Nyolcvan-száz évvel ezelőtt minden családnak megvolt a receptje, egyedi illattal, amit általában a gazdasszony állított elő, mézből, levendulából. A szappankészítés tudományos alapját ma mindenki tanulja kémiaórán, ennek ellenére csak néhányan ismerik a fogásokat. Pedig a háziszappan nemcsak hogy jobb, de olcsóbb is, mint a bolti tucattermék; mosakodni és mosni is lehet vele - mondta Ványi Mária főzőmester a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Illusztráció. (MTI-fotó: Marjai János)
A recept egyszerű: a maradék zsírokból, kristályszódából, vízből és némi sóból készül az igazi házi szappan - folytatta Ványi Mária, aki sokszor esővizet használ, mert az lágyabb, mint a vezetékes. Akkor főtt meg a szappan, ha a beledugott kakastollról lemarja a pihéket, utána kell formába önteni - magyarázta a főzőmester. A kész szappant egy nap pihentetés után érdemes szeletelni, ugyanis ha kiszárad, már csak fűrészelni lehet.
A főzőmester még a szalonnasütésből megmaradt és a belekből kinyert zsírt is összegyűjti. "Nem pazarolok, aztán ha összegyűlik elég, kifőzöm" - mondta el. A lányát viszont nem érdekli a szappanfőzés. No persze van még ideje, elvégre Mária is 70 éves volt, amikor elkezdte.
A teljes interjút itt meghallgathatod!
Forrás: Kossuth Rádió / Hajnaltáj