Rajzok, amik pontosan megmutatják, miben más a keleti és a nyugati ember

Ha kisüt a Nap, a nyugati ember veszi a plédet és kifekszik sütkérezni, a keleti pedig a napernyőjéért nyúl. Rajzok, melyek megmutatják, hogy a nyugati ember énközpontúbb, célirányosabb, környezettudatosabb, és csendesebb az étteremben, mint a keleti.


A fiatal Yang Liu grafikus által készített leegyszerűsített szimbólumokból és formákból álló rajzok szemléletesen illusztrálják a keleti és nyugati kultúrák közti különbségeket. A játékos és szatirikus grafikák az élet különböző területeit mutatják be a sorban állástól a főnökfigura szerepéig, az igazmondástól a harag kezeléséig. A kék oldal jelképezi a nyugati társadalmakat, a piros pedig a keletieket.

Szépségideál


Napsütés


Az időjárás és a hangulat összefüggése


Pontosság


Utazás


Buli


Idősek mindennapja


A rajzokból összeállított könyvben a művésznő személyes tapasztalatait összegzi. 13 éves korában költözött Pekingből Berlinbe, ahol szintén 13 év tartózkodás után kezdett kikristályosodni benne, hogy élete két helyszínének különbözőségét hogyan tudná összehasonlítani. New York-i tartózkodása adta meg számára a kellő távolságot, hogy kívülről tudjon tekinteni két identitására.

A grafikákra mindkét náció meglepően pozitívan reagált. Bár kicsit aggódott, vajon nem fogják-e a kínaiak túl direktnek találni megfogalmazásait. Valójában a kínaiak azonban sokkal szabadabbak és nyitottabbak, mint azt a németek gondolják róluk. Az viszont tény, hogy nagyon sok korlátozás van az életükben, ami megnehezíti az ország jelenlegi állapotára való reflektálást. Liu szerint lazítani kéne ezeken a szabályokon, és megmutatni, Kínának milyen csodás hagyományai és kultúrája van.

Ki mit gondol a másikról


Vasárnapi utcák


A gyermek szerepe a családban


Életstílus


Kapcsolatok


Problémakezelés


A nyugati média rendszeresen férfiként, ráadásul idős férfiként hivatkozott Liu személyére. Eléggé meglepő lehetett, mikor felfedezték valódi kilétét. "Nagyon örültem, mikor a kiállításon néhány látogató elmondta, hogy a képeimnek köszönhetően most már jobban érti bizonyos kapcsolatait egyes emberekkel." - meséli Liu egy interjúban.


2010 óta Liu a Berlin Technical Art University professzora, és a kommunikáció-design részleg vezetője. Számos egyéni és csoportos kiállítása volt, és 2000 óta évente nyer díjakat különböző munkáival, pl. könyvdesignjaival, vagy posztereivel.

Étterem


Főnök


Düh


Én


Sorban állás


Vélemény


Önportré


Közlekedés 1970-ben és ma


Igazság


Társadalom és idősekPozitív Nap - Juhász Jozefa


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Árnyjáték, avagy így öltözteti fel a fény hiánya a testet (+fotók)

Minden perfekcionista lelkét simogatják a tökéletes formák, ívek, képződmények. S, hol találhatnánk ezt meg, ha nem a közvetlen közelünkben?

Keleti Ágnes: "Állítsa be, szárnyalja túl Katinka azt a rekordot!"

Egerszegi Krisztina mellett - 5 arannyal - ő a legeredményesebb női ötkarikás bajnokunk. Keleti Ágnes viszont eddig az egyetlen versenyzőnk, aki egy olimpián négyszer állt a dobogó tetején. Hosszú Katinka is közel került ehhez.

Japán legszebb oldala - Lenyűgöző fotók!

Festményszerű képek a távol-keleti ország esős évszakban megmutatkozó, csodálatos arcáról.

Ilyenek voltunk akkor és ilyenek vagyunk most - Egészséges iróniával fűszerezett képsorozat

Ostobaság azt mondani, hogy régen minden jobb volt, de azért van néhány dolog, ami tényleg jobb volt.

Egy hely, ahol soha nem zárják az ajtókat, sőt, egyáltalán nincsenek is ajtók

Egy indiai település azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy lakosai, istenükbe vetett hitük okán mellőzik otthonaikból az ajtókat és a védelmi berendezéseket.


NAPI BOLDOGSÁG