Szakács világdöntő: először magyar részvétellel



24 nemzet képviselőivel megkezdődött a Bocuse d'Or nagy presztízsű szakácsverseny kétnapos világdöntője a franciaországi Lyonban, amelyen először vehet részt magyar séf.


A sorshúzás alapján meghatározott sorrend szerint Széll Tamás, a Michelin-csillagos Onyx étterem séfje csütörtök délután mutatja be a nemzetközi zsűrinek a Rubik-kocka által ihletett, részleteiben az utolsó pillanatig titkos hús- és halmenüjét, amelynek elkészítéséhez az előre meghatározott alapanyagokból 5,5 óra áll majd rendelkezésére.

A gasztronómia olimpiájának számító versenyt a helyszínen kíséri figyelemmel Jókuti András, a Világevő bloggere. A gasztronómiai szakértő elmondta: a korábbi évekhez képest újdonság, hogy a nemzeti sajátosságok bemutatásért a maximális 100 pontból 20-at, azaz nagyon sokat lehet kapni.
A Michelin-csillagos Onyx étterem séfje, Széll Tamás.

Korábban a séfek többsége a franciás konyhát próbálta követni, idén először a zsűri azonban nem az egyforma, uniformizált fogásokat várja el, hanem fontosnak tartja értékelni, hogy egy-egy étel melyik országból származik - hívta fel a figyelmet a szakértő.

Ezenkívül 40 pont jár az ízvilágért, 20 a prezentációért, valamint további 20 ponttal értékeli a zsűri a főzési folyamat tisztaságát, a csapatmunkát, a metodológiát és azt, hogy mennyire takarékosan használja a séf az alapanyagokat.

A lyoni világdöntő valóságos sportverseny: a zsúfolásig megtelt lelátókon mintegy 1500 néző nemzeti zászlókat lengetve, hangosan drukkolva követi a küzdőtéren egyszerre dolgozó séfeket: 12-t kedden, 12-t szerdán. Jókuti András kiemelte, hogy a csapatok a korábbi évekhez képest nyitottabb konyhákban készítik a fogásokat, a nézők gyakorlatilag minden részletet tudnak követni.

A 27 tagú nemzetközi zsűriben a versenyalapító Paul Bocuse, valamint Rasmus Kofoed, a legutóbbi verseny dán győztese és a három Michelin-csillagos Enrico Crippa olasz zsűrielnökön kívül mind a 24 nemzet képviselője helyet kapott. Magyarországot Bíró Lajos, a Magyar Bocuse D'Or Akadémia elnöke képviseli és az amerikai Thomas Keller mellett foglal helyet. Kellernek két olyan étterme van, amely három Michelin-csillagos.

Jókuti András elmondta: Széll Tamás nagyon jó versenyzőtípus, nagyon koncentráltan és precízen tud versenyhelyzetben is dolgozni, és általában nem szokott a versenyek előtt izgulni, de kedden már azt mondta, hogy kezdi érezni a megmérettetés súlyát. A magyar séf egyébként kedden a VIP-lelátóról követte a konkurensek aznapi versenyét.
Széll Tamás séf és a magyar csapat tagjai.

A blogger szerint "óriási dolog", hogy magyar séf bejutott a világdöntőbe. Ezáltal Magyarországra is jobban odafigyel a gasztronómiai világ, az pedig külön szerencse szerinte, hogy a nemzeti karakter kidomborítása kiemelt szerepet kapott. Értesülése szerint Széll Tamás fogásai között szerepel egy minilángos túróval, ami szinte ismeretlen a világban, valamint egy "gulyásjellegű kombinációval" is készül a magyar séf. "Ezáltal ez a verseny még inkább a magyar gasztronómia reklámja lehet" - tette hozzá.

Jókuti András szerint a szakértők az első tíz közé várják Széll Tamást, miután a magyar séf tavalyi márciusi európai fináléban Brüsszelben elért kilencedik helyezésével szerzett jogot arra, hogy részt vegyen a globális döntőben. A lyoni döntőn az amerikai, az európai, valamint az ázsiai kontinentális döntők legjobbjai vehetnek részt, de - mint arra a blogger felhívta a figyelmet - a világdöntő eredményének alakulásába a tengerentúli versenyzők általában nem szoktak tudni beleszólni.

A Paul Bocuse lyoni mesterszakácsról elnevezett versenyt 1987-ben rendezték meg először, a világdöntő színhelye mindig Lyon. A szabályok alapján tizenkét személyes húsostál készítése a feladat, illetve két adag kitálalása. A halas menüt tányérra kell szervírozni. Ennél a menünél újítás, hogy egy "kontinentális piacról" kell választani a körethez valót, és rögtönözve elkészíteni.

A verseny mellett a döntőhöz kapcsolódó gasztronómiai szakkiállításon (SIRHA) is bemutatkozhat Magyarország egy negyven négyzetméteres standdal, ahol a szakértő közönség megismerkedhet a magyar ételekkel és borokkal.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

"Kérem, vasárnap ne jöjjön." - 80 éve ment el József Attila

József Attila. Egyszerű név. Zseniális elme. Az őrület határán táncoló lélek. Költő, művész - a legnagyobb és legmagányosabb. 80 éve távozott közülünk.

10 gyönyörű versrészlet a magyar költészet napjára

Azt mondták neki, az Attila név nem létezik, így gyerekkorában sokáig Pistának szólították. Árult vizet, lopott fát, tanított és írt, mégis mindig nyomorgott. Egyetemre ment, képezni akarta magát, de eltanácsolták. Rövid élete során végig önmagát kereste, ám nem tudta megtalálni lelki békéjét. Ő volt József Attila: születésnapját, április 11-ét a magyar költészet napjaként tartják számon.

Olyan kincsre leltünk a 80-as évekből, amitől kifekszel: A nap, mit, a hónap poén videója!

No kérem, az aki még emlékszik Jane Fonda lábszármelegítős aerobic-videóira, dobjon el mindent, kincset leltünk...

Ezek 2016 legjobb drónfotói

A Hong Kong-i SkyPixel 2016-os légifotó pályázatára 27 ezer pazar kép érkezett. Ezeket választották a legjobbnak közülük, és a képek láttán erősen elgondolkoztunk, hogy veszünk egy drónt mi is.

Ilyen az igazi sportszellem - félájult testvérét cipelte a sportoló a vb-címért!

A testvérek között lévő kötelék az egyik legerősebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Testvérünkért képesek vagyunk lemondani saját céljainkról is, akárcsak a Brownlee fivérek.


NAPI BOLDOGSÁG