Csillagok között: gyönyörű fotó galaxisunk egyik csodájáról

Láng-köd (Fotó: NASA/JPL-Caltech)


A kép jobb oldalán egy ismerős képződmény formálódik ki a gáz és por finom rostjai között, méghozzá a Hubble-űrteleszkóp optikai fotói által híressé vált Lófej-köd, amely igencsak más arcát mutatja infravörös tartományban, mint a látható fényű felvételeken.

Az optikai tartomány kihangsúlyozza az átlátszatlan port, ám infravörösben a por áttetszővé válik, a fény áthatol rajta, így a lófejet formázó struktúrának csak szellemszerű körvonalai maradnak hátra.

Az infravörös csillagászat hasznos eszköz a Láng-ködhöz hasonló képződmények vizsgálatára. Eme képződmény 1200 fényévre található a szomszédos Alnitaktól, az Orion övének legnyugatabbra eső csillagától, amely a felvételen ragyogó kék pettyként látható a csillagköd tetején. Mélyen az Orion Molekulárisfelhő-komplexumban - amelynek mind a Láng- mind a Lófej-köd tagja - robbanásszerű csillagkeletkezés zajlik.

A molekuláris hidrogénből csillagok születnek, ám optikai hullámhosszokon ezt nem lehet észlelni. Az infravörös tartomány viszont egyfajta sztelláris ultrahangként funkcionál: az újszülött csillagok kiváltotta intenzív hevülésből származó infravörös fény átvág eme sűrű nebulán, lehetővé téve, hogy bepillanthassunk a gáz- és porfelhőbe.

Láng-köd és Lófej-köd (Fotó: NASA/JPL-Caltech/ESO )


A fotón a fehér és kék szín a legforróbb objektumokat reprezentálja, míg a zöldes és vöröses árnyalatok a hűvösebb port testesítik meg. A WISE (Wide-field Infrared Survey Explorer) teleszkóp adatait is felhasználták a felvételhez, hogy kiegészítsék vele a Spitzer adatait, különösen a fotó tetején és alján elnyúló régiókban.MTI

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Csak ámulunk: szenzációsak az év panorámafotói

Nem győzünk álmélkodni az év panorámafotóin! Idén nyolcadik alkalommal hirdették meg az EPSON nemzetközi panorámafotós pályázatát, a győzteseket pedig szerdán ki is hirdették.

Előre szólunk, gombóc nő az ember torkában: 2017 legszebb esküvői képei

A Fearless Awards kiválasztotta a legjobb esküvői fotókat a 2017-es évből, mi pedig ezekből szemezgettünk. Ezek a képek bizonyítják, hogy milyen csodák rejlenek egy-egy jól elkapott pillanatban.

Anya és lányai összeöltöztek - és ez most igen cuki projekt lett

Összeöltözni már azért kicsit elcsépelt, nemde? Kivéve, ha van egy négyévesed, aki nagyon tökéletesen trollkodja szét mindahányszor.

Ilyenek az emberek egy csók előtt és csók után (képriport)

Johanna Siring fotós annak járt utána, hogyan szabadíthat fel egyetlen csók. Nos, így néznek ki az emberek egy csók előtt és csók után!


NAPI BOLDOGSÁG