Mielőtt még végleg eltűnnek: lenyűgöző képriport Földünk elfogyó törzseiről

Jimmy Nelson brit fotós Namíbiától Szibérián át Tanzániáig több mint harminc törzset keresett fel, hogy megmutassa a világ eltűnőben lévő kultúráit és népeit...

"Egy olyan ambiciózus és esztétikus fényképészeti dokumentumot szerettem volna megalkotni, mely kiállja az idő próbáját, és amely pótolhatatlan etnográfiai feljegyzéseken alapszik egy eltűnőben lévő világról."         ~ Jimmy Nelson

Jimmy Nelson

Jimmy Nelsonnak tizenhat évesen egy gyógyszeres félrekezelés következtében 24 óra leforgása alatt kihullott minden haja. Márpedig akkor, a nyolcvanas évek elején kopasznak lenni nem volt egy életbiztosítás Nagy-Britanniában: amint kilépett az utcára, rányomták a skinhead bélyeget. De ez a szerencsétlenség lett végül Jimmy Nelson nagy szerencséje. Miután folyamatos konfrontációnak volt kitéve a külseje miatt, mély empátiát fejlesztett ki magában minden olyan ember és dolog irányába, aki és ami eltért az átlagostól. Három évvel később már a saját lábán járta be Tibetet, és fotózott - a végeredménynek az egész világ a csodájára járt. Innentől nem volt kérdéses, mit fog csinálni élete hátralevő részében.

Mielőtt még végleg eltűnnének

Kőből épült házainkban, ahol a csapból meleg víz folyik, hűtőszekrény tartja hidegen az ételeinket és internet kapcsol össze minket a világ többi részével, el sem tudjuk képzelni,milyen lehet, mondjuk a tasaatani emberek egy átlagos napja. Évi 5-10 költözés, kunyhóépítés a –40 fokos hidegben és rénszarvasterelés szállítási-, ruházkodási- és élelmezési okokból.

Nelsont azonban ez és hasonló, a világ számára már vagy éppen még ismeretlen, törzsi életformák jelentik a mindent: munkát, szenvedélyt, alkotást és megismerést. Mindent, amit meg akar és szerinte meg is kell mutatni nekünk - azaz kényelemhez szokott földlakóknak. Ez a törekvése csúcsosodott ki a Before They Pass Away ("Mielőtt még végleg eltűnnének") projektben, amivel bejárta a fél világot, és több mint harminc ősi, már nem túl népes törzset fotózott. Nagyívű, két éven át tartó vállalkozásából fotóalbum és dokumentumfilm is készül, íme egy angol nyelvű részlet:
Mi most tíz nép képeiből válogattunk, de érdemes elmélyülni az összes tovatűnő nép képei között: 

Kazahok

Például a kazahokat, akik a türkök, mongolok és hunok félnomád leszármazottaiként a 19. század óta róják csodálatos lovaikon és betanított vadásztársaikkal, a szirti sasokkal a kegyetlen és fagyos vidéket:


Róluk a fotós egy lebilincselő sztorit is elmesélt: „az egyik kedvenc pillanatom az volt, amikor egy kazahsztáni hegy tetején, kora reggel lehúztam a kesztyűmet, hogy készítsek egy képet a moziba illő napkeltéről - de a kezem ráfagyott a fényképezőgépre. Elkezdtem sírni, mert nem tudtam megcsinálni a fotót. És akkor jött két kazah asszony, levették a kesztyűjüket, és rátették a meleg kezüket az én kezemre.” Ez különleges dolog, mert a két nő muszlim volt, a szigorú vallási törvényeik tiltják az érintést. Ők mégis hajlandóak voltak tabut törni, mivel látták, hogy segítségre szorul.


Tsaatanok

A tsaatanok (rénszarvasok népe) észak Mongóliában egy nomád törzs, akik túlélésük szinte minden szempontjából a rénszarvasoktól függenek. A legtávolabbi szubarktikus tajgában élnek, ahol a téli hőmérséklet a mínusz 50 fokra is leeshet. A tsaatanok Mongólia utolsó még élő rénszarvas pásztorai.Mursik

A mursi, egy nomád életmódot folytató pásztornép egy törzse, amely az Omo Völgy alacsonyabban fekvő területein él, amely az afrikai Nagy Hasadadékvölgyben található, dél-nyugat Ethiopiában, nem messze a kenyai határától.


Maorik

Új-Zéland polinéz származású őslakos népét is fotózta Jimmy, a maorikat, akiket ugyan a 18. században megtizedeltek az ide érkező európai gyarmatosítók, később talpra álltak, és ismét felvirágoztatták rendkívül karakteres művészettel és mitológiával rendelkező kultúrájukat.Gauchók

A gauchók Argentína nomád lovasai, akik már az 1700-as évek elejétől vándoroltak a prériken. A 19. században életük egyre nehezebbé vált, mivel csavargás ellenes és más törvények távolabbra, az ország belsejébe űzték őket. Ők a dél-amerikai pampák cowboyai, akik azt vallják, hogy a lovaik nélkül csak fél emberek!


Tibet népe

Mustang (a tibeti Mun Tan, jelentése „termékeny síkság”) az egykori Lo Királysága, amely egy magas és szélfútta fennsíkon fekszik, észak-nyugat Nepál és Tibet között, az egyik legtávolabbi helyén a világnak. Jelenleg egyedülálló, mint az egyik ma létező utolsó hiteles tibeti kultúra. Lo népei, a lopák, a tibeti buddhizmust gyakorolják. Szerfelett vallásosak, az imák és fesztiválok szerves részeit képezik életüknek.


A himba törzs

A himba egy ősi fél-nomád pásztorokból álló törzs, akik a 16. század óta szétszórt településeken élnek, végig a Kunene folyó környékén, Namíbia észak-nyugati, és Angola délnyugati részén.


Maszájok

Kelet-Afrika félnomád maszáj népei Kenya déli és Tanzánia északi részén élnek, a Nagy Hasadékvölgy száraz és félszáraz területein. Nomád életstílusuk az esőzések útvonalát követi a hatalmas sztyeppéken át, élelem és víz után kutatva nagy marhacsordáik számára. A maszájok összes táplálékigényét kielégítik marháik. Húsát megeszik, tejét megisszák, és alkalmanként a vérét is isszák.


Nyenyecek

A nyenyec nép Szibéria északi sarkkörénél élő rénszarvaspásztor nomád törzs, akiknek rénszarvasaik jelentik a túlélést! 


Huaoranik

A huaoranik magukat tartják a legbátrabb törzsnek az Amazonas mentén – nagyjából 2000-en vannak, de otthonukat veszélyezteti az olajkitermelés és az illegális fakereskedelem.


Jimmy Nelson egyébként nem feltétlenül a legfenyegetettebb népeket kapta lencsevégre, hanem azokat, amiket valamilyen szempontból esztétikusnak talált - mindenesetre róluk is azt mondja, hogy szerinte ezek a közösségek nem sokáig fognak fennmaradni jelen állapotukban és életvitelükben. „Nem számít, milyen messzire mentem, az internet mindenhol két nap járásra volt” - nyilatkozta. És a megközelíthetőség is egyre gyorsabb: például az etióp Omo Völgyet öt évvel ezelőtt még három hétbe telt elérni, négy éve már csak egy hétbe, most pedig két napba, köszönhetően a rohamosan kiépülő infrastruktúrának...


Pozitív Nap

Képek: Jimmy Nelson
Források: beforethey.com, dailymail.co.uk, nyugat.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez a fotópályázat bizonyítja: drága gép nélkül is lehet csodás képeket lőni

Úgy gondolod, hogy méregdrága fényképezőgép kell hozzá, hogy jó képeket készíts? Nincs igazad!

20 portré, ami nem csak a szemet gyönyörködteti, de a lelket is!

A fotós számára az egyik legnehezebb feladat egy jó portré létrehozása. Annak érdekében, hogy igazán szemet gyönyörködtető, természetes képek szülessenek a fotós mélyen belenéz a model belső világába, hogy felfedje a titkát és ezt megörökítse egy kép formájában.

10 lenyűgöző kép az utolsó afrikai törzsekről

Afrikai utolsó nomád és félnomád törzseiről készített lenyűgöző képeket két éves kalandjai során Mario Gerth, német fotográfus.

2015 legjobb képei - a NatGeo szerint

A National Geographic Channel minden nap új fotóval lepi meg olvasóit honlapján a világ valamely csodás tájáról. Az olvasók döntése alapján megvan 2015 húsz legnépszerűbb "nap képe" fotója is, köztük egy csodás magyar felvételt is büszkén megmutathatunk!

Láttad már az erdélyi hajnalt? Ha nem, akkor itt az ideje! (képriport)

Alex Robciuc hajnalban kel, 5 fele, aztán megmássza Erdély hegyeit, dombjait. Miért ez a furcsa hobbi? Hogy lencsevégre kapja Erdélyt a felkelő nap sugaraiban fürödve.


NAPI BOLDOGSÁG