Vadhússal bővítenék a mintamenza programot a Dél-Dunántúlon.
A helyi vadászterületeken lőtt vadak szigorú állat- és humánegészségügyi vizsgálatok után kerülhetnek a konyhába. A szervezők azt mondják, a vad méltatlanul mellőzött a menzákon, hiszen hazánkban kiváló minőségű alapanyag áll rendelkezésre. Ha az iskolások elfogadják a vadas ételeket, akár nyúl- és birkahússal is bővülhet a program – hangzott el a Kossuth Rádió Hajnal-táj című műsorában.
Szeptember végén, október elején tervezik a lőtt vad közétkeztetésbe történő bevonását – ismertette a terveket Gellai Tibor, a Szigetvár–Dél-Zselic kistérségi társulás munkaszervezet-vezetője. Mint mondta, a vaddisznó 200 forint alatti felvásárlási ára annyira alacsony, hogy nem érdemes leadni, ezért az egyébként nagyon jó minőségű és értékes táplálékforrást megpróbálják helyben feldolgozni és a gyerekek számára elkészíteni.
A helyi vadászterületeken lőtt vadak szigorú állat- és humánegészségügyi vizsgálatok után kerülhetnek a konyhába és a gyerekek asztalára – hangsúlyozta Gellai Tibor, aki elmondta azt is: adottak a jogszabályi feltételek ahhoz, hogy helyi vágópontokon dolgozzák fel az állatot.
A vadhúsból sokfajta étel készíthető, akár olyan fogások is, amelyeket szinte minden mai gyerek szeret, a lényeg, hogy az eddiginél egészségesebben készüljenek – magyarázta a munkaszervezet vezetője. Példaként említett egy olyan teljes kiőrlésű gabonából készült hamburgert, amelybe vaddisznóból készült pogácsát tennének. A tervek szerint a környéken termelt birka- és nyúlhús is kerülhet majd a gyerekek tányérára.