A vallásos világban a hagyomány ott gyökeredzik, hogy 371-ben Márton, a rendkívül szerény szerzetes megtudta, hogy Tours püspökévé akarják szentelni, ezért megpróbált elbújni egy libaólban a küldöttség elől, viszont a libák gágogása elárulta.
”Ha lúd legyen kövér”
Ilyenkor nem hiányozhat az asztalról a libasült és az új bor: a hiedelem szerint aki ezen a napon nem eszik libát, az egész évben éhezni fog. Márton az újbor bírája is, ekkor lehet megkóstolni először. A Márton-napi libasültes vacsora végén a már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják Márton poharának. A népi hiedelem szerint aki kissé megittasodik az újbortól, az a következő évben nem fog fej- és gyomorfájással küzdeni.
Hagyományos ételek ezen a napon a libaleves és libasült párolt káposztával.
A megtisztított fiatal libát hagyományosan úgy készítik, hogy besózzák, kívül-belül rozmaringgal fűszerezik, majd befűtött kemencébe teszik egy cserép vagy öntöttvas tepsiben. Ha elkészült, feldarabolják, a mellcsontjáról lefejtik a húst, s ennek színéből megjósolják, milyen tél várható: ha barna a csont, esős, ha pedig fehér, akkor havas telünk lesz.
Szokás volt a liba húsából küldeni a papnak, mégpedig a hátsó részéből, innen ered „püspökfalat” kifejezésünk is.
Hiedelmek a gazdaságban
A hagyomány szerint Márton napján kell lezárni a gazdasági évet. Ezen a napon volt az év utolsó piaci napja is. Ezen a napon tilos volt dolgozni, a mosás, teregetés az állatállomány pusztulását okozta. Szent Márton napján a pásztorok nyírfavesszőt adtak ajándékba a gazdáknak. Ezek a vesszők több ágúak voltak, s úgy gondolták, ahány ága van a vesszőnek, annyi malaca lesz a disznónak.A gazdának tavasszal ezzel a veszővel kellett kihajtani a jószágot legelni.
„Márton napján ha a lúd jégen jár, Karácsonykor vízben poroszkál”
A Márton napi hiedelemvilághoz tartoznak az időjáráshoz kapcsolódó jóslatok is:
Ha
Márton napján havazott, enyhe, latyakos telet jósoltak, ha viszont ezen
a napon nem volt fagy, akkor kemény, zord télre számítottak. Sok helyen
úgy gondolták, hogy ennek a napnak az időjárása azt tükrözi, amire majd
márciusban számíthatunk.
Márton nap a mi évszázadunkban
Napjainkban a hagyományok közül leginkább a gasztronómiai – és ehhez kapcsolódóan a borhoz kapcsolódó – elemeket tartjuk, ezért számtalan helyen nyílik lehetőség liba ételek fogyasztására, bor- és pálinkakóstolásra.
Vigasságokban sincs hiány, a legtöbb város szervezésében találhatunk ilyet.
A hagyományőrző helyeken, skanzenekben ízelítőt kaphatunk a régi idők hagyományőrzéséből, érdemes ilyenkor részt venni ilyen programon a családdal, tartalmas kikapcsolódást nyújt mindenkinek!
Pozitív Nap - Aletta