Méhek nélkül éhen halnánk

Moratóriumot rendelt el az Európai Bizottság azokra a rovarirtó szerekre, melyekről szakemberek úgy sejtik, felelősek a méhpopuláció világszerte tapasztalt pusztulásáért.


A méheknek nem "csak" a mézet köszönhetjük, nélkülözhetetlen elemei a táplálékláncnak: az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be. A hazai mozikban már látható a témát feldolgozó dokumentumfilm, A méhek világa.

A méhek által beporzott növények értéke a világ élelmiszerpiacán évente eléri a 200 milliárd dollárt.

Az unió 27 tagállama két hónap alatt a második alkalommal sem tudott dűlőre jutni a szóban forgó -vagyis neonikotinoidokat tartalmazó- növényvédő-szerek kérdésében. Összesen 15 tagország voksolt a moratórium mellett -köztük a kontinens két legnagyobb mezőgazdasággal rendelkező állama, Németország és Lengyelország-, de a szavazási szabályok értelmében ”kvalifikált többségre” volt szükség, amit a tagországok lélekszáma alapján számítanak, ezt pedig nem szerezte meg az előterjesztés, mivel Anglia tartózkodott. (Németország, mely az előző menetben nem támogatta a tilalmat, ezúttal igennel szavazott.)

Tonio Borg, az EB egészségügyi és fogyasztóvédelmi bizottságának tagja bejelentette, a szabályok értelmében az EB saját hatáskörében lép az ügyben. Vagyis a moratórium életbe lépett. (2010-ben az EB már cselekedett hasonlóképp, ám akkor a génkezelt burgonya termesztését engedélyezte.)

Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság januárban javasolta hivatalosan a növényvédő-szerek ideiglenes betiltását, míg a tudósok elkészítik a behatóbb hatásvizsgálatokat. A Greenpeace hónapok óta kampányolt az ügy érdekében.

Amennyiben bebizonyosodik, hogy a rovarirtó-szerek valóban felelősek a méhpopuláció drámai mértékű megcsappanásáért, az erősen sértené a vegyipari és biokémikai konszernek érdekeit, a német Bayer CropScience-t és a svájci Syngentát, melyek évente dollármilliárdokat keresnek e termékek gyártásával. A két vállalat közleményben ítélte el a moratóriumot és azt bizonygatta, annak koncepciója elégtelen tudományos bizonyítékokon alapul.

Az unió 22 milliárd dollárt eurót fordít évente az agrárszektor támogatására. Amerikában a zöldek és a méhészek beperelték a Környezetvédelmi Ügynökséget (EPA), amiért az szerintük elégtelen vizsgálatokra hivatkozva engedélyezte a méhekre nézve káros kemikáliák forgalmazását.

Vannak tudósok, akik attól tartanak, ha a neonikotinoidok betiltása csak azt segíti elő, hogy még ártalmasabb anyagokkal helyettesítik azokat a rovarirtókban.

Méhek nélkül éhen halunk

A mézgyűjtő méhek száma az elmúlt évtizedben katasztrofális mértékben csökkent. A méhkolóniák kihalása nemcsak az Európai Unióra érvényes. Az USA-ban 50 éve nem látott szintre csökkent a méhek száma az elmúlt télen, írta a New York Times. Tudósok szerint vírusok és paraziták is hozzájárultak a populáció csökkenéséhez.

Az emberiség eledelének 90 százalékát kitevő 100 növényfajtából 71-et méhek poroznak be, derül ki az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezésügyi Szervezete (FAO) adataiból. A méheket vonzó növények közé tartozik a napraforgó és a repce is, melyből olaj készül.

A méhek által beporzott növények értéke a világ élelmiszerpiacán évente eléri a 200 milliárd dollárt.

További cikkeink:
Méhek: hatásos ellenszerei a ráknak!
Magyarország méznagyhatalom, Európa legjobbjai közt jegyzik


Forrás: Piacesprofit.huTetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

20 hihetetlen hely Európában, melyeket látnod kell!

A vén Európa, a megunhatatlan, a sokszínű, a lehengerlő - maga a múlt és a jelen egyszerre!

Újratalálkozások, akkor-és-most nosztalgiák nagyon híres filmek és sorozatok stábjaival!

Híres filmek szereplői találkoztak évtizedek után újra, te pedig nagyon öregnek érzed magad...

12 érdekes tény Európa Amazonasáról

Duna folyónkhoz mindannyian kötődünk, legalább egy történetet el tudunk mesélni róla, még akkor is, ha az ország teljesen más táján élünk.

Magyar lehet az év természetfotósa!

965 óta minden évben megrendezésre kerül az Év Természetfotósa verseny, melynek finalistái elképesztő fotókkal versengnek a győzelemért, melyre egy magyar fotós munkája is esélyes!

10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

A legtöbb kamra, konyhaszekrény tartalmaz alapvető élelmiszereket, melyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ki akarna naponta lisztért vagy olajért rohangálni? Nyilván senki.


NAPI BOLDOGSÁG