Önuralom = boldogság?

Érdekes tudományos tényre bukkantam a minap - írja a Napiboldogsag.hu bloggere: azok az emberek, akik nagyobb önuralommal bírnak az átlagnál, elégedettebbek az életükkel. Elsőre nekem ez kicsit fura megállapításnak tűnt.Hiszen az ember azt hinné, azok az emberek, akik folyamatosan kontroll alatt tartják magukat, sokkal kevésbé élvezik az életet, mint temperamentumosabb társaik, annak ellenére, hogy hosszú távon valószínűleg inkább profitálnak abból, hogy bizonyos helyzetekben képesek megőrizni a hidegvérüket.

A chicagói egyetem kutatócsoportja szerint az emberiség legértékesebb tulajdonságai közé tartozik az önuralom. Aki ugyanis kellő önuralommal bír, az kevésbé hajlamos érzelemből reagálni bizonyos helyzetekben, továbbá megfelelően tudja indulatait és cselekedeteit kordában tartani.

A chicagói egyetem kutatásai alapján az derült ki, hogy minél nagyobb önuralommal rendelkezett a vizsgált alany, annál elégedettebb volt az életével. Továbbá, ami nagyon meglepő, a nagyobb önfegyelemmel bíró emberek rövid távon is sokkal boldogabbnak bizonyultak. (Pont azért voltak boldogabbak, mert összességében elégedettebbek voltak az életükkel.)

A kutatás alapjául többek között egyébként egy 414 felnőtt által kitöltött online kérdőív szolgált, melyben a válaszadók önuralmukat osztályozták, annak megfelelően, hogy bizonyos állításokkal mennyire értettek egyet. A válaszadók nyilatkoztak érzelmi állapotukról és általános elégedettségi szintjükről is.

A kutatás végső tanulsága, hogy azok, akiknek nagyobb az önuralmuk, a mindennapi életben is jobb kedvűek voltak, illetve hosszú távon is boldogabbaknak bizonyultak az életükkel kapcsolatban.

Hogy a kutatók megtudják, ennek mi az oka, még egy tanulmányt készítettek. Itt még koránt sincs vége, olvass tovább a Napiboldogság.hu - n!


Szerző: Anni / Napiboldogság.hu 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Csinálj mindent szívből, és akkor megtörténik a csoda! Itt a példa rá: egy boldog gazda videója

Nézzétek, milyen egy boldog gazda! Milliókat varázsolt el pajtatánca.

Miért boldogtalanok a mai fiatalok? A megfejtés az orrunk előtt hevert!

Talán soha egyetlen korábbi nemzedék tagjai sem voltak ennyire frusztráltak és a helyüket nem találók, mint a mai huszon- és harmincévesek. Ez a gondolatmenet hibátlanul megválaszolja a miérteket.

A színtiszta öröm pillanatai: ilyen a valódi boldogság (képriport)

A szívből jövő boldogságot nem lehet, és nem is kell letagadni: a siker, egy kellemes meglepetés, vagy akár a szeretteinkkel töltött idő is felvidíthat bennünket. Elsősorban az arcunk árulja el, hogy örülünk-e valaminek - széles mosolyra húzódik a szánk, nevetünk, csillog a szemünk, szinte sugárzunk. Csakúgy, mint a képen szereplő emberek, állatok esetében. Nézd meg őket, és örülj együtt velük!

Egyetlen szót kell megtanulnod, ha boldog párkapcsolatra vágysz

Sokan gondolkoznak el azon, hogy vajon mi a boldog párkapcsolat kulcsa. Egy amerikai újságíró úgy hiszi, hogy rájött a titokra, ráadásul olyan alapvető dologról van szó, amit mindannyian gyakorolunk: a háláról.

15 provokatív kérdés, amik után másként tekintesz majd az életedre!

Sokszor gondolkodsz az élet nagy kérdésein? Szeretnéd megérteni azt, hogy ki is vagy valójában? Akkor olvass tovább!


NAPI BOLDOGSÁG