Hanami - a cseresznyevirág ünnepe (képekkel)

Március végével egy hatalmas, színpompás hullám söpör végig Japánon. A városok, kertek, hegyek és völgyek rózsaszínbe és fehérbe borulva ünneplik a tavaszt, a világ pedig tátott szájjal irigykedik a képek láttán. Ez a hanami, a cseresznyefa virágzás ünnepe.


Már több mint ezer éve ünneplik a távoli szigetországban a cseresznye virágba borulását. Az alig pár hétig tartó esemény többet jelent Japán lakóinak, mint egy egyszerű természeti jelenség.

Sakura - a japán cseresznyefa

A hanami szó  virágnézést jelent, és az ünnep első ránézésre valóban csak ennyiből áll. Az emberek ilyenkor a szabadba mennek, sétálnak és piknikeznek a parkokban, miközben csodálják a fehér és rózsaszín szirmok tengerét.
Egy időre a városok is színesebbé válnak

De a nap végével sem kell hazatérniük, a jozakura során papírlámpásokkal világítják be a ligeteket, így este is folytathatják a gyönyörködést.
A fák este se veszítenek semmit szépségükből

A cseresznyefa Japán egyik legfontosabb nemzeti jelképe. A sakura (így nevezik a Japánok ezt a különleges fát) tiszavirág élete egyszerre szimbolizálja a lét mulandóságát és szépségét. Nem is csoda, hogy az évszázadok alatt rengeteg művésznek adott már ihletet, sőt, a nemzet összetartásáért is sok esetben ő volt a felelős. Úgy tartották, minden a hazájáért meghalt hős egy cseresznyevirágban születik újjá.
Cseresznyefa egy palota mellett

Minden évben turisták ezrei érkeznek Japánba csak azért, hogy ők is részesei lehessenek a csodának.
Virágzás a Fujinál


Szerző: Gerstenbrand Bence - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Így étkeztünk régen, avagy amikor még aludttejet ettünk joghurt helyett

A magyar konyha, minden híresztelés ellenére, egészséges. Legalábbis az a változata, ahogy eleink főztek még 70-80 évvel ezelőtt is.

Amikor mobiltelefon helyett gémeskúttal üzentek az emberek

Jól működött a hírközlés kezdetleges módja. Ilyen volt, amikor mobiltelefon helyett gémeskúttal üzentek a pásztorok:

Egy hely, ahol soha nem zárják az ajtókat, sőt, egyáltalán nincsenek is ajtók

Egy indiai település azzal hívja fel magára a figyelmet, hogy lakosai, istenükbe vetett hitük okán mellőzik otthonaikból az ajtókat és a védelmi berendezéseket.

3 generációs menyasszonyi ruha - újratöltve

Julia Cain egyenesen ragyogott az esküvőjén, melyen ugyanabban a ruhában állt oltár elé, mint az édesanyja és a nagymamája tette hosszú évekkel ezelőtt.

Ahol fák ezreinek elültetésével ünneplik a gyermekszületést!

Egy himalájai kis királyságban és egy eldugott indiai faluban faültetéssel ünneplik az új élet világra jöttét.


NAPI BOLDOGSÁG