Csípőssége miatt lehet imádni vagy éppen mellőzni a tormát, ennek a húsvétkor éppen aktuális gyógy- és fűszernövénynek azonban számos jótékony hatása van. A gyökereiben lévő illóolajoknak köszönhetően értékes gyógynövény. Megfázás ellen, gyomorbajokra, veseproblémákra reszeljünk belőle!
Kezdetben a tormát nem is fűszernövényként tartották számon, elsősorban gyógynövényként használták a népi gyógyászatban. Magas a nátrium-, kalcium-, magnézium- és C-vitamin- tartalma, így bátran vegyük elő, ha egy kis immunerősítőre van szükségünk. Maga a növény a Volga és a Don mentén őshonos - a magyarok ősei is itt ismerkedtek meg vele, és hozták magukkal a Kárpát-medencébe.
Gyógyítsd magad tormával!
Erős, jellegzetes illatát intenzív illóolaj-tartalma biztosítja - az illóolaj belélegzése tisztítja a légutakat. Bronchitis-re érdemes bevetni, ha pedig a felső légutak hurutja áll fenn, a tormát keverjük össze mézzel, és így fogyasszuk! A torma hatóanyagai a mustárolaj, a szinigrin és a glukonnaszturcin nevű glikozidok.Jól teszik, akik rajonganak érte, a frissen reszelt tormának ugyanis, azon túl, hogy finom, fél napon át tartó vírus- és baktériumölő hatása van, melyet a glikozidoknak köszönhet. A kálium a veseműködést fokozza, kiváló a vese- és húgyúti fertőzések esetén, a mustárolaj pedig a nyálkahártyák vérellátását serkenti.
Keverve, áztatva csodákat művel
A tormareszelék önmagában túlságosan erős. A népi gyógyászat az ájult ember magához térítéséhez és pakolásként is használta a frissen reszelt tormát. A kisebb sérülésekre, sebekre levelét borították, hogy megakadályozza az elfertőződést. A reszelt gyökérrel csínján bánjunk, mert jelentős hatóanyaga miatt hólyagot okozhat a bőrön, ha nagyobb mennyiségben alkalmazzuk. Mézzel összekeverve azonban hatásos köhögéscsillapító. Mivel a méz elveszi a torma csípős ízét, a gyerekek is könnyen fogyasztják.Gyógyító receptek tormából
Konkrét egészségjavító és preventív hatásairól is ismert; gyomorbajokra kiváló, segíti az emésztést, és meghozza az étvágyat. Megfázásos időszakban a reszelt torma kevés mézzel elkeverve, igazi orvosság.Mézes reszelt torma
1. Torokgyulladás ellen keverjünk el egy teáskanál mézben ugyanannyi, frissen reszelt tormát, és ha bírjuk, magában rágcsáljuk el.2. Citrom levével növelhetjük a vitamintartalmát. Az ecetes torma készítésekor a cukrot helyettesítsük mézzel, az ecet helyett használjunk fehérbort!
Bevethetjük fejfájás ellen is: tejben áztatva. Mivel helyi vérbőséget okoz, borogatásként alkalmas a fagyott kéz és láb gyógyítására is. A torma remek étvágygerjesztő. Nemcsak frissen reszelve, köretnek is alkalmazhatjuk, létezik tormamártás, ecetes torma - mindenképp egy kellemes ízfokozó. Salátába is tehetjük.
A magyar konyha sok sertés- és marhahúsból készült ételhez, halféléhez hasznosítja, alkalmas savanyúságok elrakásához is. A torma majonézes és tejszínes változatban is kapható, amely különösen jó azoknak, akik túlzott erősségét nem kedvelik.
Ne vigyük túlzásba!
Önmagában is erős, de ha túl sokat fogyasztunk belőle, irritálhatja a nyálkahártyát. Szembe ne kerüljön! A torma csípősségén egyébként enyhíthetünk, ha frissen reszelt állapotban sütőbe vagy ecetes-cukros vízbe rakjuk pár percre. A terhesség alatt és vesebetegség esetén nem ajánlott a nagy mennyiségű fogyasztása.