Tojás nélkül nincs háztartás! Külseje sokféle módon hasznosítható. Jó súrolószer, jó a növényeknek és állatoknak, az arcbőrnek, és még a lefolyónak is.
Íme öt hasznos tipp a tojáshéj újrahasznosítására.
1. Keverjük össze szappanos vízzel az összezúzott tojáshéjat, ezzel karcmentesen, de alaposan lesúrolhatjuk edényeinket.
2. Daráljuk le a héjat, tegyük bele a konyhai mosogató szűrőjébe, hogy felfogja a maradékot. Szép lassan olyan kicsik lesznek a darabok, hogy távozni tudnak a lefolyóban.
3. Az összezúzott héjaknak a növények is örülni fognak, hiszen magas kalciumtartalma jót tesz a palántáknak, a meztelen csigák viszont utálják.
4. Kozmetikumként is használhatjuk! Arctisztítónak nagyon apróra zúzzunk össze a jól megmosott tojáshéjat, és azt keverjük össze a fehérjével. Az így kapott krémet addig hagyjuk az arcon, míg megszárad, utána bő vízzel mossuk le. Hogy a sárgája se vesszen kárba, dörgöljük be a hajtövekbe, és 15 perc után mossuk le. Ez a módszer elsősorban a zsíros fejbőrűeknek ajánlott.
5. Ha a tojáshéjakat a sütő legmagasabb fokozatán fél óráig sütjük, majd összetörjük, remek kalciumpótlót nyerünk a kutyáknak. Mivel a baktériumok a magas hő hatására elpusztultak, nyugodtan keverhetjük a zúzalékot az ebek ételébe.
+1. Törjük félbe egy egész tojás héját, és használjuk palánták nevelésére. A fél tojáshéjat töltsük meg földdel, és ültessük el benne a magokat. Így feleslegessé válnak a palántázáshoz szükséges edények. Ha a földdel teli tojáshéjakat visszatesszük a tojástartóba és az ablakpárkányra helyezzük azt, nagyszerű körülményeket teremtünk a palánták fejlődéséhez, mielőtt még kiültetnénk őket a kertbe.