Ezerhétszáz éves hajót emeltek ki a tengerből

Ezerhétszáz éve elsüllyedt, de ma is jó állapotú római kori hajót emeltek ki a tengerből Szicília partjainál. Több mint hétszáz darabban vitték partra a szicíliai Marausa tengerében talált ókori hajót.

"A régészek is szeretik a kirakóst, ha ezerhétszáz éves vitorláshajót tudnak belőle felépíteni" - mondta a sajtónak Sebastiano Tusa, a helyi műemlékvédelem felügyelője. A Marausa partjától százötven méterre, három méter mélységben talált római kereskedelmi hajó a régészek szerint a Krisztus utáni harmadik században ütközött neki a parti homokpadnak. A sekély vízben feküdt ezerhétszáz éven át az iszapréteg és tengeri növényzet alatt. Egy 1999-ben engedély nélküli épített móló kavarta fel az iszapot láthatóvá téve az ókori hajót, melyet búvárrégészek fedeztek fel. Mostanáig tartott a lelet kiásása és darabokban való partra szállítása. A nyolcszázezer eurós restaurálási munkát az olasz Szerencsejáték Részvénytársaság finanszírozza. 

A hajót a szicíliai Marsalában állítják ki, ahol már egy szintén a tengerben talált pun hajót is őriznek. "Ritkaságnak számít a tengerből kiemelt ókori hajóroncs, inkább a helyén szokás hagyni, de így csak a búvárok láthatják. Ráadásul rendkívüli leletről van szó, mivel az olasz tengerekben eddig talált ókori hajók között ez maradt fenn a legjobb állapotban. Kiemelését az is indokolta, hogy a parthoz való közelsége miatt kár érheti" - magyarázta Tusa. A hajó információt adott az Itália és Afrika közötti kereskedelemről is: a rajta talált amfórákban olivaolajat, diót és fügét szállítottak és a fedélzeten a korabeli rómainál olcsóbb afrikai építőanyag is utazott.

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Átmész a világ legrövidebb IQ-tesztjén? Mindössze 3 egyszerű kérdésből áll

Milyen gyorsan tudja megadni a helyes választ három meglehetősen egyszerű kérdésre? Intuícióira vagy az eszére hallgat? De úgy is kérdezhetnénk: hogy áll a közérthető matematikával? Nézzük a tesztet.

A valódi optimizmus margójára: az üres pohár legalább tiszta

Azt mondják optimista az, aki szerint a pohár félig tele van, pesszimista az, aki szerint félig üres. Azt is mondják, hogy optimista az, aki szerint az üres pohárban az a jó, hogy legalább tiszta. Az valódi optimizmus viszont az, hogy a pohár gyakorlatilag mindig tele van, ha mással nem, hát levegővel.

Sürgősen lassítsunk! (+film)

Mert "a jelen pillanata az egyetlen pillanat, amelyben változni és változtatni lehet."

Ideje egy pozitív váltásnak az életedben? Ezt a 10 dolgot tedd meg, hogy boldog légy!

Hogy miként és pontosan milyen dolgokon érdemes változtatnunk a boldogságunk érdekében a továbbiakban kiderül, olvass tovább!

Légy te is régész - Jön a Régészet Napja

Az ország 36 településén csaknem kétszázötven izgalmas rogram várja a történelem iránt érdeklődőket a hétvégén az idén második alkalommal megrendezendő Régészet napján.


NAPI BOLDOGSÁG