Önuralom = boldogság?

Érdekes tudományos tényre bukkantam a minap - írja a Napiboldogsag.hu bloggere: azok az emberek, akik nagyobb önuralommal bírnak az átlagnál, elégedettebbek az életükkel. Elsőre nekem ez kicsit fura megállapításnak tűnt.Hiszen az ember azt hinné, azok az emberek, akik folyamatosan kontroll alatt tartják magukat, sokkal kevésbé élvezik az életet, mint temperamentumosabb társaik, annak ellenére, hogy hosszú távon valószínűleg inkább profitálnak abból, hogy bizonyos helyzetekben képesek megőrizni a hidegvérüket.

A chicagói egyetem kutatócsoportja szerint az emberiség legértékesebb tulajdonságai közé tartozik az önuralom. Aki ugyanis kellő önuralommal bír, az kevésbé hajlamos érzelemből reagálni bizonyos helyzetekben, továbbá megfelelően tudja indulatait és cselekedeteit kordában tartani.

A chicagói egyetem kutatásai alapján az derült ki, hogy minél nagyobb önuralommal rendelkezett a vizsgált alany, annál elégedettebb volt az életével. Továbbá, ami nagyon meglepő, a nagyobb önfegyelemmel bíró emberek rövid távon is sokkal boldogabbnak bizonyultak. (Pont azért voltak boldogabbak, mert összességében elégedettebbek voltak az életükkel.)

A kutatás alapjául többek között egyébként egy 414 felnőtt által kitöltött online kérdőív szolgált, melyben a válaszadók önuralmukat osztályozták, annak megfelelően, hogy bizonyos állításokkal mennyire értettek egyet. A válaszadók nyilatkoztak érzelmi állapotukról és általános elégedettségi szintjükről is.

A kutatás végső tanulsága, hogy azok, akiknek nagyobb az önuralmuk, a mindennapi életben is jobb kedvűek voltak, illetve hosszú távon is boldogabbaknak bizonyultak az életükkel kapcsolatban.

Hogy a kutatók megtudják, ennek mi az oka, még egy tanulmányt készítettek. Itt még koránt sincs vége, olvass tovább a Napiboldogság.hu - n!


Szerző: Anni / Napiboldogság.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

100 éves ikerpár receptje a boldogsághoz

Mindketten édesanyák, nagymamák és dédnagymamák. Az ikerpár (saját bevallásuk szerint) megízlelte már az élet minden aspektusát: a nehézségeket, a próbatételeket, a könnyed boldogság érzését, az örömöt és a család által megélhető szeretetet. 6 dolog alapvető szerintük az élethez!

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!

9 dolog az otthonunkban, ami a tudomány szerint is boldogabbá tesz

Ezentúl akár esszenciának is tekinthetjük az alábbi tanácsokat.

10 dolog, amit a tánc ad nekünk

Táncolni mindig, mindenkinek érdemes. Nem csak örömforrás, az egészségünk megőrzéséhez is hozzájárul, terápiás célokra is használják, sőt a párválasztásban sem elhanyagolható szerepet tölt be.

Ezek 2016 legjobb drónfotói

A Hong Kong-i SkyPixel 2016-os légifotó pályázatára 27 ezer pazar kép érkezett. Ezeket választották a legjobbnak közülük, és a képek láttán erősen elgondolkoztunk, hogy veszünk egy drónt mi is.


NAPI BOLDOGSÁG