World Press Photo – ki látja így a világot?


Kepes András költői kérdése a World Press Photo megnyitója kapcsán mélyen elgondolkodtató, de azért van olyan aspektusa a kiállításnak, amit bátran ajánlunk pozitívumra éhes olvasóinknak is. 


"A World Press Photo kiállítás kicsit olyan, mintha elidőznénk azon, mi történt velünk az elmúlt évben. Nem lesz tőle jó kedvünk" - mondta el a tárlatot megnyitó Kepes András. A televíziós újságíró összegzése szerint az anyagban a háborúk, a nyomor, a természeti katasztrófák dominálnak, és még a sportfotókon is erőszakos jelenetek láthatók. "Ez az öt és fél ezer fotóriporter látja így a világot vagy a pályázat zsűrije? Vagy lehet, hogy a sajtó ilyen: csak tragédiákkal lehet megragadni a közönség figyelmét?" - fogalmazta meg a kérdést Kepes András, hozzáfűzve, hiányolja a kiállításról az élet finom árnyalatait. 5,691 fotóriporter 125 országból pályázott a World Press Photo éves pályázatán. Az értékeléssel a nemzetközi zsűri 13 napot töltött Amszterdamban. 23 nemzet 55 fotográfusát, köztük a magyar Lakatos Pétert díjazták.
A kép illusztráció.
World Press Photo 2011 kísérő kiállítása a Duna kiállítás. Ezt a kuriózum fotótárlatot azért bátran ajánljuk a világ pozitív oldalát kereső olvasóinknak. A Duna kiállítás képet ad a Duna menti életről a németországi forrástól a romániai Deltáig. A kiállítás nemzetközi pályázat eredményeképpen, az Európai Bizottság Duna-stratégiájára épül az Európai Bizottság Magyarországi Képviseletének együttműködésével. Célja felhívni a figyelmet a Duna 14 országot összekötő adottságainak jobb kihasználására, az együttműködésre, legfőképp a környezetvédelem és a hajózás területén. Csodálatos természetfotókat és bájos életképeket egyaránt élvezhetünk a tárlaton, amit igazán érdemes megnézni!

Az október 31-ig látogatható World Press Photo 2011 kiállítás kísérőprogramjairól, tárlatvezetéseiről a www.worldpressphotohu.info honlapon találhatnak részletes információkat az érdeklődők.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Ezek az állatok a természetben leltek esernyőre (képriport)

A vadon élő állatok gyakran küzdenek az esővízzel, de néha menedéket találnak egy virág, egy levél vagy egy gomba alatt...

2,5 cm-es darabokat vágtak ki a nyers élelmiszerekből - te felismered, melyik-melyik?

2014-ben a De Volkskrant megkérte a Lernert and Sander elnevezésű design stúdiót, hogy találjanak ki egy olyan ötletes reklámot, amivel ételeket lehet népszerűsíteni. A Lernert and Sander valami elképesztően kreatív ötlettel állt elő.

Elkészült a világ legnagyobb fotója - gigantikus és káprázatos!

Varázslatos, kápráztató és lélegzetelállító - leginkább ezekkel a jelzőkkel illethetnénk azt a képet, amit egy ötfős csapat 70 ezer képből rakott össze.

Nem a bőrszín tesz minket különbözővé, hanem az egyetértés hiánya

Anna Larson fotós két évvel ezelőtt kezdte fényképezni két lányát, akik adoptálás útján kerültek hozzá.

Ilyen gyönyörű látvány az orosházi mákvirágzás (képekkel)

Rosta Tibor, az MTI fotósa Orosháza határában kapta lencsevégre a mákvirágzást, ezúton is köszönjük neki.