Berki: megvan az arany, megvan a kvóta! - Videóval

Berki Krisztián megvédte világbajnoki címét lólengésben a tokiói olimpiai kvalifikációs torna-vb-n. Hídvégi Vid ugyanezen a szeren negyedik lett. 

Berki a döntőben 15,833 pontot kapott gyakorlatára, Hídvégi 15,000-val zárt. A magyar csapat számítása szerint Berki ezzel indulási jogot szerzett a jövő évi londoni olimpiára, ehhez a lovon érmet kellett szereznie, s a másik két szeren - esetében nyújtón és gyűrűn – az összes versenyző által elért pontszám átlagának a 85 százalékát kellett teljesítenie. „Szerencsére meg tudtam ismételni a gyakorlatomat úgy, ahogyan a selejtezőben is, nagyobb megingás nélkül - mondta a Magyar Rádiónak a döntőt követően Berki Krisztián. - Életemben először izgultam, ez egy óriási teher, nem kívánom senkinek, hogy úgy próbáljon meg kvótát szerezni, hogy erre egyetlen lehetősége van. Óriási eredmény, hogy nemcsak megvédtem a tavalyi vb-címemet, de olimpiai indulási jogot is szereztem.”  Hídvéginek ugyancsak kínálkozott esélye a kvótaszerzésre, ehhez  érmet kellett volna szereznie lólengésben, de a harmadik pozícióból éppen az utolsó előttiként szólított honfitársa taszította le. „Volt egy kicsi hibám, de téthelyzetben meg tudtam csinálni a gyakorlatomat, ráadásul egy nehezített leugrással, amit az Eb óta építettünk be. Persze bosszankodhatnék azon, hogy 66 ezreden múlt a bronzérem, de őszintén szólva az érmet simán becseréltem volna az olimpiai kvótára, amit ezek után januárban a londoni tesztversenyen egyéni összetettben szeretnék megszerezni” - nyilatkozta Hídvégi. 
„Óriási teher volt rajtunk, mi már egyszer lemaradtunk az olimpiáról, úgyhogy ez tudjuk, mit jelent. De hála az égnek, Krisztián fantasztikus teljesítményt nyújtott, minden energiájával a gyakorlatra összepontosított. Kívülről úgy láttam, hogy a közepén nagyon elfáradt, de végig tudta csinálni, minden energiáját beleadta, ezért lett világbajnok. Vidnek is nagyon örülök, kiválóan megállta a helyét élete első vb-fináléjában, nagyon jó teljesítményt nyújtott. Összességében mind a kettőjükkel rendkívül elégedett vagyok" - összegzett Kovács István, a férfiválogatott vezetőedzője. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke, aki a helyszínen követte nyomon a döntőt, ekképpen látta: „Berki fantasztikus teljesítményt nyújtott. Nagyon boldog vagyok, hiszen a vb-arany mellett az olimpiai kvóta is megvan, úgyhogy nyugodtan készülhet Londonra, ahol nagyot alkothat. Vid megérdemelte volna a bronzot, ezáltal az olimpiai kvótát is, de sejthető volt, hogy a bírók egy országból két versenyzőt nem engednek fel a dobogóra. Mindenesetre az én örömöm is óriási!” 

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Intimtorna - miért, mikor és meddig?

0-ből 10 kismamát foglalkoztat, hogy magzata minél egészségesebb legyen. Nem is beszélve a szülés utáni nehézségekről, melyeket lehetetlen elkerül. Azért, hogy tisztába tegyük a szülés előtti és utáni kérdéseket, melyek az intimtorna körül forognak egy igazi szakértőt hívtunk segítségül.

7 egyszerű gyakorlat a feszes, fitt és formás testért!

A következő 7 gyakorlatnak köszönhetően eltüntetheted a felesleges kilókat, kalóriát égethetsz el, tested feszes, fitt és formásabb, szervezeted pedig ellenállóbb lesz! Belevágsz?

Ők lettek az év sportolói

Többek között Berki Krisztián tornászt és Hosszú Katinka úszót díjazták a Magyar Sportújságírók Szövetségének (MSÚSZ) 57. alkalommal kiírt szavazásán.

Berki Krisztián harmadik VB aranya, nézd meg a gyakorlatát! (+videó)

Berki Krisztián pályafutása során már a harmadik alkalommal nyert világbajnoki címet lólengésben. Nézd meg a zseniális gyakorlatot!

Megcsinálta a kivitelezhetetlent: aki végrehajtotta a lehetetlen tornaelemet (+videó)

„Ezt a mozdulatot mindig is kivitelezhetetlennek tartották. Amikor elkezdtem gyakorolni, az első 18 hónapban a 800 kísérletemből csak nyolc sikerült."