Néhány évtizede ezt még minden háziasszony megtanulta, azóta megváltozott a világ



Nyolcvan-száz évvel ezelőtt minden családnak megvolt a receptje, egyedi illattal, amit általában a gazdasszony állított elő, mézből, levendulából. A szappankészítés tudományos alapját ma mindenki tanulja kémiaórán, ennek ellenére csak néhányan ismerik a fogásokat. Pedig a háziszappan nemcsak hogy jobb, de olcsóbb is, mint a bolti tucattermék; mosakodni és mosni is lehet vele - mondta Ványi Mária főzőmester a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.


Illusztráció. (MTI-fotó: Marjai János)

A recept egyszerű: a maradék zsírokból, kristályszódából, vízből és némi sóból készül az igazi házi szappan - folytatta Ványi Mária, aki sokszor esővizet használ, mert az lágyabb, mint a vezetékes. Akkor főtt meg a szappan, ha a beledugott kakastollról lemarja a pihéket, utána kell formába önteni - magyarázta a főzőmester. A kész szappant egy nap pihentetés után érdemes szeletelni, ugyanis ha kiszárad, már csak fűrészelni lehet.

A főzőmester még a szalonnasütésből megmaradt és a belekből kinyert zsírt is összegyűjti. "Nem pazarolok, aztán ha összegyűlik elég, kifőzöm" - mondta el. A lányát viszont nem érdekli a szappanfőzés. No persze van még ideje, elvégre Mária is 70 éves volt, amikor elkezdte.

A teljes interjút itt meghallgathatod!
 

Forrás: Kossuth Rádió / Hajnaltáj

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ahogy még nem használtad a parafadugót, de holnaptól fogod! 7 okos tipp (+videó)

Mihez is kezdjünk a parafadugókkal, amik az esti borozgatásból visszamaradnak? Nos, ahelyett, hogy kidobod, 7 olyan okos és mégis pofonegyszerű megoldást mutatunk, amikkel nagyban megkönnyítheted az életed.

Használd ki a mínuszokat, készítsd el életed első jéggömbjét!

Fantasztikus dolgokra képes a természet, ezt bizonyítják a világhálón rohamosan terjedő fotók a megfagyott buborékcsodákról.

18 pofonegyszerű, filléres DIY ötlet, hogy meglegyen az ünnepi hangulatod!

Csillog-villog a város, az emberek karácsonyi ritmusban nyüzsögnek kint is, bent is. Az évnek ebben a szakaszában szeretünk mindenféle díszekkel pepecselni, közben betenni régi számokat, és narancs-szegfűszeg illatba burkolózni. Már csak egy kandalló hiányzik, meg egy doromboló cica...

Zseniális átalakítások a konyhádban: így hasznosítsd újra a nem használt konyhai cuccokat

Konyha. Pont az a hely, ahol a főzésen kívül is kiélheted kreatív hajlamaidat. Gyakorlatilag bármit, bármilyen konyhai eszközből készíthetsz. Hogy miért mondjuk ezt? Mert igaz! Képekkel is bizonyítjuk!


NAPI BOLDOGSÁG