Így készítsünk házi patikát otthonra! - A búzavirág / 10. rész

Szakértőnk, Antics Katalin sorozatának tizedik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.


Sajnálatos módon, egyre kevesebb fordul elő a természetben ebből a növényből. Ezért célszerű a kertben meghonosítani. A sötétkéken virágzó termesztett búzavirág szintén gyógyhatású. Tea készíthető belőle és a méhek is kedvelik. Ismertetőjegyei

A búzavirág (Centaurea cyanus L.), egynyári égszínkék virágú növény. Vékony, szőrös, fehéren molyhos szára van. Kevésbé elágazó, váltakozó állású, zöld lándzsa alakú levelei és égszínkék fészkes virágai jellemzik.  A külső meddő virágok forrt pártája többcimpás. Fejecskevirágzata tojásdad.   

búzavirág

Előfordulása

Európában és Ázsiában őshonos. Korábban szinte minden gabona és szántóföldön megtalálható volt. De ezen kívül fellelhető még az útszéleken, gyomtársulásokban is. Mára már szinte az egész világon elterjedt. Tápanyagban gazdag jól szellőző talajt kedveli.

Gyűjtése 

Virágait naponta, kinyílás után kell begyűjtenünk. A kora délutáni órákban tartalmazzák a legtöbb hatóanyagot a virágok!

Szárítás

Meleg, árnyékos helyen, felaprítás nélkül szárítsuk. Könnyen szárad.  

Elkészítés

Teaként: Forraljunk fel vizet. Készítsünk ki egy csészét, aprítsuk össze a növényt, tegyük bele. Forrázzuk le, majd várjunk 5 percet. Megjegyzésként, amennyiben a cseranyag tartalmat szeretnénk növelni, akkor hagyjuk tovább állni. 
Teakeverékekben előszeretettel alkalmazzák, viszont a virágok szép színe alig látható a forrázás során. Önmagában fogyasztva semleges ízű, ezért jó, ha aromanövények hozzáadását alkalmazzuk. 

búzavirág

Élettani hatásai 

A Centaurea latin elnevezést Chiron kentaurról kapta a búzavirág. Ő volt Achilleus, görög hős gyógyító tanára. Tőle tanulta Achilleus, hogyan lehet cickafarkkóróval és búzavirággal sebeket gyógyítani. A középkorban kék színe miatt a szem gyógyítására is használták. Távol tartották vele a szembetegségeket. A népi gyógyászat a szétmorzsolt virágokat tette a sebfelületre.
Teája vízhajtó és emésztést segítő hatással rendelkezik.   
Ma már zömmel színezőanyagként használják teakeverékekben. Étvágytalanság, emésztési panaszok esetén is alkalmazzák. Vizelethajtó teakeverékeknek is a szerves részét képzi. Külsőleg kötőhártya gyulladás és fejkorpa elleni szerekben használják.  
 
Hatóanyagai

Antociánok, flavonoidok, ismeretlen keserűanyagok. 

Összetéveszthető a szirti imolával (Centaurea montana ssp. mollis), neki szélesebb levelei vannak, a búzavirághoz hasonlóan felhasználható növény! De vigyázat, mivel hazánkban védett

További jó ismereteket és tapasztalást kívánok!

Fotók: http://buzaviragok.blog.com

Szerző: Antics Katalin, kertészmérnök, okleveles növényorvos - Pozitív Nap


Szakértőnk korábbi cikkei:
Gyógyuljunk rózsával!
Természetes fájdalomcsökkentés növényekkel
Rovarűzés növényekkel, kemikáliák nélkül
Készítsünk házi patikát otthonra! /1. rész
Készítsünk házi patikát otthonra! / 2.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A pitypang / 3. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A vadrózsa / 4. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A Levendula / 5. rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A mezei katáng / 6.rész
Így készítsünk házi patikát otthonra! - A napraforgó / 7. rész
Stressz és álmatlanság ellen fogyasszunk diót!
Így készítsünk házi patikát otthonra! – A parlagi ligetszépe / 9. részTetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Ez a kisfilm megmutatja, mit jelent igazán szeretni (+videó)

Mit üzen Neked ez a videó? Írd meg nekünk, kíváncsiak vagyunk rá! :)

Stressz - káros és fölösleges: íme 10 egyszerű módszer, amivel tudatosíthatod ezt magadban!

Minden nap egy újabb küzdelem... persze csak azoknak, akik így fogják fel, ezzel önmaguk ellenségeivé válva. Nem kötelező azonban a stressz szorításában élni!

Egyszerre fertőtlenít és gombaölő: a teafaolaj

A teafaolaj eredetileg Ausztráliából származik, ahol az őslakosok évezredek óta használják gyógyításra. Rendkívül sokoldalú, elsősorban fertőtlenítő és gombaölő hatása miatt érdemes kipróbálni. A teafaolaj az Ausztráliában őshonos Melaleuca alternifolia leveleiből préselt illóolaj, melynek jellegzetes, friss, kámforos illata és halvány sárgás színe van (de teljesen színtelen, átlátszó is lehet). Az őslakosok hosszú ideje használták a teafaolajat, a világ azonban csak a huszadik század második felében ismerte meg igazán ezt a rendkívül sokoldalú illóolajat.

A virág, ami a világ számos részén a diéta része

A hibiszkusz virág Ázsiából származik. Napjainkban több mint 300 faja ismert. Mályvafélék családjába tartozik, hazánkban dísznövényként, de kerti bokorként is ismert.

A természetes csodaszer: a bogáncsgyökér

A bogáncsgyökér egy remek természetes gyógyszer, erős méregtelenítő hatással rendelkezik, serkenti a máj és az epe működését, és védelmet nyújt a dohányzás és az alkohol káros hatóanyagaival szemben.


NAPI BOLDOGSÁG