Kreatív szegénység - egy gyermekművész története


"A legjobb dolog a világon az, ha az ember leül egy üres papírral és egy ceruzával, és valami olyasmit hoz létre, ami addig csak az ő fejében létezett" - vallja történetünk főszereplője. Ilyenkor elszállnak a gondok, ilyenkor nem létezik pénztelenség. Ilyenkor nagybetűs Alkotás születik. Ezáltal pedig egy nagybetűs Művész, egy nagybetűs Hős jön a világra.  


Virág Tünde egyszerre szegény és gazdag gyerek. Szegény, mert mindössze havi 180 ezer forintból él édesanyjával és négy lánytestvérével egy fővárosi albérletben. Gazdag, mert olyan értelem, kiváncsiság és önkifejezési képesség birtokosa, amit még a milliárdosok sem vehetnek meg egy nagy bevásárlóközpont legdrágább üzletében.


A szegénység kreatívvá tesz 


Tünde 16 évesen, a kamaszkor csúcsán is eltökélten halad célja felé. Egyszerre kűzd a szegénységével, a kortársaival és a saját maximalizmusával. Rajzol, fest, ír, mozaikot rak, ötvös szakkörre jár, diákfilm-forgatást és osztálykirándulást szervez. Alkot. Alkotni tanul. Öt percig képes sorolni a példaképeit, miközben Ő „csak” csendben példát mutat.  


Nem akadályozza, kreatívabbá teszi a szegénysége. Ha nincs eszköze, azt használja fel ötletesen, amije van. Türelemmel, szorgalommal, akarattal kompenzálja versenytársai előnyét. Virág Tünde története arról szól, hogy a szegény gyerekkor miként tölt fel erővel egy tehetséget. Arról, ahogy a kreativitás utat tör magának a társadalom legmélyéről is. Arról, hogy az értelem, a motiváció és az akarat nem pénz kérdése.


Nézd meg hétköznapi hősünk történetét a kisfilmben. 


Karmák program 


A Karmák Program filmsorozatában, melyben Tünde is helyet kapott, az idei év talán még 2011-nél is fontosabb lesz - céljukat, „a kézzelfogható segítség nyújtását” úgy tünik, ez év folyamán tudják valóra váltani. Az idei évben kísérleti jelleggel egy személyre szabott ösztöndíjprogrammal támogatják filmsorozatuk egyik főhősét, Virág Tündét. A Karmák Mentor Program keretében a kiválasztott hőst egy személyi mentorral és a missziójához szükséges eszközökkel, szolgáltatásokkal segíti. Így Tündi a Mentor segítségével egy egész éves programot fog véghez vinni, melynek végén egy saját kiállítás a cél. Hogyan vált valóra mindez Tündi számára? Ezt is elmeséljük... 


Egy másik hétköznapi hős: a neve elhallgatását kérő Mentor


Mivel a titokzatos jótevő valóban segíteni szeretne, és nem az öndicsben tündökölni, a nevét nem szeretné viszontlátni semmilyen médium felületén. Tehát az egyszerűség kedvéért nevezzük őt  "csak" Mentornak - nagybetűvel, mert az igazán kijár neki. De hogyan kapcsolódik össze kettejük története? "Valamelyik (már nem emlékszem pontosan) internetes hírportálon volt egy cikk a Karmák videókról. Végignéztem őket és leginkább ez a kislány, pontosabban fiatal hölgy ragadott meg, mégpedig azért, mert már eddig is nagyon jelentős eredményeket ért el a nyilvánvalóan nehéz körülményei ellenére" - meséli nekünk Tündi jótevője. 


"Habár kemény körülmények között fiatalon az embernek sok akaratereje lehet, de ez sem tart örökké, ha mindig falakkal találja magát szemben. Tündiről nem tudhatom, hogy pontosan milyen kihívásokkal kell nap mint nap szembenéznie, de a videó alapján olyan embernek tűnik, aki nem a 'miért nem megyek' -et mantrázza, hanem igyekszik megoldást találni a problémáira" - folytatja.

 


Arról, hogy mi visz rá valakit arra, hogy számára egy teljesen ismeretlen fiatalon segítsen így vall nekünk a Mentor: a tehetség és szorgalom szükséges de nem feltétlenül elégséges feltétele a sikernek, szerencsére is szükség van. A tehetséget és szorgalmat Tünde már hozta én a szerencsének próbálok besegíteni. A célom kettős, egyrészt szeretnék abban segíteni, hogy leküzdhetetlen akadállyal ne kelljen szembenéznie, másrészt én is jobban érzem magam egy olyan világban ahol az emberek segítenek egymásnak és hát nem várhatjuk másoktól, hogy ezt a világot létrehozzák számunkra.


Tündi mentora és mi is reméljük, hogy ezzel, és esetleg mások segítségével az élete során szükségszerű racionalizáción túl nem kell kompromisszumokat kötnie az álmaival és saját elképzelt szakmai jövőjével.Film és képek forrása: Karmák.hu - Hétköznapi Hősök

Szerző: Fodor Márta - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG