Mire jó a lila kukorica? - megmutatjuk a magyar újítást

Két éve működik Debrecenben egy üzlet, amelyben mindazok az élelmiszerek megtalálhatók, amelyeket az egyetem kutatói fejlesztettek ki.


A kutatók egyik nagy problémája világszerte, hogy tudományos eredményeik lassan jutnak el a társadalom mindennapi életébe. Ezt az utat rövidíti le a Debreceni Egyetem kutatási eredményeire épülő termékeket árusító i-bolt, amely egy az egyben összekapcsolja a kutatókat és a fogyasztókat. Hivatalosan szólva az i-bolt az egyetemen akkreditált Pharmapolis Innovatív Élelmiszeripari Klaszter (a szakma szereplőit összevonó szervezet) új, funkcionális élelmiszertermékeire, a Debreceni Egyetem fejlesztéseire alapozott kereskedelmi rendszer egysége, amelynek célja az új és klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszerek kipróbálása, vizsgálata és értékesítése. 

MTI fotó

Az innovatív élelmiszerek boltja


Az országban egyedülálló i-boltban megvásárolhatók a klaszter akkreditált termékei, így ez az első lépcső azok piaci megjelenésében. A bolt céljai között van az új, klinikai kísérletekkel bizonyítottan hatásos élelmiszeripari termékek és azok marketingjének kipróbálása, vizsgálata és értékelése is. Minden termékről kutatási eredmények igazolják egészségre gyakorolt kedvező hatását. Így kerültek a kínálatba a már említetteken kívül a hortobágyi gyógynövényeket tartalmazó kecskesajt, különleges tojások, haltermékek vagy a puffasztott cirok. Mivel a bolt az egyetem területén működik, természetes, hogy a portékákat a minden újra fogékony egyetemisták tesztelik vásárlókként. A kezdeti 20-30 helyett mára 80 körüli a forgalmazott élelmiszer újdonságok száma.

MTI fotó

Egy "kedves" idegen: a lila kukorica


A Debreceni Egyetemen élelmiszer ipari fejlesztései közé tartozik például a a lila kukoricából készített tea is. De honnan való és mire jó ez a különleges növény? A perui lila kukorica kedvező hatásairól először a 80'-as években számoltak be. Később, az Európai Unió által finanszírozott "Flora-program" keretében kutató szakemberek  rájöttek, hogy a vörös, lila és kék kukorica színét adó anyagok, -amelyeket kisebb mennyiségben tartalmaznak olyan gyümölcsök is, mint a feketeáfonya, a feketeszőlő és a nagyon sötét fajtájú vérnarancs, -flavonoidokban, antioxidánsokban igen gazdagok és eredményesen alkalmazhatók a szívinfarktus megelőzése képen. Elősegítik a véráramlást és koleszterincsökkentő hatásuk van.


Szerző: Pozitív Nap / MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Kutyáink értik, amit mondunk nekik - egy új magyar kutatás bizonyította ezt!

AZ ELTE Családi Kutya Programja a világon elsőként vizsgálta meg, hogy a kutyák agya miként dolgozza fel azt, amikor beszélünk hozzájuk: számít, hogy MIT és HOGYAN mondunk!

10 élelmiszer, ami megmentheti a hétköznapokat - kamrába velük!

A legtöbb kamra, konyhaszekrény tartalmaz alapvető élelmiszereket, melyek szükségesek a mindennapi főzéshez. Ki akarna naponta lisztért vagy olajért rohangálni? Nyilván senki.

Emlékszel arra, amikor a Plútót megfosztották a "bolygórangjától"? Itt a válasz, hogy miért!

2006-ban a Plútó visszaminősítése igen nagy felháborodást váltott ki a közvélemény részéről. Azonban tény, hogy a Naprendszer akkor még 9. égiteste igencsak aprócskára sikeredett.

10 év után újra látták a világ egyetlen olyan állatát, amelynek a felnőtt példányai is úgy néznek ki, mint a kiscicák!

A homoki macska egy igen nehezen megfigyelhető és veszélyeztetett faj, mely félénk és visszahúzódó, így történhetett, hogy 10 évig nem került emberi szem elé vadon élő példánya.

A Hubble űrteleszkóp: szemünk a végtelenben

A Hubble fellövése és munkába állítása előtt sokkal kisebb volt a világ. Mintha csukott szemmel akartunk volna látni az univerzum végtelen sötétjében. Ebbe a fekete csendbe hozta el a fényt a teleszkóp.


NAPI BOLDOGSÁG