseranyagok.

Több faja és hibridje létezik. De valamennyi felhasználható és alkalmazható.

Javaslat: Amennyiben tehetjük, ne fogyasszunk szintetikus aszkorbinsavból készült C- vitamint. Helyette inkább válasszuk a természetes csipkebogyó őrleményt vagy rágcsáljunk el friss megtisztított csipkebogyót.


Mindenkinek jó tapasztalást kívánok!  


Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül
Készítsünk házi patikát otthonra! /1. rész
Készítsünk házi patikát otthonra! / 2.rész

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ismerd fel időben a cukorbetegséget!

Magyarországon több mint félmillió regisztrált cukorbeteg ember él, és további 250 ezer azoknak a száma, akik valójában cukorbetegek, de nem tudnak róla vagy még nem vettek részt diabétesz-szűrésen.

Tudod, mi történik a testeddel, ha túl sok cukrot eszel?

Nem sok jó, annyit elöljáróban elárulunk. Ráadásul sajnos az elhízáson túl azért (sokkal) több van ebben a dologban.

10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

A legtöbb kamra, konyhaszekrény tartalmaz alapvető élelmiszereket, melyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ki akarna naponta lisztért vagy olajért rohangálni? Nyilván senki.

Tavasszal a virága, most a termése kápráztat el minket: a sokoldalú bodza

Az év első meleg, napsütéses napjai tavasszal elhozzák nekünk az isteni illatú bodza virágzását, a nyárutó pedig a termésének a szezonja.

Tudod mennyi kalóriát viszel be egy durvább nassolás során? Nem? Akkor íme, a megdöbbentő valóság!

Csoki, chips, gumicukor. Mindenki ismeri és mindenki talál az ilyen nyalánkságok között a fogára valót. De vajon mennyi is az annyi, amikor nassolunk?


NAPI BOLDOGSÁG