Elképesztő hajtórendszert alkotott egy diáklány

Egy egyiptomi diáklány olyan újgenerációs hajtórendszert szabadalmaztatott, amely képes űrhajókat küldeni más naprendszerekbe egyetlen cseppnyi üzemanyag nélkül. Aisha Mustafa rendszere a kvantumfizikán alapul és segítségével olyan tereket fedezhetünk fel, ahol ember még soha nem járt. 

Aisha Mustafa
A 19 éves lány hajtómű-rendszere mellőzi a hagyományos rakétameghajtást egy futurisztikusabb elképzelés kedvéért. Aisha Mustafa kiindulópontja az az elv, hogy az űr nem vákuum, hanem olyan részecskék és antianyag-részecskék végtelen tengere, amely egy szemvillanás alatt létrejöhet és el is pusztíthatja önmagát.

Mustafa úgy véli, hogy ezt a kvantum-hatást hasznosítani lehet a dinamikus Casimir-effektuson keresztül. Ez utóbbi egy „mozgó tükrös” üreget alkalmaz, ahol két visszatükröző lapos tányért egymáshoz közel helyeznek el és úgy mozgatják őket, hogy kölcsönhatásba kerüljenek a kvantum-részecskékkel. A szilíciumból készült tányérok mozgatásával energia keletkezik a semmiből és olyan hasznos erő születik, amely alkalmas lehet egy űrhajó meghajtására.

Ez a módszer leginkább a napenergia felhasználásához hasonlít, és sokkal hatékonyabb, mint az a rakéta-üzemanyag, amelyet jelenleg az űrhajókhoz használnak. A jelenleg használt rakétákat, mint például a Dragon X-et, nehéz kontrollálni a hajtóművek miatt, és még a NASA jövőbelátó elképzeléseiben, mint az ion-meghajtás is szükség van villamos energiára – még a USS Enterprise repülőgép-hordozó rakétáihoz is kellettek a dilítium kristályok.

Éppen ezért elképesztő az egyiptomi diáklány elképzelése, mert nem kell hozzá üzemanyag és az asztronauták nagyobb ellenőrzést gyakorolhatnak az űrhajójuk felett. Mindez átalakítaná a műholdak irányítási módját is, lehetővé téve egyszerűbb, olcsóbb, és kivitelezhetőbb missziókat.


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Földi táj egy másik bolygón!

A Naprendszer negyedik bolygója mostanság igen izgalmas felfedezésekkel, gyönyörű képekkel lep meg minket. A Mars felszínén szolgálatot teljesítő Curiosity nevű egység már négy éve rójja az úttalan utakat szomszédunk felszínén.

Egy nagymama számolt le a hadsereg felderítő drónjával

Vicc is lehetne, de nem az: a nyugdíjas nő mérgében úgy földhöz vágta a drónt, hogy az darabokra tört. A katonák igencsak elkeseredtek...

Fiúk, apák, testvérek mentek a frontra, akik közül sokan sosem jönnek már haza- képriport, egy értelmetlen háború ellen

Fiúk, testvérek, apák kerültek a frontra, közöttük pedig vannak olyanok is, akik már sosem jönnek haza. Mindez egy olyan háborúért, amelyhez semmi közük...

Egy videó a Napról, amit soha nem fogsz elfelejteni

A NASA öt évig minden nyolcadik órában lefotózta a Napot, majd a képekből összeállított egy videót: az eredmény elképesztő lett!

Csillagok között: gyönyörű fotó galaxisunk egyik csodájáról

A NASA infravörös tartományban vizsgálódó Spitzer-űrteleszkópja friss felvételt készített a látványos Láng-ködről.


NAPI BOLDOGSÁG