Elfogadták a francia törvényt: mostantól megtiltják a szupermarketeknek, hogy élelmiszert dobjanak ki


A törvény csak a minimum négyszáz négyzetméteres üzletek esetében érvényes, és egy vállalat akár 3750 eurós büntetést is kaphat, ha megszegi az új szabályokat. A cégeknek szerződniük kell a jótékonysági szervezetekkel és az élelmiszerbankokkal, azok így a jövőben jobban tudnak majd tervezni azzal kapcsolatban, hogy milyen típusú, mennyiségű és minőségű ételre számíthatnak, ezzel pedig reményeik szerint javul majd hatékonyságuk is.


Kidobott élelmiszerek Franciaországban (JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN / AFP)


Az ötlet egy társadalmi kezdeményezésből indult, a petíciót elindító képviselő most már azt szeretné, ha az egész Európai Unióra kiterjedő tiltást sikerülnie kiharcolniuk. (Bár így lenne, hiszen a probléma sürgető- nálunk is)

Nagy-Britanniában évi 15 millió tonna, azaz 19 billió font értékű gyümölcs és zöldség megy a "levesbe".

Rendkívül elgondolkodtató, hogy míg manapság egyre többen hirdetik fennhangon a belső szépség fontosságát, addig a zöldségeket, gyümölcsöket - akikkel nem kell összeházasodnunk, vagy kapcsolatot létesítenünk - folyamatosan a külsejük alapján "ítéljük meg".

A francia javaslat nyomán tavaly májusban például a 444.hu is részletes cikkben nézett utána, hogy mi a helyzet Magyarországon, ahol évente 1,8 millió tonna élelmiszer kerül a szemétbe. Ezt a cikket ide kattintva lehet elolvasni.


Források: Independent és 444.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ilyen boltot sem láttunk még Magyarországon: nincs zacskó, doboz, pet-palack

Szeptember végén, október elején nyílik az első csomagolásmentes bolt Magyarországon!

21 tipp, hogy semmi se menjen kárba!

Az átlagos nyugati család igen nagy összeget költ élelmiszerre évente, a fölös mennyiség elpocsékolása pedig szerves része a nyugati kultúrának....

Te teszel ellene? - Három kiló élelmiszert dobunk ki hetente

Évente 1,3 milliárd tonna élelmiszer kerül világszerte a szemétbe az ENSZ adatai alapján. Magyarországon évi 566 ezer tonna étel végzi a kukában.

Kínai Ikea: bútorház vagy szórakoztató centrum?

Bútorüzlet vagy közösségi tér? Mindenki döntsön belátása szerint!

ÉTELCSERE - az új mozgalom

Az élelmiszerek cseréje nagy múltra tekint vissza, de a pénzalapú társadalomban egy ideje elvesztette jelentőségét. Most ehhez is vannak, akik megpróbálnak visszatérni...


NAPI BOLDOGSÁG