Önuralom = boldogság?

Érdekes tudományos tényre bukkantam a minap - írja a Napiboldogsag.hu bloggere: azok az emberek, akik nagyobb önuralommal bírnak az átlagnál, elégedettebbek az életükkel. Elsőre nekem ez kicsit fura megállapításnak tűnt.Hiszen az ember azt hinné, azok az emberek, akik folyamatosan kontroll alatt tartják magukat, sokkal kevésbé élvezik az életet, mint temperamentumosabb társaik, annak ellenére, hogy hosszú távon valószínűleg inkább profitálnak abból, hogy bizonyos helyzetekben képesek megőrizni a hidegvérüket.

A chicagói egyetem kutatócsoportja szerint az emberiség legértékesebb tulajdonságai közé tartozik az önuralom. Aki ugyanis kellő önuralommal bír, az kevésbé hajlamos érzelemből reagálni bizonyos helyzetekben, továbbá megfelelően tudja indulatait és cselekedeteit kordában tartani.

A chicagói egyetem kutatásai alapján az derült ki, hogy minél nagyobb önuralommal rendelkezett a vizsgált alany, annál elégedettebb volt az életével. Továbbá, ami nagyon meglepő, a nagyobb önfegyelemmel bíró emberek rövid távon is sokkal boldogabbnak bizonyultak. (Pont azért voltak boldogabbak, mert összességében elégedettebbek voltak az életükkel.)

A kutatás alapjául többek között egyébként egy 414 felnőtt által kitöltött online kérdőív szolgált, melyben a válaszadók önuralmukat osztályozták, annak megfelelően, hogy bizonyos állításokkal mennyire értettek egyet. A válaszadók nyilatkoztak érzelmi állapotukról és általános elégedettségi szintjükről is.

A kutatás végső tanulsága, hogy azok, akiknek nagyobb az önuralmuk, a mindennapi életben is jobb kedvűek voltak, illetve hosszú távon is boldogabbaknak bizonyultak az életükkel kapcsolatban.

Hogy a kutatók megtudják, ennek mi az oka, még egy tanulmányt készítettek. Itt még koránt sincs vége, olvass tovább a Napiboldogság.hu - n!


Szerző: Anni / Napiboldogság.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Boldogságot teremtő videósorozatot: íme 50 óra a természet hangjaival és lenyűgöző szépségével

Miután kutatások is alátámasztják, hogy a természetfotók látványa növeli a boldogságszintet, így a BBC Earth elkészített egy videósorozatot, ami ötször 10 órában kalauzol el a természet legszebb helyeire.

Videón, ahogy kirobban az öröm egy 11 éves kislányból, amikor megtudja, örökbe fogadhatják

Az amerikai kislány megható reakcióját egy térfigyelő kamera vette fel az iskolájában. "Az őszinte öröm legtisztább megnyilvánulása." Így jellemezte a Utah államban található American Heritage iskola munkatársa a 11 éves lány reakcióját a hírre, hogy nevelőszülei hivatalosan is örökbe fogadhatják.

Ilyenek az emberek egy csók előtt és csók után (képriport)

Johanna Siring fotós annak járt utána, hogyan szabadíthat fel egyetlen csók. Nos, így néznek ki az emberek egy csók előtt és csók után!

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!


NAPI BOLDOGSÁG