Öt nagy múltú budapesti kávéház régen és most

1. New York Kávéház

Az 1894-ben alapított, 2011-ben pedig a világ legszebb kávéházának választott New York Cafe méltán tartozik Budapest legpatinásabb kávézói közé. A New York palota nevét, egy amerikai biztosítótársaság, a New York Life Insurance Company után kapta. A cég megbízásából, Hauszmann Alajos tervei alapján épült az Erzsébet körút 9-11 házszámú csodaszép épület.


A kávézó eredetileg az előkelő, tehetős emberek számára volt csak elérhető, később azonban, Harsányi Adolf és fivérének vezetése alatt az irodalmi élet központjává vált, ahol a legendás pincér Reisz Gyula ingyenes kutyanyelvet (hosszúkás jegyzetlapot) és itatóst is szolgált fel az irodalmároknak.


Az épület, valamint a kávéház a második világháborúban súlyosan megrongálódott, több évtizednyi hányattatott sorsa után, végül 2001-ben az olasz Boscolo csoport tulajdonába került, melynek köszönhetően 2006-ban teljes pompájában nyílt meg újra.

2. Centrál Kávéház

Az 1887-ben alapított kávéház a budapesti szellemi élet fellegvárának számított, hiszen Mikszáth Kálmántól Nemes Nagy Ágnesig rengeteg ismert író és költő kedvenc törzshelyeként tartotta számon.


Itt született meg a Hét című folyóirat, és a Nyugat szerkesztősége is a kávéházban iszogatta a feketéjét. Az egyetemek, valamint a Fővárosi Könyvtár közelsége miatt pedig a tudósok és akadémikusok is kedvelték a Centrált.


Bár a kávéház a világháborút követően kissé átalakult, presszóként, majd az ELTE Eötvös-klub nevezetű diákklubként is üzemelt, mára szerencsére visszanyerte presztízsét, és újra a belváros egyik legjobb kávézójaként tartják számon.


3. Művész Kávézó és Bisztró

A korábban Kis-Gerbeaud, majd Művész Cukrászda néven működő kávéházat Mándy Iván Kossuth-díjas magyar író tette híressé, akinek saját asztalát réztáblával jelölték a kávézóban.


Ahogy korábban, úgy ma is a művészvilág kedvelt helyszínének számít, ahol a hírek szerint 1989-ben a Nirvana együttes, valamint később Anthony Hopkins is megfordult már, aki a kedvenc budapesti helyszínének nevezte a kávézót.
 


4. Royal Kávéház

A Royal nagyszálloda a millennium évében nyílt meg, ahol a lenyűgöző berendezésen túl, művészeti szempontból a hangverseny- és bálterme, valamint a díszterme is kiemelkedő volt, mely több zenei és irodalmi rendezvénynek is helyt adott. Itt rendezték meg például a Nyugat előadóestjeit is.


A szálloda szövevényes, olykor szomorú múltja során egy időben például Krúdy Gyula törzshelyének számított, ám a háború alatt a Gestapo is itt állomásozott. Ma a Szamos Marcipán Royal Kávéházban egy jó fekete mellett finom süteményeket is kóstolhatunk.


5. Pilvax Kávéház

Az 1838-ban alapított, eredetileg Café Renaissance-nak nevezett Pilvaxról méltán mondhatjuk, hogy az egyik leghíresebb budapesti kávézó, hiszen minden év március 15-én megemlékezünk a fontosságáról.  

Wikipédia, Preiszler József színezett tollrajza


A Márciusi ifjak által híressé vált kávéházat nevezték már Forradalmi Csarnoknak, a Szabadság Csarnokának, Népharag Házának és Lázadás Iskolájának is.


A Pilvax nevet végül 1870-ben kapta vissza a kávéház, ekkor helyezték el a vitrinben a Nemzeti Dal, valamint a Tizenkét pont mellé Petőfi biliárddákóját is. 1911-ben lebontották az elöregedett épületet, a kávéház pedig nem messze, a Pilvax-köz 1-3. szám alatt nyílt meg újra 1927-ben.


Pozitív Nap- Sarlós Boglárka

Források: HVG.hu / Life.hu

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

6 pozitív hatás, amiért érdemes kávét innod

Évek óta megy a vita, egészséges-e a kávé, vagy sem. Az egy dolog, hogy nem mindenki szereti a kávét, de aki igen, azt folyamatosan olyan hiedelmekkel riogatják, hogy nem jó kávét fogyasztani.

A legjobb frissítő, akár már reggelire is: jegeskávék egyszerűen, házilag

Évszázadok óta a kávé az egyetlen ital, amely nem megy ki a divatból. Nem csoda, hiszen rengeteg jó tulajdonsággal bír, például: élénkít, antibakteriális, izomstimuláló és még sorolhatnám. Ellenben a kávét alapvetően forrón fogyasztjuk. Csak, hogy ebben a nyárias időben, már nem szívesen hevítjük tovább amúgy is átmelegedett testünket. Ezért itt egy pár csíny a friss jegeskávé elkészítéséhez.

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Egy moszkvai srác elképesztőt alkot a kocsikra tapadt szutyokból

Az orosz Nikita Golubev nem főállásban rajzol képeket mocskos autókra. A srác dizájnerként és illusztrátorként keresi a kenyerét, de legújabb projektjében Moszkva retkes járműveit használja vászonként.


NAPI BOLDOGSÁG