Gyógyuljunk rózsával

A gyógyítás művészének is hívhatnánk azt az embert, aki alapos növényismeretekre tett és tesz szert. A gyógyítás és a gyógyuláshoz szükséges környezet körülölel minket. 

Felismerés kérdése az egész, ne zárkózzunk el folyton a lakásainkba, házainkba. Induljunk el, öleljünk meg egy fát, szívjuk be a virág illatát.  

Rátérve a rózsa tulajdonságaira, már Shakespeare is megemlítette ezt a szép és kellemes illatával, harmóniát hozó virágot:
                             
                           „Mit rózsának hívunk, bárhogy nevezzük, éppoly illatos”

                                                      William Shakespeare

rózsa

A rózsát már évezredek óta nagy becsben tartjuk. Összekötjük a szerelemmel, érzelmekkel, szeretettel, gyönyörködünk szépségében, magunkba szívjuk csodás illatát. Indiai ősi medicinákban a vörös rózsa gyógyító és tápláló erejét mélységesen mély tisztelet övezi. Manapság a kutatók is sorra fedezik fel a rózsa jótékony megnyilvánulásait, mint például a közérzetre és hormonháztartásra gyakorolt hatásait. Antibakteriális és gyulladás gátló valamint vérzéscsillapító hatása is jól ismert. Használjuk az illóolaját, amit az aromaterápiában is előszeretettel alkalmazunk. 

rózsa

 
A rózsa megnyugtatja a szívet és táplálja az érzelmeket, nyugtatja az idegeket, kiegyensúlyozottá tesz bennünket. Javítja a kondíciónkat. Összhangot teremt a szívünk és az elménk között.
 
A növényből készült rózsalekvár is csodákra képes. Megnyugtatja még a dühös embereket is, elég egy-két kanállal ebből a fenséges lekvárból és nyoma sem marad a feszültségnek. Hatást gyakorol a sejtregenerációra és táplálja a szöveteket is.

rózsa


A rózsavizet, amit már a bioboltokban mi is megvásárolhatunk, használhatjuk fűszerezésnél és megtapasztalhatjuk személyesen is  jótékony hatásait.

A rózsaesszenciát, ami jóval koncentráltabb a rózsavíztől, borogatásokra, menstruációs problémákra, szédülésre, fejfájásra, torokfájásra és depresszióra is alkalmazzák.

A szépségápolásban is kiemelkedő a szerepe. Hűsíti és tonizálja a bőrt. A bőr fényét és ragyogását visszaadja és megtartja.

rózsa

Tipp

Megosztom Veletek a rózsalekvár készítését: Fontos, hogy növényvédő szertől mentes, vörös rózsaszirmokat válaszunk, felaprózzuk, termelői mézzel, vagy agavésziruppal összekeverjük. Fogyasszuk mindig frissen! Minél vörösebb a rózsaszirom annál ízletesebb.
 

Egészségünkre!
 

 Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez a hajszín vonzza a legjobban a férfiakat - Szerinted, az 5 árnyalat közül melyik aratott?

Az ELLE újságírója nagy változásra szánta el magát 5 különböző hajszínt próbált ki 7 hét leforgása alatt. Eredeti mogyoróbarna hajszínétől érzékeny búcsút véve nagy utazásra indult...

Virágot tesznek a rúzsaikba, az eredmény gyönyörű!

Fenségesnek érezhetjük magunkat ezekkel a rúzsokkal, melyek egyedi árnyalatot vesznek fel az ajkainkon!

"Jól csak a szívével lát az ember." - Saint Exupéry különleges élete, avagy mi van az idézet mögött?

A kis herceg legendás alkotója nem készült tudatosan az írói pályára. Élete kalandos és veszélyekkel teli volt, halálát pedig mindmáig rejtély övezi!

Kövirózsa: többet tud, mint gondolnánk

A népi gyógyászatban a kövirózsa az egyik legrégebben használt, elsősegélynyújtásra alkalmas növényünk, melyet gyakran neveznek még fülfűnek, kőrózsának és mennydörgőfűnek is.A kövirózsa latin neve sempervivum, azaz örökké élő - ez a név a növény szívósságára és remek túlélő és alkalmazkodó képességére utal. Bálint gazda "koplalóművésznek" becézi. A növényhez hiedelem is kötődik. A IX. században Nagy Károly utasítására minden háztetőre kövirózsát kellett ültetni, hogy megvédje az ott lakókat a villámlástól és a boszorkányságtól.

Hírességek első vörös-szőnyeges pillanatai

Senki sem tökéletes. Ezt bizonyítják a következő képek ordas nagy divatbakijai is!


NAPI BOLDOGSÁG