Fáj a fejem, az ízületeim, a hátam és még sorolhatnám. Ugye ismerősen csengnek ezek a szavak? Mindannyian tudjuk, hogy a fájdalomcsillapító gyógyszerekhez nagyon könnyű hozzászokni, és akkor is csak ideig-óráig hatnak. Ezért javaslom a természetes fájdalomcsillapítást, növények formájában.
A növényekben lévő fájdalomcsökkentő hatásfokát nagymértékben befolyásolja a táplálkozásunk milyensége. Gyümölcseink, zöldségeink, fűszereink nagy része rendelkezik fájdalommérséklő hatással. Azonban a táplálkozásunkban felhasznált élelmiszerek között megtalálhatóak a gyulladást felerősítő és fenntartó élelmiszerek is. Ezekre nem árt odafigyelnünk és kivonni az étrendünkből.
Egyre gyakoribbak a krónikus tünetek és megnőtt a fájdalomtól szenvedők száma is. Sokan szenvednek különböző fájdalmaktól legyen az fej, hát, vagy éppen ízületi fájdalom.
Manapság annyi fájdalomcsillapító létezik, hogy néha már nehéz közülük kiválasztani az éppen megfelelőt, ha egyáltalán létezik ilyen. Valójában a fájdalmainkat is csak ideiglenesen oldja, magát a problémát nem gyógyítja meg. Ráadásul könnyedén hozzászokhatunk és kialakulhat egy úgynevezett függőségi állapot.
De első körben mindenképpen ki kell vonni a táplálkozásunkból a finomított szénhidrátot, kenyeret, tésztát, cukrot, gabonapelyhet és az összes készételt. Ezek az élelmiszerek egy külön fejezetet érdemelnek. Itt még megemlítem a húst, ami szintén sarkalatos pontja az étkezésünknek. Már az itt felsorolt élelmiszerek elhagyásával is szűnnek a gyulladásos és fájdalommal járó panaszaink, tüneteink. A testünkben felhalmozódott mérgek távozásával a növények jótékony fájdalomcsillapító hatása kifejtődik a szervezetünkre.
Szerző: Antics Katalin, okleveles növényorvos - Pozitív Nap