Ahogy még biztos nem láttad Ady egyik legjobb versét!

Arany János A walesi bárdok című költeménye után egy újabb magyar klasszikusnak is elkészült a főleg fiataloknak szánt feldolgozása, amely egyben fontos társadalmi kampány része is.Ady Endre Harc a Nagyúrral című versét dolgozta képregénybe Gáspár Tamás és az a Cserkuti Dávid, aki többek között a Piszkos Fred közbelép című egész estés animációs filmen is dolgozik.

Az alkotás a Nyugdíjasok Országos Szövetsége által indított Életben maradnának nevű kampány része, amely a tüdőgyulladás megelőzhetőségére hívja fel a figyelmet. A közhiedelemmel ellentétben ugyanis Ady Endre nem szifiliszben halt meg, noha igaz, hogy halála előtt már évekkel korábban elkapta a nemi betegséget. A költő azonban öt alkalommal is tüdőgyulladáson esett át, mielőtt meghalt, így valószínűsíthető, hogy inkább ez vetett véget az életének.

A Harc a Nagyúrral képregényváltozata a világszerte népszerű manga stílusból is merít, a készítők azonban olyan nagy sikerű filmek előtt is tisztelegnek alkotásukkal, mint az 1999-es Mátrix vagy az Antonio Banderas és Salma Hayek főszereplésével leforgatott Desperado.

Ady Endre versét Gáspár Tamás és Cserkuti Dávid álmodta újra (Kép: www.eletbenmaradtak.hu)

Gáspár és Cserkuti ugyanis nem akartak egyszerű illusztrációt készíteni a vers mellé, eredeti értelmezést, modern interpretációt kerestek a képregény világában, amelyet a képek tanúsága szerint is sikerült megtalálniuk.


Forrás: NLCAFÉ
Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ezek 2016 legjobb drónfotói

A Hong Kong-i SkyPixel 2016-os légifotó pályázatára 27 ezer pazar kép érkezett. Ezeket választották a legjobbnak közülük, és a képek láttán erősen elgondolkoztunk, hogy veszünk egy drónt mi is.

Ebben a varázskuckóban nem csak könyvmolyok kapnak kedvet az olvasáshoz!

Hol lenne jobb végletesen belemerülni a lapokon olvasott világba, s elveszni sorai között, mint egy varázslatos, a világ rohanásától elzárt helyen? Ahol amit olvasunk, az csak a miénk?

Ilyen az igazi sportszellem - félájult testvérét cipelte a sportoló a vb-címért!

A testvérek között lévő kötelék az egyik legerősebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Testvérünkért képesek vagyunk lemondani saját céljainkról is, akárcsak a Brownlee fivérek.

A riói olimpia egyik legmegindítóbb története

Visszamondta az olimpiát, hogy megmentse a lovát!

Megvan az idei évben is az ország tortája

A Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete - együttműködve az Egy Csepp Figyelem Alapítvánnyal - a "Magyarország Cukormentes Tortája 2016" verseny győztes tortájáról is döntött .


NAPI BOLDOGSÁG