Minőségi javulás a pálinkák háza táján


A két éve bevezetett szabályok nyomán szinte divattá vált a pálinka, egyre több fiatal kezdi a cefrézést vagy főzet – mondta a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorban Farkas Károly, a szadai pálinkafőzde tulajdonosa.


Kevés döntést fogadott olyan széleskörű egyetértés vidéken, mint azt a szabályt, amely lehetővé tette a jövedékiadómentes pálinkafőzést – fogalmazott a műsornak V. Németh Zsolt államtitkár. Hozzátette: a tapasztalatok szerint az új szabályozás minőségjavulást eredményezett, valamint ráirányította a figyelmet a tájfajtákra, az elfeledett gyümölcsökre.

A pálinkaszektor mindhárom elemének – a magán-, a bér- és a kereskedelmi főzésnek is – megvan a maga sajátos értéke, ezért nem szabad összeugrasztani őket – vélekedett V. Németh Zsolt.

A kereskedelmi főzés elévülhetetlen érdeme, hogy a talponállói italból minőségi, prémiumkategória lett, a bérfőzés pedig azt eredményezte, hogy az emberek újra számba veszik, mi terem a ház körül, mit lehet hasznosítani, és ez eddig elhagyatott zártkertekben újra felszedik a fa alól a gyümölcsöt. A magánfőzés ugyanakkor a kapcsolatot teremti meg a kezdetekkel, a hagyománnyal – fogalmazott az államtitkár.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A dinnye a nyár legfinomabb gyümölcse, most megtanítjuk, hogyan kell tökéletesen felszeletelni! +VIDEÓ

Nyáron az egyik legegészségesebb szezongyümölcs a görögdinnye. Az óriási "labdát" sokszor alig tudjuk hazacipelni, és türelmetlenül várjuk, hogy lehűljön, hiszen tudjuk, a dinnye hidegen jó. Milyen módszerrel szoktátok felvágni a dinnyét?

+1 étel, amiről azt hitted, hogy karcsúsít, pedig...

A fogyókúra nagy üzlet. Tulajdonképpen bármilyen szépen és ízlésesen "becsomagolt" terméket el lehet adni, ha egy jól menő, népszerű diéta mögé áll.

Tavasszal a virága, most a termése kápráztat el minket: a sokoldalú bodza

Az év első meleg, napsütéses napjai tavasszal elhozzák nekünk az isteni illatú bodza virágzását, a nyárutó pedig a termésének a szezonja.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalod, vízhiányos vagy: íme a megoldás!

Megérkezett a nyár, egyre több a kánikulában töltött nap, a kiszáradás viszont veszélyes. De egyszerű odafigyeléssel megelőzhetjük a bajt!

Így termelj magadnak zöldséget kert nélkül!

Avagy miként is használj ki minden rendelkezésedre álló helyet a konténeres kertészkedés segítségével!


NAPI BOLDOGSÁG