A vitaminhiány egy nagy félelem manapság, hiszen az ételeink tápértéke az elmúlt ötven évben átlag 20-30%-kal csappant meg. Ez valószínűleg a sürgetett termeléstől van, vagyis a növényeket nagy hozamra kényszerítik, aminek az ára, hogy felhígul a vitamin és ásványi anyag készletük. Így hát elindítottunk egy cikksorozatot a HPH bloggal karöltve. Ebben összeszedjük a különböző vitaminok és ásványi anyagok főbb jellemzőit és az ezeket leghatékonyabban pótló ételeket.
„Aki elegendő mennyiségű C-vitamint és más vitaminokat fogyaszt, az legalább 25 egészségében leélt évvel hosszabbítja meg az életét!”
/Linus Pauling- kémiai Nobel díjas/
A leghatékonyabban a táplálékokkal bevitt vitaminok szívódnak fel. Azt nehéz azonban eldöntenünk, hogy melyik vitaminból kellene bevinni. De még ha kezünkben is van egy friss vérkép eredmény, általában fogalmunk sincs, hogy melyik ételben van az adott vitamin vagy ásványi anyag. A mesterséges készítmények pedig sokszor jobban terhelik a szervezetet mint amennyi vitamin felszívódik belőlük.
A legösszetettebb vitaminunk
Elsőként a B12 vitaminnal kezdjük. A vegetáriánusok és vegánok ebből fogynak ki a legkönnyebben. Ez a ma ismert legnagyobb és legösszetettebb vitamin. Enyhe hiánya okozhat vérszegénységet, fáradtságot, depressziót, dementiát, míg hosszú távú nélkülözése maradandó agykárosodást is előidézhet a szervezetben. Nehézség, hogy hiánytünetei évekkel azután jelentkeznek, hogy a szervezet raktárai kiürültek.
B12 vitaminban gazdag ételeink zömmel állati eredetűek. Ezek közül a leggazdagabbak:
A sajt és a tojás szintén tartalmaz értékelhető mennyiséget, no de mit kezdjenek magukkal a vegánok? Tévhit, hogy a nálunk kapható szója termékek tartalmaznak B12-t, sajnos ehhez Tájföldig kéne menni, hogy B12 tartalmú tofut találjunk. Az inaktív élesztő pehelyben pedig csak hozzáadott B12 vitamin van.
De nem kell kétségbe esni! Íme a vegánoknak való B12 vitamin források:
Mosatlan gyümölcs, zöldség
Victoria Boutenko a Nyers étel csodái című könyvében ír arról, hogy a környezetében egy kisebb felmérést végzett a nyers evők között. A téma az volt, hogy kinek van B12 vitamin hiánya. Arra jutott, hogy akiknek hiánya van, azok gondosan megmossák a zöldség-gyümölcsöt fogyasztás előtt. Míg akiknek rendben van a B12 szintje, azok hanyagolják a mosást.
Hallom ahogy felszisszentetek. Nos, a „mezei” boltban kapható gyümölcsök és zöldségek először is a termesztés közben kapnak egy nagy adag mérget, műtrágyát, rovarirtót, gombaölőt. Majd a szállítás és a tárolás alatt jönnek a különböző penészedés gátlók, csótány irtók és fényezők. Így mire hozzánk kerülnek kénytelen vagyunk mosással ártalmatlanítani őket.
Ám, ha bio zöldséget veszünk és termelőtől, akkor nyugodtan fogyaszthatjuk mosás nélkül, hiszen sem a földje, sem ő maga nem lett veszélyes anyagokkal permetezve. (Ez nem áll a messziről érkező- illetve a nagyáruházak polcain lévő bio termékekre, hiszen ezek az áruházban jó eséllyel nem részesülnek különb bánásmódban.)
„Táplálékod legyen egyetlen orvosságod!”
/Hippokratész, a gyógyítás atyja/
Jó étvágyat mindenkinek!
Szerző: Pozitív Nap
Forrás: HealthPeaceHappiness blog