Így készítsünk házi patikát otthonra! – Az illatos ibolya / 8. rész

Szakértőnk, Antics Katalin sorozatának nyolcadik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.


Melyikünk ne ismerné ezt a kedves, kék virágával díszítő, illatos, tavaszi virágot? Mindannyiunk kertjében ott virít, és illatozik március havában.


Ismertetőjegyei

Az illatos ibolya (Viola odorata L.) évelő, télálló, illatos növény. Virágai a világostól a sötétlilás-kékes árnyalatig színeződnek, sarkantyúval rendelkeznek. Virágai eltérnek a többi ibolyáétól. Levelei a szár alsó részén helyezkednek el, hosszú nyelűek, kerekdedek. Föld feletti gyökeres tarackokkal rendelkezik.    
 
Az illatos ibolya (Viola odorata L.).

Előfordulása

Földközi-tenger partvidékén és Délnyugat-Ázsiában honos. Európában elterjedt. Megtalálhatók cserjésekben, patakpartokon, erdőszéleken, lombos erdőkben, kertekben, sövények alján. A nedves, humuszos talajt és a félárnyékot kedveli. 

Gyűjtése

Virágait, leveleit, fiatal hajtásait virágzáskor gyűjtsük be, március-április hónapokban. Erre a száraz, meleg idő és a késődélutáni időszak a legalkalmasabb. Gyökereit ősszel kora reggeli órákban ássuk ki.
 
Szárítás

Árnyékos helyen kell szárítani és gyorsan, hogy a szirmok színe ne fakuljon ki. Szükség esetén mesterséges szárítással is besegíthetünk. 

Elkészítés

Bódító illatának köszönhetően már az ókorban is termesztették. A Görög mitológiában, Aphrodité attribútuma volt. Az Erzsébet-korabeli időkben is kedvelték illatáért és dekoratív megjelenéséért, saláták alapanyagát képezte.  Később az Angolok (francia forradalomnak köszönhetően) a borjúhúshoz különböző mártásokat készítettek belőle. A rizspudinghoz is felhasználták az illatos ibolyát, sőt még napjainkban is azzal ízesítik.  
 
Teaként: Forraljunk fel vizet. Közben aprítsuk össze a virágokat és a leveleket. Tegyünk belőle a csészénkbe és forrázzuk le. Majd várjunk öt percet, és fogyasszuk egészséggel! Nagyon szép színárnyalatú és fűszeres ibolya aromájú italt kapunk. 

Tavasszal saláták, levesek alkotó részeként is felhasználhatjuk. Díszítésként is alkalmazhatjuk, sajtokhoz, főzelékekhez egyaránt. 

Ibolyaecet készítése: Fél liter borecetbe, helyezzünk kétmaréknyi ibolyavirágot, és hagyjuk ázni két héten át.    

Az illatos ibolya (Viola odorata L.).

Élettani hatásai

A friss növényi részekből készített tea, még gyermekek számára is, hatásos a megfázásokra. Porrá tört leforrázott gyökeréből erős hánytatószert kapunk.  

Vérnyomáscsökkentő hatású. Légúti megbetegedéseknél alkalmazzák nyákoldó és köptető hatása miatt. Illata anyagai idegnyugtató hatásúak. Teakeverékekben a színező tulajdonsága miatt szívesen használják. Leveleiből pakolás készíthető a visszeres, dagadt vénákra.   

A homeopátia légúti gyulladások kezelésére, külsőleg a kéz ízületi reumatikus fájdalmára alkalmazza.
  
Hatóanyagai

Virágai erős illatú illóolajat tartalmaznak úgynevezett ibolyaolajat, zingiberén és kurkumén szeszkviterpénekkel: ionon illatanyaggal. 
A növény többi részében ismeretlen struktúrájú szaponinok találhatók. Valamint egy metil szalicilátot lehasadó glikozidot és hánytató hatású violin alkaloidot. 

Könnyen összetéveszthető a többi lila ibolyával. Ilyen például az erdei ibolya (Viola reichenbachiana). De az illatos ibolyához hasonló módon, felhasználható az erdei ibolya is. Viszont a kellemes ibolya illatot egyedül csak az illatos ibolya árasztja magából.   


További jó felfedezést kívánok a növények világában!
Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül
Készítsünk házi patikát otthonra! /1. rész
Készítsünk házi patikát otthonra! / 2.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A pitypang / 3. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A vadrózsa / 4. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A Levendula / 5. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A mezei katáng / 6.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A napraforgó / 7. rész
Stressz és álmatlanság ellen fogyasszunk diót!


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így tagadj le 10 évet a korodból - a japán nők titka!

Tudtad a japán nők szépségének titkát? Nos, egyesek szerint a kisimult arcukat, elragadó mosolyukat, gyönyörű bőrüket a rizsnek köszönhetik. A rizses módszert már évszázadok óta használják, és nagyon úgy néz ki, hogy bevált.

Bámulatos: így tervezd meg álmaid konyhakertjét!

Virágok az egyik ágyásba, zöldségek a másikba. Így tanultuk évekkel ezelőtt. De van más lehetőség is!

Ő a világ legidősebb utcai művésze: 104 éves nagymama horgolja körbe a skót város utcáit

Grace Brett valószínűleg a világ legidősebb utcai művésze lehet, aki kötött és horgolt alkotásaival igyekszik feldobni a skót várost, ahol él.

Pakolási tippek utazáshoz, nyaraláshoz

Akár esküvőre, akár baráti vakációra, akár romantikus hétvégére utazol el, minden típusú úthoz van jótanácsunk, hogyan legyen könnyebb a pakolás!

6 otthon készített, olcsó pakolás az egészséges és gyönyörű hajért

Érdemes legalább hetente egyszer kényeztetni hajunkat a megszokott hajmosáson túl is. Nézzünk 6 olcsó és könnyű pakolást...


NAPI BOLDOGSÁG