Magyar Az Év Európai Fája - nyert a felsőmocsoládi öreg hárs!

Hét öreg európai fa közül az internetezők választották ki, melyik legyen Az Év Európai Fája. A díjátadó Brüsszelben lesz.


Korábban már mi is beszámoltunk a versenyről és hála a magyar internetezőknek a magyar hárs lett Az Év Európai Fája. Az online szavazáson a felsőmocsoládi öreg hárs fölényesen verte a mezőnyt, 1300 szavazattal maga mögé utasítva a második helyen végző köpeci (Capeni, Románia) szilt. Harmadik helyen, hatezer szavazattal, a bulgáriai "Kívánságfa" végzett. Hét öreg európai fa közül az internetezők választották ki, melyik legyen Az Év Európai Fája. A díjátadó Brüsszelben lesz. Voksolni február 29-ig lehetett a verseny internetes portálján, eredményt csütörtökön hirdettek.


Az eredményről értesülve Vogl Szilvia, a település polgármestere azt mondta: "Nem voltunk biztosak benne, de nagyon-nagyon reménykedtünk a győzelemben." A polgármester szerint azzal, hogy valóra váltak a reményeik, új távlatok is feltárultak a mintegy ötszáz lelkes falu előtt. "Régóta vártunk már arra, hogy adódjon lehetőség a turizmus fellendítésére, értékeink bemutatására" - mondta Vogl Szilvia, hozzátéve: ez a győzelem most lendületet ad, máris elkezdtek gondolkodni rajta, miként tudnának pályázni parkolóhelyekre, rendezett fogadóhelyre a vén hárs környékén.

A falun két turistaút is átvezet, ezt is szeretnék kihasználni - osztotta meg a friss terveket a polgármester. A versenyre Csorba Simon Mária, a felsőmocsoládi birtok egykori tulajdonosainak egyik leszármazottja nevezte be a öreg hársfát. Az egykori Bánó-kastély ma ismét a család tulajdonában van, és szállodaként működik. Az öreg hárs végig fölényesen vezetve, 11 158 szavazattal nyerte meg a versenyt.

A magyar hárs története


A nyertes magyar fa, a felsőmocsoládi öreg hárs története: "A legenda szerint egy pusztító erdőtűz után éppen ennek a 400 éves öreg hársnak magjaiból éledt újjá a felsőmocsoládi erdőség, egy garabonciás csodálatos erejének köszönhetően. A történet úgy tartja, hogy a fa eggyé vált a garabonciással, s azóta varázserejével őrzi az erdőt. A hárs történetét a környékről származó Bánó Mária családja őrizte meg. A család hagyománya, hogy elviszi fiataljait az „öreghez”, akik ha már értenek a famászáshoz, áteshetnek a bátorságpróbán, vagyis felmászhatnak a fa odúrendszerében.

Bellosevich Mária, a Bánó család leszármazottjának szavai a fáról: „Olyan, mint a sorsunk és történelmünk: sokszor derékba tört, de aztán beforrtak a sebei, s frissebb hajtásokat hozott, mint előtte. A sebek és forradások ember vagy állatarcot öltöttek, s mindenki a saját álmait véli felfedezni benne. Ahogy itt ülök, beleborzongok: hallom és érzem a történelmet, a megújuló életet, a pozitív energiát. Ez a fa kapcsol össze mindennel: az édesanyámmal, a kétszáz éves kastéllyal és birtokkal, s a végtelen természettel.„

Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Alighanem ez az ország legkülönösebb fája

A napokban a Facebookon tettek közzé egy fotót Ceglédbercel egyik fájáról, ami nemcsak pompás színezetével, hanem egyedülálló formájával is lenyűgözi az arra járókat.

"Olyan vagyok, mint a birkák, a szabad levegőnek születtem" - 90 éves néni egy olasz falu egyedüli lakója

Az augusztusban 91. életévét betöltő Paolina Grassi az utolsó lakója Casali Socraggio hegyvidéki falujának Olaszországban a svájci határ közelében

Az igazság, ami az emberek online fotói mögött van

Naponta több millió ember fotózza magát, ebédjét, hobbiját, pillanatát, akármijét a legnagyobb online közösségi oldalakra (Instagram, Facebook), hogy eladja magát, esetleg még egy új identitást is felkapjon. Olyan képeket készítenek, amik idilliek, tökéletesek és meglehetősen sterilek. Egy Bangkokban élő fotós megmutatta, hogy mi áll a hamis Instagram-fotók mögött. Egy vietnami fiatalokból álló csapat, pedig zseniális leleplező videót készített. Mutatjuk!

26 év. Ennyi idő alatt újratelepítette az esőerdőt ez a házaspár

Felemelő történet a hétköznapok valós hőseiről. Egy házaspár, akik virágzó erdőt teremtett ott, ahol már szinte minden élet eltűnt...

Otthon, pillanatok alatt elkészítheted a világ legjobb diétás italát: a fűszeres limonádét!

Elegendő mennyiségű folyadék hiányában az anyagcseréd nem működik kellő gyorsasággal. Ismerj meg egy kifejezetten fogyasztó hatású limonádét, amely segít a súlyvesztésben.


NAPI BOLDOGSÁG