Egy külföldi internetes oldal összegyűjtötte azokat a magyar finomságokat, amelyeket - szerintük - az egész világnak ismernie, és szeretnie kellene. A listában természetesen helyet kapott az elmaradhatatlan gulyásleves és a halászlé, de olyan édességek is felbukkantak, mint a Túró Rudi, vagy a kürtőskalács.
Nagyon örülünk, hogy kis hazánk rengeteg ízletes étellel büszkélkedhet, ám annak még jobban, hogy ezt egyre több külföldi internetes oldal is észreveszi - és megírja. Így tett az amerikai Buzzfeed magazin is, amely Magyarország 33 legjobb harapnivalóját szedte sorba. A weblap nem csak képeket és recepteket közölt a finomságokról, hanem pár sorban megmagyarázta, miért isteni egy-egy fogás. Mi ezt nagyon díjaztuk, így a képek előtt a Buzzfeed ötletes és humoros ajánlóit, leírásait olvashatjátok.
1. Lángos
Egy tányérnyi nagyságú sült tészta, amelyet sajttal és tejföllel "öntenek nyakon", de fokhagymával és ketchuppal is lehet ízesíteni. És hogy miért nagyszerű? Mondtuk már, hogy a lángos egy sült tészta?
2. Gulyásleves
A gulyást eredetileg marhapásztorok főzték: ízes, forró és rendkívül házias leves.
3. Palacsinta
Kissé vékonyabb a tésztája, mint francia "hasonmásának", de szerencsére kevésbé hajlamos arra, hogy szétrepedjen a finom tölteléktől. Minél többet eszel, annál jobban fogod szeretni!
4. Pörkölt
A tradicionális - és igen laktató - magyar ételt, a pörköltöt általában a szabad ég alatt, bográcsban főzik. Friss, puha kenyérrel, finom borral és egy jó társasággal, elengedhetetlen kelléke a tökéletes kerti mulatságnak.
5. Gesztenyepüré
Ez az édes, krémes desszert remekül bizonyítja, hogy a gesztenye nem csak arra való, hogy megpörköljék.
6. Halászlé
Bár egyszerűnek néz ki, az ízletes halászlé elkészítése hosszú folyamat és rengeteg odafigyelés eredménye. Érdekesség, hogy a leveshez általában a Dunából vagy a Tiszából fogják a halakat.
7. Kürtőskalács
A kürtőskalács forró tésztáját isteni fahéj-, kakaó-, cukor-, kókusz- vagy mogyoróbunda borítja. A spirál alakú dolgok közül ez az egyetlen, amelynél arra vágyunk, bár sose érne véget.
8. Dobostorta
Igazi hungarikumnak számít a torta, amely Dobos József cukrászról kapta a nevét. Máig az egyik legnépszerűbb sütemény a magyar cukrászdákban.
9. Töltött káposzta
A finomság húsos töltelékét savanyú káposztába göngyölik, hogy még pikánsabb legyen az íze. Gazdag, laktató étel.
10. Meggyleves
Lehet, hogy ezt a gyönyörű színű levest inkább desszertként fogyasztanád, pedig a meggyleves ugyanúgy megállja a helyét a főfogások előtt is. Friss, fanyar, krémes - ellenállhatatlan!
11. Rétes
Itt aztán nem spórolnak a hozzávalókkal! Egy szelet rétessel és egy csésze kávéval akár egész délutánra jól lakhatsz.
12. Tokaji Aszú
Bár az Aszú csupán egyike azoknak a borfajtáknak, amelyeket Tokajban állítanak elő, ízvilága egyedi és utánozhatatlan: az Aszúeszencia az egyik legédesebb és legexkluzívabb bor a világon.
13. Paprikás csirke
Forró, fűszeres és tartalmas csoda, amely tésztával, vagy nokedlivel az igazi.
14. Töltött paprika
Az alapvetően puha paprikák meglepően szilárdan tartják az ínycsiklandozó tölteléket. Egyébként is, ki ne szeretné megenni az étel minden egyes részét?
15. Túrós csusza
Ha szereted a tésztát és a túrót, akkor eljött a te időd. Ha pedig a húst is imádod, a szalonna csak ráadás.
16. Kifli
Tévedés ne essék, a képen nem egy croissant van. A kifli élesztős tésztából készül, így jóval laktatóbb, mint francia rokona.
17. Pogácsa
Talán a pogácsa az első nassolnivaló, amellyel baráti, családi összejöveteleken megkínálják a vendégeket. Olyan finom, hogy szinte lehetetlen pusztán egy darabot enni belőle.
18. Körözött
Ez a túróból, fűszerekből és paprikából készült étel Magyarország humusza.
19. Bejgli
A bejgli hagyományos karácsonyi étek: meghitt, barátságos hangulatot teremt, és jó megosztani a családdal, ismerősökkel.
20. Madártej
Tojáshab és édes, krémes vaníliasodó alkotja ezt a - finoman szólva is - fenséges desszertet.
21. Flódni
A magyar-zsidó sütemény hagyományosan négy, egymásra rétegzett töltelékből áll: dió, alma, mák és lekvár. Szóval tedd fel magadnak a kérdést: miért választanál pusztán egy tölteléket, amikor egy, azaz egy darab finomságban mindet megkapod?
22. Rántott sajt
Nem is kell mást mondanunk, mint azt, hogy ez RÁNTOTT SAJT.
23. Túrógombóc
A kis, túróból készült golyócskák olyan laktatóak, hogy akár vacsoraként is megállják a helyüket.
24. Túró Rudi
A Túró Rudi az egyik legkeresettebb márka Magyarországon: a túrós-csokis édesség elbűvölő pöttyös papírba van csomagolva.
25. Rakott krumpli
A rakott krumpli olyan, mintha a vacsora és a reggeli legjobb részét összeraknánk, hogy aztán egy gyönyörű "ragut" kapjunk.
26. Szilvásgombóc
A szilvával töltött gombócokat krumpliból gyúrják, a tésztája így sűrű, gnocchi-szerű állagot kap.
27. Somlói galuska
Rengeteg csokoládé, még több sütemény.
28. Kakaós csiga
Olyan, mint egy fahéjas csiga, csak csokis. És klasszisokkal finomabb.
29. Hurka és kolbász
A hurkát és a kolbászt nem csak magában, vagy friss kiflivel érdemes fogyasztani: számos bonyolultabb fogást tesznek ínycsiklandozóvá.
30. Lecsó
Amilyen egyszerű elkészíteni, olyan gazdag ízvilággal rendelkezik a lecsó. Más magyar ételekhez képest táplálóbb és egészségesebb is.
31. Szaloncukor
A szaloncukrokat hagyományosan a karácsonyfára akasztják Magyarországon. Engedd meg, hogy megismételjem: Cukrok. A fákon. Mint egy valóra vált álom!
32. Nokedli
Vastag, sűrű tészta, kicsit nagyobb "kiszerelésben", mint egy rizsszem. Egyszerűen zseniális!
33. Paprika
Egy fűszer, amely minden ételt ízesebbé tesz. A legjobb. Törődjünk bele.
Nyilván bennetek is motoszkál a kérdés: vajon ki lehet az, aki egy amerikai magazinnál ilyen jól ismerni a magyar ételeket? A Világevő blog utánajárt: a Buzzfeed cikkét egy New Yorkban élő magyar lány, Anita írta. Többet is megtudhatsz róla itt!
Forrás: Buzzfeed.com
Pozitív Nap