Légi csata a főváros felett

Mérgezés és lövöldözés helyett a leghumánusabb módszerrel riasztják a galambokat Budapesten. Bármilyen meglepő is, a módszert a ragadozó madarak - ölyvek és sasok jelentik.

Külföldön elterjedtebb a módszer mint nálunk, de azért egy évvel ezelőtt már a Westend bevásárlóközpont felett is elkezdődött az újfajta galambriasztás. Valóságos légi parádé kellős közepébe csöppenhetett az, aki a Westend City Center felé vette az irányt tavaly februárban. Az épület körüli légteret két „légi vadász" őrizte.


Kisteleki Gergely és egyik ölyv "kollégája".
Fotó: Kalafut Péter - Pozitív Nap


Harc a "repülő patkányok" ellen


Magyarországon annyira nem bevett szokás még, de külföldön már gyakorlat, hogy ragadozó madarakkal kergetik el a mindent ellepő és sokszor piszkos galambokat. Humánusabb, mint mérgezni őket, vagy lövöldözni rájuk, mégis hatékony – magyarázta a két madár idomára, solymász és hivatásos madárijesztő, Kisteleki Gergely.

"Egyszerűen elengedem az ölyveimet, egyebet nem kell tennem. Már a ragadozó madár láttán is a galambok inába száll a bátorság, és odébbállnak. Nagyon ritka, hogy az állataim elkapnak egyet-egyet – folytatta Gergő, aki jutalmazással tanította be állatait a speciális feladatra.

Az ölyvek parancsszavak nélkül is felismerik, mi a feladatuk. "Parancsolni amúgy sem lehet nekik, nagyon öntörvényűek. Ha sikerül egy hullámhosszra kerülni velük, akkor viszont önként teszik a dolgukat."

Bevetésen a Margitszigeten


Valamivel több, mint egy évre rá, most a margitszigeti sétányokon tisztogatja a légteret Gergő és "kollégája". Sassal a karján rója a szigetet a hivatásos madárijesztő. Harris Hawk - vagyis Harris Héja - így nevezik az amerikaiak azt a madarat, amely valójában egy sasféle - meséli Kisteleki Gergely.

A szakember szerint tevékenységük sokkal humánusabb minden más megoldásnál, mert nem ölik meg a galambokat, csak elriasztják. Cicero, a három éves madár - bár nem veti meg a galambhúst, valójában nem öli meg őket, hanem élve - sérülés nélkül - adja át gazdájának azokat. Így a madarász karanténba helyezheti a világban sok helyen csak repülő patkányoknak nevezett városi madarakat.

Sok városban mérgekkel, csapdákkal igyekeznek szabadulni a galamboktól. A Harris Hawk-nak a helyi varjak miatt nincs könnyű dolga: sok lúd disznót győz alapon gyakran nekiesnek és néha a gazdájáig üldözik. A látvány azonban, ahogy a Margitszigeten flangálnak mindenképpen figyelemre méltó.

Ha van egy kis időnk a napokban és útba ejtjük a szigetet parádés légi látványban lehet részünk. ő


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

RAGYOGÁS: ilyen mesés a város ilyenkor

A nagy rohanásban is érdemes néhány percre megállni, és csak a fényekre koncentrálni...

ZSIMÜ: Összművészeti zsongás egy hétig Budapesten

Számtalan értékes program várja az érdeklődőket, mi most közülük hármat ajánlunk nektek, amik (szerintünk) ütősen és tartalmasan pezsdítik a főváros tavaszi zsongását!

Budapest: az egyik legélhetőbb és a legszebb város a kontinensen (videók, amiktől még budapestiként is lehidalsz)

Legalábbis az Expedia utazási oldal szerint a magyar főváros nem kevesebb mint a legszebb és legélhetőbb a vén Európa kontinensén. Nos, mi ezzel biztosan nem fogunk vitatkozni!

A betondzsungel ösvényein - Ha még nem ismered, akkor ezt nagyon sürgősen pótold!

A Betondzsungel Ösvényein a nagyvárosi élet mindennapjait veszi a célkeresztbe. Jivens O. Breewenses "természetfilm" sorozata, arra vállalkozik, hogy tudományos igényességgel, közelről mutassa be a nagyvárosi emberek különböző csoportjait.

Elképesztő 145 éves titok lappang Kőbánya alatt - vess rá te is egy pillantást!

Kőbánya roppant izgalmas környék, csak igyekszik ezt a lehető legjobban titkolni. Az itt lévő Dreher Sörgyár csak egy, a nevezetességei közül.


NAPI BOLDOGSÁG