Légi csata a főváros felett

Mérgezés és lövöldözés helyett a leghumánusabb módszerrel riasztják a galambokat Budapesten. Bármilyen meglepő is, a módszert a ragadozó madarak - ölyvek és sasok jelentik.

Külföldön elterjedtebb a módszer mint nálunk, de azért egy évvel ezelőtt már a Westend bevásárlóközpont felett is elkezdődött az újfajta galambriasztás. Valóságos légi parádé kellős közepébe csöppenhetett az, aki a Westend City Center felé vette az irányt tavaly februárban. Az épület körüli légteret két „légi vadász" őrizte.


Kisteleki Gergely és egyik ölyv "kollégája".
Fotó: Kalafut Péter - Pozitív Nap


Harc a "repülő patkányok" ellen


Magyarországon annyira nem bevett szokás még, de külföldön már gyakorlat, hogy ragadozó madarakkal kergetik el a mindent ellepő és sokszor piszkos galambokat. Humánusabb, mint mérgezni őket, vagy lövöldözni rájuk, mégis hatékony – magyarázta a két madár idomára, solymász és hivatásos madárijesztő, Kisteleki Gergely.

"Egyszerűen elengedem az ölyveimet, egyebet nem kell tennem. Már a ragadozó madár láttán is a galambok inába száll a bátorság, és odébbállnak. Nagyon ritka, hogy az állataim elkapnak egyet-egyet – folytatta Gergő, aki jutalmazással tanította be állatait a speciális feladatra.

Az ölyvek parancsszavak nélkül is felismerik, mi a feladatuk. "Parancsolni amúgy sem lehet nekik, nagyon öntörvényűek. Ha sikerül egy hullámhosszra kerülni velük, akkor viszont önként teszik a dolgukat."

Bevetésen a Margitszigeten


Valamivel több, mint egy évre rá, most a margitszigeti sétányokon tisztogatja a légteret Gergő és "kollégája". Sassal a karján rója a szigetet a hivatásos madárijesztő. Harris Hawk - vagyis Harris Héja - így nevezik az amerikaiak azt a madarat, amely valójában egy sasféle - meséli Kisteleki Gergely.

A szakember szerint tevékenységük sokkal humánusabb minden más megoldásnál, mert nem ölik meg a galambokat, csak elriasztják. Cicero, a három éves madár - bár nem veti meg a galambhúst, valójában nem öli meg őket, hanem élve - sérülés nélkül - adja át gazdájának azokat. Így a madarász karanténba helyezheti a világban sok helyen csak repülő patkányoknak nevezett városi madarakat.

Sok városban mérgekkel, csapdákkal igyekeznek szabadulni a galamboktól. A Harris Hawk-nak a helyi varjak miatt nincs könnyű dolga: sok lúd disznót győz alapon gyakran nekiesnek és néha a gazdájáig üldözik. A látvány azonban, ahogy a Margitszigeten flangálnak mindenképpen figyelemre méltó.

Ha van egy kis időnk a napokban és útba ejtjük a szigetet parádés légi látványban lehet részünk. ő


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Budapest, ahogy még nem láttad - egy magyar fotós elképesztő művei

Ez a magyar fotós néha az életét kockáztatja azért, hogy elkészítse képeit. Az eredmény lenyűgöző!

Budapest láthatatlan kincse - A rákóczi úti ismeretlen templom

Ha nyitott szemmel járunk Budapest utcáin, sok érdekes dolgot megfigyelhetünk. Ilyen például a Rákóczi út 57. szám alatt rejtőző templom, aminek épp csak a tornya látható.

Sárkányok a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Sárkányok és más vadállatok lepték el a Fővárosi Állat- és Növénykertet egy kiállítás keretében. Érdemes megnézni!

Te mit csinálnál, ha eltűnne a Duna? (+videó)

Te hogyan reagálnál arra, ha reggel, átbuszozva a Petőfi-hídon, nem látnád magad alatt a nagy kékséget?

Budapest fény és sötétség határán (képriport)

Mervai Márk fényképész az utóbbi öt évben Budapest legszebb fényeit és pillanatait keresve készítette el fotósorozatát a magyar fővárosról.