Borünnep a szentendrei skanzenben

A hétvégén az ország legkülönbözőbb szegleteiből érkeznek kézműves borok a szentendrei skanzenbe, ahol fröccsakadémia, szüreti felvonulás, szőlőtaposás, csömöszölés és mustvásár is várja a látogatókat.

Kecskés Noéminek, a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum kommunikációs munkatársának tájékoztatása szerint a Borünnepet a Felföldi mezőváros és az Észak-magyarországi falu tájegység látja vendégül szombaton és vasárnap. Idén 23 családi pincészet kínálja illatos és zamatos kézműves borait, melyekhez 8 borút is kapcsolódik. A magyar borkultúra hagyományaival az ország legjobb borászai mellett a Pannónia Női Borrend tagjai ismertetik meg az érdeklődőket. A rendezvényen részt vesz többek között Dúzsi Tamás pincéje Szekszárdról, a Tokaj Nobilis szőlőbirtok, a mátrai Szecskő pince, a somlói Györgykovács Kispincészet vagy a Légli Géza vezette Kislaki Bormanufaktúra Balatonboglárról. A határon túlról érkezik a párkányi Drozdík és a szerémségi Maurer pincészet. A szüreti felvonulás és vigalom mellett a hétvégén szinte valamennyi program az istenek nedűjéhez kapcsolódik: az érdeklődők megismerkedhetnek a fröccs történetével, a szőlőjövés hagyományával, megtanulhatják, hogyan használták a lopót vagy a végorsós, bálványos prést, mire való a pincetokláda és mit csinál az, aki csömöszöl.
A novajiak híres lakodalmas kalácsukat mutatják be, de számos más finomságot is hoznak magukkal énekkíséret mellett. A két nap alatt a látogatók belekóstolhatnak a mustlekvár-készítésbe, megismerkedhetnek a kádármesterséggel, sőt kádártáncot is láthatnak. A közösségi programok során üveges táncot tanulhatnak a vendégek vagy bekapcsolódhatnak a Ki a Bor-ász? című családi vetélkedőbe, ahol leleményességüket és ügyességüket bizonyíthatják a bátrak, a Kezed, lábad mozogjon! feladatban pedig versengve gyűjthetik össze a szőlőfürtöket a puttonyba a szőlőtőkék között. A rendhagyó tárlatvezetéseken kinyílnak a két tájegység borospincéi, de a Borünnepről az ételek sem hiányozhatnak: az érdeklődők ezúttal a Slow Food mozgalommal ismerkedhetnek meg, amelynek célja az ételek elkészítésére, az alapanyagok beszerzésére odafigyelő, "lassú" étkezés. A Slow Food udvarban többek között Gundel-receptek alapján készült ételeket is lehet majd kóstolni.  A fesztivál záróakkordjaként vasárnap az Analóg Cuvée ad koncertet.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

A lány, aki "megette a világot"

Az utazás nem csak a szemünknek, hanem a hasunknak is nagyon kellemes élmény lehet!

Színpompás receptek, melyek az egészséges saláták szerelmesévé tesznek

Ha a saláta eddig a hétvégi nokedlihez fogyasztott fejes-ecetes verzió volt, akkor a következő képeket Neked találták ki!

MeGyek hozzád! - Mert a mentorkodás jövőt épít

A Mentorprogram Gyerekeknek (MeGyek) egy fiatal kezdeményezés, fiatalok által, még fiatalabbaknak. A nyitott és a jó hozzáállás diadala gyermekotthonokban.

A régi idők húsvéti kelléke, amiről még nem hallottál: a sárga túró

A húsvéti hagyomány tájegységenként változik, most az észak-keleti régió különlegességét mutatjuk be.

Az új szuperétel: fogyaszt és egészséges

A chiamagot régóta ismerjük, hiszen már az azték kultúra is előszeretettel alkalmazta az ételeiben.