A győztes fagylaltkülönlegességet Mányoki Krisztián pátyi cukrászmester, a Cafe Trevi Cukrászda tulajdonosa készítette. A versenyt 18. alkalommal rendezte meg a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete, idén 41 csapat nevezett 2-2 fagylalttal. Ebben az évben a kötelező íz a sárgabarack volt, e mellett egy szabadon választott ízt választhattak a cukrászok.
Csuta Zsolt csákvári mestercukrász, a zsűri elnöke kiemelte, hogy "soha nem látott ízkombinációk" jelentek meg, ami egyébként a verseny kiírásában feltételként is szerepelt. Az volt a cél, hogy a verseny a szakma fejlődését segítse elő, ezért újdonságokat kellett bemutatni - mondta a mestercukrász.
Fontosnak tartotta, hogy a győztes fagylaltok receptúráját a szakmai berkeken belül közreadják, így mindenki elkészítheti és árulhatja az édességeket, amelyekhez az ország minden szegletében hozzá lehet majd jutni.
Csuta Zsolt kiemelte: a kötelezően készített, sárgabarack ízesítésű fagylaltok is óriási ízválasztékkal vonultak fel. Nem mindegy, hogy a gyümölcs honnan származik, hogy mennyit tesznek belőle a fagylaltba, vagy milyen kiegészítő anyagokat adnak hozzá - hangsúlyozta. A mestercukrász szerint a magyar fagylaltkészítők legjobbjai fel tudják venni a versenyt a világ élmezőnyével.
Csuta Zsolt korábban már kétszer megnyerte a versenyt, harmadszor a kötelező kategóriában lett első, így a vándorkupát is hazavihette.
A fagylaltok versenyével párhuzamosan zajlott a Magyarország tortája versenyre nevezett sütemények előzsűrizése is. Az idén 31 tortával neveztek és közülük négyet juttatott tovább a zsűri a következő fordulóba, amely a lajosmizsei Tanyacsárdában lesz június 29-én.
MTI