Így készítsünk házi patikát otthonra! - A mezei katáng / 6. rész

Szakértőnk, Antics Katalin sorozatának hatodik részéhez értünk, mellyel heti rendszerességgel jelentkezünk.

Gondoltad volna erről az út szélén növő, kék virágú növényről, hogy valójában milyen csodálatos hatásokkal rendelkezik? Gyökereit például a háborúban és az éhínség idején kávépótlékként használták. Cikóriakávé néven hallhattunk már róla. A nemesített változat gyökeréből most is cikóriakávét készítenek, emellett élettani hatásai is rendkívül pozitívak.


Ismertetőjegyei

A mezei katáng (Cichorium intybus L.), évelő, elágazó, tejnedvet tartalmazó növény. Virágai világoskékek, de lehetnek rózsaszínűek és fehérek is. Nyelves virágai fészkes virágzatot alkotnak és levélhónaljakban csoportosulnak. Csak a délelőtti órákban nyílnak. Tőlevelei fűrészesek, szárnyasan osztottak, szárlevelek lándzsásak vagy tojásdadok.

Mezei katáng (Cichorium intybus L.)
  
Előfordulása

Európában és Ázsiában őshonos, de mára már az egész világon elterjedt. Szántóföldeken, útszéleken, gyomtársulásokban megtalálható. 

Gyűjtése 

Felhívom a figyelmet arra, hogy a szennyezett útszélekről ne gyűjtsük össze a növényi részeket.  Virágzás idején júliusban gyűjtsük be a virágokat és a zsenge leveleket. A leveleknél nagyon fontos, hogy valóban csak a zsengéket gyűjtsük, mivel a többi levél rendkívül keserű. Száraz meleg délelőtti órákra időzítsük a szedését, mivel délutánra összezáródnak a szirmai. 

Gyökereit novemberben a reggeli órákban ássuk ki és tisztítsuk meg. 

A mezei katáng (Cichorium intybus L.) gyökere - a cikóriakávé alapanyaga

Szárítás

Virágait, árnyékos helyen szárítsuk. Ajánlott a gyors szárítás, különben a virágok hamar elveszítik színüket.  A gyökereket alaposan mossuk meg, szeleteljük fel és mesterségesen szárítsuk meg.   

Elkészítés

Teaként: Forraljunk vizet, majd aprítsuk össze a virágokat és a leveleket, tegyünk belőle a csészénkbe és forrázzuk le. Öt percnél ne hagyjuk tovább állni, mivel utána már keserű lesz az íze.
A fiatal zsenge leveleket salátákhoz is felhasználhatjuk. 
A gyökereket megfőzve ízletes zöldséget kapunk. Pörköléssel pedig a már fent említett cikória kávé készíthető. 

Mezei katáng (Cichorium intybus L.)

Élettani hatásai 

Virágait búskomorság, melankólia valamint szembetegségek gyógyítására is használták. 
Emésztésjavító, gyomornedv és epeelválasztás serkentő, valamint vizelethajtó hatássokkal rendelkezik. A máj bántalmakban szenvedőknek is segít. Étvágygerjesztő hatásáról is ismert.   
A homeopátia a székrekedés ellen alkalmazza.  

Hatóanyagai: Keserű ízű szeszkviterpén-laktonok: laktucin, laktukopikrin. Fahéjsav származékok: cikóriasav, flavonoidok. Nemesített változata több mint 50 %-ék inulint tartalmaz.
  

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Csókay doktor fia haláláról: "Hiszem, hogy egyszer újra megölelem Marcit"

Alig érkezett meg Nigériából, élete első missziójáról, Csókay András világhírű idegsebész, agykutató, máris a kórházba sietett ügyelni... Huszonnyolc éve gyógyít, nemzetközileg elismert idegsebész, mégis minden reggelét gyakorlással kezdi a boncteremben. Családapaként megtörtént vele az, ami minden szülő rémálma: a születésnapján egy tragikus baleset miatt elveszítette legkisebb gyermekét, az akkor 10 éves Marcit.

Az első pillantások a világra: ilyen, amikor visszakapja a látását egy testvérpár (+videó)

Egy mosoly. Egy elkapott pillantás. A naplemente. Ezek eddig nem léteztek az indiai testvérpár számára. Azonban hála a 20/20/20-nak mára az életük 180 fokos fordulatot vett.

Tudtad, hogy ha beszélsz a testedhez, meggyógyíthatod magad?

Testünk képes a megújulásra, az öngyógyításra! Csak beszélnünk kell hozzá, és értenünk a jelzéseit, mert ő is képes kommunikálni velünk.

Ahol 8 millió emberre jut egy magyar szemorvos - egy elképesztő képriport

"A szem a lélek tükre" - Hajdú D. András fotói ezt tökéletesen megmutatják: egy, a számunkra, szinte embertelennek tűnő helyen, egy önkéntes magyar orvos emberfeletti munkája...

Bármilyen fájdalmat megszüntet ez a szuper házi keverék

Az alábbi házilag készített gyógyital tökéletesen hidratál, vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a szervezetet, ezenkívül pedig fájdalomcsillapító és nyugtató hatása van.


NAPI BOLDOGSÁG