Mi a nyelvészek varázsgombája? - A magyar nyelv (videóval)

Ma már ha valaki angolul szól hozzánk, nem szoktunk meglepődni. Annál inkább meglepődünk viszont azon, ha angolul kérdezünk és magyarul válaszolnak...  


Az alábbi 3 perces videó főszereplői Owen Írországból és Sul Londonból, akik nyelvésznek készültek Angliában, de úgy érezték, hogy a klasszikus, latin gyökerű nyelvekben nem találnak elég kihívást. Kedvenc professzorukhoz fordultak problémájukkal, hogy ajánljon nekik valami igazán "kemény" nyelvet, amiben belevághatják fejszéjüket. Nos, a professzor sem a kínait, sem a japánt nem ajánlotta, amit csípőből rávágott lelkes diákjai kérdésére a következő volt: Tanuljatok magyarul!

"Azt mondta,hogy ez a legköltőibb nyelv, távol áll bármilyen európai nyelvtől, a nyelvészek szemszögéből pedig elképesztő. Ma már tudom, hogy igaza van." - meséli Owen Good a filmben.  "A professzorom egyértelműen azt mondta, hogy váltsak magyarra, mert ha a magyar nyelv drog lenne, akkor ez lenne a varázsgomba. Így kezdődött! Amiért pedig beleszerettem az valószínűleg az irodalom és a versolvasás volt. A versek jobban működnek magyarul, mintha áramlanának..." - vallja Sul a magyar nyelvről.  



És hogy miért ez a lelkesedés nyelvünk iránt? Talán George Bernard Shaw véleménye velősen megmagyarázza ezt. Az ír drámaíró (tehát az angolszász kultúra képviselője) az amerikai CBC-csatornának adott interjújában ezt nyilatkozta: „Bátran kijelenthetem, hogy miután évekig tanulmányoztam a magyar nyelvet, meggyőződésemmé vált: ha a magyar lett volna az anyanyelvem, az életművem sokkal értékesebb lehetett volna. Egyszerűen azért, mert ezen a különös, ősi erőtől duzzadó nyelven sokszorta pontosabban lehet leírni a parányi különbségeket, az érzelmek titkos rezdüléseit."

És most legyünk büszkék arra, hogy magyarul beszélünk!



Szerző: Fodor Márta - Pozitív Nap

Videót készítette: maskeppmintmasok.hu


Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

8 dolog, amit akkor tapasztalsz meg, ha egyre többet olvasol

"Az az ember, aki nem olvas könyvet, semmiben sem különbözik attól az embertől, aki nem tud olvasni." ~ Mark Twain ~

Világtérkép első bliccre - akár már két vonalból! (képriport)

A szubjektív térképek hőskorszakát éljük és most egy nagyon szerethető műfajra bukkantunk! :)

Az egyik legszebb természeti jelenségünk: szállnak a darvak hazánk felett! (képriport)

Jó lenne, ha minden magyar ember legalább egyszer tanúja lehetne ennek a világraszóló látványosságnak, amiért nem kell a Föld valamely távoli szegletébe utaznunk!

Íme a tó, ami minden évben eltűnik, majd újraszületik!

Festői látványt nyújt az évente eltűnő, majd felbukkanó tó Ausztriában.

Mióta nem hiszed magadról, hogy valóban szép vagy? Egy felrázó kisfilm, amit minden hölgynek látni kéne (+videó)

A nők maximum 4%-a vallja magát szépnek. Vagyis 10 nőből minimum 9 nincs tisztában azzal, milyen sugárzó valójában. Most azonban méltó helyére emeljük a valódi szépséget!


NAPI BOLDOGSÁG