Hét milliárd forintot fizettek egy brit kamasz ötletéért


A középiskolás brit diák már korábban sem panaszkodhatott sikertelenségre, de most megcsinálta élete eddigi legnagyobb dobását.


A jól működő kapitalista gazdaságokban újra és újra valóra válnak azok a meseszerű elképzelések, hogy a tehetséges fiatal egy jó ötlettel egy csapásra meggazdagodik. A lapok technikai rovatai ma egy újabb ilyenről számolhattak be: Nick D’Aloisio, egy 17 éves brit „csodagyerek” egyik napról a másikra milliomos lett, ugyan a már évek óta súlyos gondokkal küzdő Yahoo! az általa fejlesztett alkalmazást annyira ígéretesnek találta, hogy a hírolvasó szoftverért közel 30 millió dollárt (közel hétmilliárd forintot) fizetett. Ugyanakkor D’Aloisio nem a semmiből jött, a történet sokkal árnyaltabb.

A fiatal tehetség ugyanis már egyáltalán nem ismeretlen a technológia és a vállalkozások világában. A programozást jórészt autodidaktaként elsajátító D’Aloisio első szoftverét 12 évesen alkotta meg, a szóban forgó iPhone-alkalmazást, a Summlyt pedig két évvel ezelőtt, 15 évesen írta. A programra befektetők is felfigyeltek, és két fajsúlyos támogatója is akadt: egyrészt egy hongkongi milliárdos kockázatitőke-befektető társasága, másrészt a Zynga két neves szakembere álltak mögé. A Summly önmagában is nagy siker volt: az alkalmazásboltból a tegnapi kivonásáig közel egymilliószor töltötték le, a középiskolás fiú 250 online tartalomszolgáltatóval kötött szerződést, és Londonban tíz embernek adott munkát vállalkozása.

Nick megcsinálta a szerencséjét

A Yahoo! képviselője azt nyilatkozta, hogy azért vásárolták meg az alkalmazást, mivel létszükséglet, hogy szerephez jussanak az okostelefonos tartalomszolgáltatás piacán, és D’Aloisio szoftvere egy olyan elegáns, gyors és egyszerű módszert kínál a hírek közötti tallózásra, hogy igen nagy fantáziát láttak benne.

A diák most „kivett hat hónap fizetés nélküli szabadságot”, vagyis nem jár iskolába, magántanuló, ugyanis csatlakozott a Yahoo! londoni képviseletéhez, és arra szánja idejét, hogy egyrészt a Summlyt integrálják a vevő rendszerébe, másrészt továbbfejlesszék az alkalmazást.

A fiú családja nem épp szegény (apja az energiaiparban dolgozik pénzügyi területen, anyja ügyvéd), talán ezért is mondta, hogy nem a pénz izgatja, hanem a kihívás – jelenleg csak egy új számítógépet és egy pár új Nike-t akar.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"422 barátom van, mégis magányos vagyok."

"Ahogy kinyitjuk a számítógépünket, becsukjuk az ajtókat." Gary Turk versében felhívja a figyelmünket arra, hová vezethet az, ha elhanyagoljuk a valódi életet.

Az igazság, ami az emberek online fotói mögött van

Naponta több millió ember fotózza magát, ebédjét, hobbiját, pillanatát, akármijét a legnagyobb online közösségi oldalakra (Instagram, Facebook), hogy eladja magát, esetleg még egy új identitást is felkapjon. Olyan képeket készítenek, amik idilliek, tökéletesek és meglehetősen sterilek. Egy Bangkokban élő fotós megmutatta, hogy mi áll a hamis Instagram-fotók mögött. Egy vietnami fiatalokból álló csapat, pedig zseniális leleplező videót készített. Mutatjuk!

Ilyen kórusvezető kellene minden iskolába: ez a magyar diákkórus százezrek szívébe lopta be magát (+videó)

Belopta magát százezrek szívébe a gyönki énektanárnő és diákkórusa, nem véletlen, hogy sokan mondják: ilyen kórusvezető kellene minden iskolába.

Ahogy még nem használtad a parafadugót, de holnaptól fogod! 7 okos tipp (+videó)

Mihez is kezdjünk a parafadugókkal, amik az esti borozgatásból visszamaradnak? Nos, ahelyett, hogy kidobod, 7 olyan okos és mégis pofonegyszerű megoldást mutatunk, amikkel nagyban megkönnyítheted az életed.

A jövő képlete: kevesebb munka, több élet

Ha kevesebbet dolgoznánk, az megmenthetné a gazdaságunkat, a józan eszünket, és a bolygónkat is. Égbekiáltó ellentmondás, vagy tényleg ez lehet a jövő képlete?


NAPI BOLDOGSÁG