Berki: megvan az arany, megvan a kvóta! - Videóval

Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb-n. Hídvégi Vid ugyanezen a szeren negyedik lett. 

Berki a döntőben 15,833 pontot kapott gyakorlatára, Hídvégi 15,000-val zárt. A magyar csapat számítása szerint Berki ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi londoni olimpiára, ehhez a lovon érmet kellett szereznie, s a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn – az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát kellett teljesítenie. „Szerencsére meg tudtam ismételni a gyakorlatomat úgy, ahogyan a selejtezőben is, nagyobb megingás nélkül - mondta a Magyar Rádiónak a döntőt követően Berki Krisztián. - Életemben először izgultam, ez egy óriási teher, nem kívánom senkinek, hogy úgy próbáljon meg kvótát szerezni, hogy erre egyetlen lehetősége van. Óriási eredmény, hogy nemcsak megvédtem a tavalyi vb-címemet, de olimpiai indulási jogot is szereztem.”  Hídvéginek ugyancsak kínálkozott esélye a kvótaszerzésre, ehhez  érmet kellett volna szereznie lólengésben, de a harmadik pozícióból éppen az utolsó előttiként szólított honfitársa taszította le. „Volt egy kicsi hibám, de téthelyzetben meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, ráadásul egy nehezített leugrással, amit az Eb óta építettünk be. Persze bosszankodhatnék azon, hogy 66 ezreden múlt a bronzérem, de őszintén szólva az érmet simán becseréltem volna az olimpiai kvótára, amit ezek után januárban a londoni tesztversenyen egyéni összetettben szeretnék megszerezni” - nyilatkozta Hídvégi. 
„Óriási teher volt rajtunk, mi már egyszer lemaradtunk az olimpiáról, úgyhogy ez tudjuk, mit jelent. De hála az égnek, Krisztián fantasztikus teljesítményt nyújtott, minden energiájával a gyakorlatra összepontosított. Kívülről úgy láttam, hogy a közepén nagyon elfáradt, de végig tudta csinálni, minden energiáját beleadta, ezért lett világbajnok. Vidnek is nagyon örülök, kiválóan megállta a helyét élete első vb-fináléjában, nagyon jó teljesítményt nyújtott. Összességében mind a kettőjükkel rendkívül elégedett vagyok" - összegzett Kovács István, a férfiválogatott vezetőedzője. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki a helyszínen követte nyomon a döntőt, ekképpen látta: „Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat. Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!” 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Egész nap ülsz a munkád közben? Akkor a legjobb barátod a plank!

A túl sok ülés öl. Legalábbis képletesen értve. Most mutatunk egy szuper gyakorlatot, melytől sokkal kevésbé fárasztóvá válik a napi ülőmunka.

Ilyen az igazi sportszellem - félájult testvérét cipelte a sportoló a vb-címért!

A testvérek között lévő kötelék az egyik legerősebb és legcsodálatosabb dolog a világon. Testvérünkért képesek vagyunk lemondani saját céljainkról is, akárcsak a Brownlee fivérek.

Sokkal több olimpiai érem megszerzése fűződik magyar névhez, mint gondolnád!

Igazán büszkék lehetünk a Károlyi házaspárra, akiknek köszönhetően most az amerikai tornászlányok ülnek a világ tetején!

"Tudtam, hogy sérült bokával lehet élni, de az álmom nélkül nem"

Ezek egy 19 éves, alig 145 centis tornászlány szavai voltak, aki egy elhibázott mozdulat kapcsán vált az olimpiák történetének egyik legnagyobb hősévé.

"Ha tehetném, mindenkinek adnék egy darabot az aranyérmemből" - jó, hogy vannak olyan példaképeink, mint Szilágyi Áron

A Rio de Janeiró-i Karióka Arénában adott nyilatkozata után csütörtök délelőtt Facebook-oldalán köszönte meg a szurkolást és a neki küldött üzeneteket Szilágyi Áron.


NAPI BOLDOGSÁG