Édesanyám és nagymamám nagy mesterei a különböző gyümölcsök és zöldségek elrakásának. Ezt a "szezont" minden évben az eper és a bodza indította meg, attól függően, hogy az időjárás melyik növénynek kedvezett igazán.
Idén, követve a hagyományt belefogtam a bodzaszörp elkészítésébe. Vgyázni kell ezzel a növénnyel, hiszen sokáig virágzik, de elrakásra nem alkalmas bármely pillanatban ez időszak alatt.
Az ideális pillanat akkor jön el, amikor már nincsenek bimbók a bodzavirágokon, de még nem virágzott el - ezt az aprócska szirmok bebarnulása, elszáradása jelzi. A két fázis közötti időszakban a bodza "tányérja" tele van virágporral és ez az, ami igazán kell nekünk a sikerhez.

Persze az sem mindegy, hogy hol szedjük a bodzát. Ugyanaz a szabály érvényes itt is, mint bármely nem a kertből beszerzett alapanyag esetén: forgalmas út mellől sosem szedünk semmit, amit később el akarunk fogyasztani! A legjobb elhagyatott, alig járható földutak melletti bokrokat keresni.
Ha megvan a legjobb hely, akkor a bodzát óvatosan szedjük, hiszen nem akarjuk, hogy kihulljon belőle a virágpor. A leszedett tányérokat virággal felfelé tegyük le egy kosárba vagy műanyagládába, hogy ne törjön össze.
Az elkészítéssel ezután már nem lehet sokat várni, hiszen a leszedett növény hamar fonnyadásnak indul, s az így felhasznált virágtól könnyen megerjed a szörp.

Az arányokban nem létezik egyetemes nézőpont, ahány ház, annyi szokás. A bevált receptünk a következő:
-30 nagy tányér bodzavirág
-6 liter víz
-3 kg kristálycukor
-6 citrom leve
-6-12g citromsav
-szalicil a tartósításhoz
Minden attől függ, hogy ki mennyire édesen, savanyúan, bodzásan szereti, tehát az arányokat kényünk kedvünk szerint változtathatjuk.
Az elkészítés folyamata a következő:
1. Szirupot főzünk a cukorból és a vízből, majd ezt lehűtjük.
2. Hűtés közben hozzákeverjük a citromsavat és a citromot (a kifacsart citromot bele is karikázhatjuk a szirupba, ez esetben alaposan meg kell mosni a héját).
3. Amint kihűlt beleáztatjuk a bodzavirágokat. Fontos: a virágokat nem szabad lemosni, a bogarakat kézzel kell leszedegetni rólunk, hiszen a mosással az értékes virágport veszítjük el!
4. 2-3 napon keresztül áztatjuk a virágokat, közben párszor megkeverjük.

Honnan tudjuk, hogy jó? Kóstolásról. :) Amikor elértük a megfelelő ízt leszűrjük a szirupot egy sűrűlukú szűrőn keresztül, amibe gézdarabot teszünk, hogy minden apró szennyeződést felfogjuk. Ezután felforraljuk és a melegedés közben 1 csapott mokkáskanálnyi szalicit teszünk fele. Hagyjuk pár percig pezsegni, majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni és fertőtlenített üvegekbe töltjük.
TIPP: Ha biztosan el akarjuk kerülni, hogy a kész szörp megromoljon, fagyasszuk le a felesleget!

Pozitív Nap - Gerecs Zsófia