Légi csata a főváros felett

Mérgezés és lövöldözés helyett a leghumánusabb módszerrel riasztják a galambokat Budapesten. Bármilyen meglepő is, a módszert a ragadozó madarak - ölyvek és sasok jelentik.

Külföldön elterjedtebb a módszer mint nálunk, de azért egy évvel ezelőtt már a Westend bevásárlóközpont felett is elkezdődött az újfajta galambriasztás. Valóságos légi parádé kellős közepébe csöppenhetett az, aki a Westend City Center felé vette az irányt tavaly februárban. Az épület körüli légteret két „légi vadász" őrizte.


Kisteleki Gergely és egyik ölyv "kollégája".
Fotó: Kalafut Péter - Pozitív Nap


Harc a "repülő patkányok" ellen


Magyarországon annyira nem bevett szokás még, de külföldön már gyakorlat, hogy ragadozó madarakkal kergetik el a mindent ellepő és sokszor piszkos galambokat. Humánusabb, mint mérgezni őket, vagy lövöldözni rájuk, mégis hatékony – magyarázta a két madár idomára, solymász és hivatásos madárijesztő, Kisteleki Gergely.

"Egyszerűen elengedem az ölyveimet, egyebet nem kell tennem. Már a ragadozó madár láttán is a galambok inába száll a bátorság, és odébbállnak. Nagyon ritka, hogy az állataim elkapnak egyet-egyet – folytatta Gergő, aki jutalmazással tanította be állatait a speciális feladatra.

Az ölyvek parancsszavak nélkül is felismerik, mi a feladatuk. "Parancsolni amúgy sem lehet nekik, nagyon öntörvényűek. Ha sikerül egy hullámhosszra kerülni velük, akkor viszont önként teszik a dolgukat."

Bevetésen a Margitszigeten


Valamivel több, mint egy évre rá, most a margitszigeti sétányokon tisztogatja a légteret Gergő és "kollégája". Sassal a karján rója a szigetet a hivatásos madárijesztő. Harris Hawk - vagyis Harris Héja - így nevezik az amerikaiak azt a madarat, amely valójában egy sasféle - meséli Kisteleki Gergely.

A szakember szerint tevékenységük sokkal humánusabb minden más megoldásnál, mert nem ölik meg a galambokat, csak elriasztják. Cicero, a három éves madár - bár nem veti meg a galambhúst, valójában nem öli meg őket, hanem élve - sérülés nélkül - adja át gazdájának azokat. Így a madarász karanténba helyezheti a világban sok helyen csak repülő patkányoknak nevezett városi madarakat.

Sok városban mérgekkel, csapdákkal igyekeznek szabadulni a galamboktól. A Harris Hawk-nak a helyi varjak miatt nincs könnyű dolga: sok lúd disznót győz alapon gyakran nekiesnek és néha a gazdájáig üldözik. A látvány azonban, ahogy a Margitszigeten flangálnak mindenképpen figyelemre méltó.

Ha van egy kis időnk a napokban és útba ejtjük a szigetet parádés légi látványban lehet részünk. ő


Szerző: Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Hova menjünk reggelizni, avagy egy igazi francia reggeliző a belvárosban

Bizony egy nagyváros telis-tele van kifejezetten reggeliző helyekkel, de jó ha ezen helyek felét egy héten többször is meg tudjuk fizetni, vagy mondjuk teljesen elégedettek lennénk a kínálattal. A francia gasztronómia ihlette azt a belvárosi helyet, ahol eddig csak kevesek csalódhattak.

Megdöbbentő teszt Budapesten: te megölelnéd a szeretetkoldus fiút? (videó)

Orosz György humorista: "Az ölelésben az a legjobb, hogy azonnal vissza is kapjuk." De vajon hányan ölelnek meg az utcán csak úgy, egy szeretetkoldus fiút?

A világ 10 legmenőbb városa- vajon Budapest köztük van? Mutatjuk!

A Travel + Leisure szokás szerint megszavaztatta az utazókat, melyeket tartják a világ legjobb városainak. Vajon Budapest köztük van?

Itt a nyár: strandbusz jár a 7-es vonalán

Június 8. és július 7. között az egyik 7-es buszt egyedi dizájnnal kívül-belül strandbusszá alakították a Budapest Gyógyfürdő és Hévizei Zrt.-vel együtt.

Nyaralás otthon, Budapesten! 9 felfedezésre váró hely...

Budapesten is van 8 olyan hely, amely megér egy "misét". Ha érdekes kirándulásokra vágyunk, nem kell messzire mennünk...