"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 76 éve ment el József Attila

József Attila. Egyszerű név. Zseniális elme. Az őrület határán táncoló lélek. Költő, művész - a legnagyobb és legmagányosabb. 76 éve távozott közülünk. 

Az egyik utolsó képe: Budapesten, a Magyar Színházban készült 1937. január 13-án Thomas Mann társaságában.

Csodagyerekként, friss, elragadó suhancként tört be az irodalomba, olyan újszerűséggel, amivel saját kora nem tudott mit kezdeni. Zsenialitása egybeforrott csapongó elméjével, mégis művei sebészi pontosságú logikával voltak felépítve. A legsúlyosabb strófák, és legkönnyebb dallamok hangján is meg tudta szólaltatni a magyar nyelvet, aminek - talán - a valaha élt legnagyobb mestere volt. Rövid élete alatt hatalmas életművet hagyott nekünk, de annál kevesebb melegséget tudhatott magának. Kétségbe esetten vágyta, hogy szeressék, és szerethessen...

A megnemértettség, az elismerés hiánya, az örökös harc a megélhetésért, a nélkülözés végül sarokba szorította. Halálának körülményei máig vitatottak, mégis rövid élete olyan nyomot hagyott a magyar irodalomművészeten, ami kitörölhetetlen. Érdeme és értéke felbecsülhetetlen. A magyar nyelv koronázatlan művésze volt ő, akit az utókor a trónra emelt.

Életének utolsó napján, 1937. december 3-án négy levelet adott postára Balatonszárszóról. Szerelmének, Kozmutza Flórának, volt élettársának, Szántó Juditnak, kezelőorvosának, Bak Róbertnek és kiadójának, Cserépfalvi Imrének.

Az első... 

"Kedves Flóra!
Bocsásson meg nekem. Hiszek a csodában. Számomra csak egy csoda lehetséges és azt meg is teszem. Tudom, hogy szeretett, tudta, hogy szeretem. A többi nem rajtunk múlott. "Aztán mit sírsz, ha sorsunk írva van már!" - ezt Kosztolányi írta.
Csókolom a kezét és sok barátsággal, szeretettel üdvözlöm. Köszönjük az almákat, én is ettem belőlük, jóllehet a gyerekeknek küldte s én bizony nem is kértem tőlük, csak elvettem egyet.
Attila
U.i. Kérem, vasárnap ne jöjjön."

A második...

"Kedves Judit!
Sok szeretettel üdvözöllek. 
Attila"

A harmadik...

"Balatonszárszó, 1937. december 3.
Kedves Doktor Úr!
Sok szeretettel üdvözlöm. Hiába kísértette meg a lehetetlent.
József Attila"

És végül a negyedik

"Balatonszárszó, 1937. dec. 3.
Kedves Imre Barátom!
Bocsáss meg, hogy elkésve írok. Ha szükséges még tőlem vers az anthológiába, kérlek választasd ki Cs. Szabóval (ha még ő a szerkesztő) a könyveimből. Hiszen nem volt szó új versről. Én itt három könyvet találtam: Les Clultimaments, Alcools és az Anthologie des Écrivains Franr;ais du XX Siecle, Poésie - Tome II.
Ezeket a könyveket még ma postára adom.

Szeretettel üdvözlöm családodat. 
József Attila"


Latinovits Zoltán szavalja József Attila utolsó versét.


Köszönjük József Attila, hogy írtál, alkottál, voltál - nekünk!  


Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 80 éve ment el József Attila

József Attila. Egyszerű név. Zseniális elme. Az őrület határán táncoló lélek. Költő, művész - a legnagyobb és legmagányosabb. 80 éve távozott közülünk.

Magyarra fordították a dalszöveget, majd vissza - óriási röhögés lett belőle

Az amerikai The Tonight Show-ban megmutatták, hogyan bénázik a Google Translate, ha a magyar nyelvvel kell megküzdenie...

10 gyönyörű versrészlet a magyar költészet napjára

Azt mondták neki, az Attila név nem létezik, így gyerekkorában sokáig Pistának szólították. Árult vizet, lopott fát, tanított és írt, mégis mindig nyomorgott. Egyetemre ment, képezni akarta magát, de eltanácsolták. Rövid élete során végig önmagát kereste, ám nem tudta megtalálni lelki békéjét. Ő volt József Attila: születésnapját, április 11-ét a magyar költészet napjaként tartják számon.

Ezek voltak 2016-ban a legkedveltebb idézeteitek

A következő képeket több tízezren osztottátok meg a tavalyi év során. Jöjjenek a legkedveltebb posztjaink, amiket író- és költőóriásainknak köszönhetünk!

Magyarul szaval József Attilát a brit nagykövet (+videó)

Iain Lindsay brit nagykövet József Attila Tavasz van! Gyönyörű! című versét olvasta fel a magyar költészet napja alkalmából. Hihetetlenül aranyos és megtisztelő gesztus!


NAPI BOLDOGSÁG