Isten kertésze - Ruth Stout, a mulcs királynő (videóval)Szeretett meztelenül kertészkedni. A férje onnan tudta, hogy végzett a munkával,
hogy az autók nem lassítottak a kert előtt.

Ruth Stout 1884-ben született Kansas-ben és 18 éves volt mikor New Yorkba költözött. Itt élt negyvenöt éves koráig és soha nem akart kertet. A férje vetette fel, hogy éljenek vidéken, és Ruth bosszankodva bár, de belement a dologba. Amint meglátta a fákat, virágokat, rögtön hatalmába kerítette a vágy: művelni a földet. Eleinte felbérelt egy embert, szántsa föl a területet. Permetezett, műtrágyázot, kapált, gyomlált, csak úgy mint mindenki más. Ez így ment tizenöt éven keresztül.

Ám a munkás, akit a szántásra alkalmazott, mindig később jött mint kellett volna, és így az amúgy is rövid ültetési szezon még inkább lerövidült. Egyszer azonban Ruth türelmetlen lett. Alig várta, hogy végre csinálhasson valamit a kertben.

Kint sétálgatott épp, mikor meglátta az aszparáguszt és kérdőre vonta: hogy lehet, hogy neki nincs szüksége szántásra, a többi növénynek pedig igen? És mivel Ruth-ról volt szó, az aszparágusz készségesen válaszolt: nekik sincs szükségük rá, ültess Ruth!

Nyolc testvére volt, ám ő volt a legnagyobb különc közöttük.
Forrás: awesomeoff.com

Ruth pedig szaladt rögtön a magokért és már szórta is őket. Így tett élete végéig. Innentől nem ásott, nem művelte a talajt, nem gyomlált, nem kapált, nem trágyázott, nem öntözött.

Földjét egész évben szalma mulcs borította, ezért is nevezik mulcs királynőnek. Persze évekkel később rájött, hogy az aszparágusz tanácsának semmi alapja nem volt, hiszen évelő növény. 

Ám ezen sugallat hatására olyan földművelésbe fogott, amit nálánál természetesebben csak maga az anyatermészet művel.

Ruth Stout nem csak kertészkedésében, egész lényében különc volt. Úgy gondolta, -és e szerint is élt- hogy egy felnőtt embernek senki nem mondhatja meg, hogyan viselkedjék. Született optimistának vallotta magát, és legnagyobb példaképe a saját nagyapja volt.

Egyszer gyermekkorában elpusztult a kutyája. A testvérei temették el, és ő a szobája ablakából nézte amint a gödröt ássák. Mikor a nagyapja meglátta, odahívta a másik ablakhoz, és így szólt: nézd Ruth ott a rózsbokor amit te ültettél és van rajta egy új virág. Szedhetsz egy rózsát a saját bokrodról. Mikor Ruth elindult, még utána szólt: rossz ablakon néztél ki drágám.

Ruth Stout's Garden - magyar felirattal from Csaba Toth on Vimeo.

A kerttel kapcsolatos tippek mellett rengeteg az anekdóta is, élvezet hallgatni! :)Szerző: mitugrászLuca - Pozitív Nap

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

dolog, amiért a kertészkedés boldog embert terem

Napjaink rohanó, kütyüs, betonnal tarkított világában igazi felüdülés, ha kijuthatunk a szabadba. Ennél csak az a jobb, amikor ezt a saját kerítésünkön belül tehetjük meg. Hogy a kert ápolásához meghozzuk a kedved, öt indokot adunk arra, hogy kerted csinosítása miért fog lelki boldogságot okozni Neked is, mert földes kézzel, hidd el, boldogabb az élet!

Egyszerű trükk, mellyel tovább tarthatod frissen a tulipánokat

Nincs szomorúbb látvány, mint amikor a már alig várt első tavaszi tulipáncsokrot a vázába tesszük, és azok rövid idő múlva máris kókadoznak. Állítólag van egy régi megoldás arra, hogy a tavasz hangulatát tovább az otthonunkban tudjuk, és a virágok gyönyörűen pompázzanak.

Ha minden növény elpusztul a lakásodban, ezt neked találták ki!

Ha szeretnél növényeket a lakásodba, de bármit teszel, eddig mindegyik elpusztult, ezt a kaktusztálat neked találták ki!

Így termelj magadnak zöldséget kert nélkül!

Avagy miként is használj ki minden rendelkezésedre álló helyet a konténeres kertészkedés segítségével!

Így alkoss gyönyörű miniatűr kerteket törött cserepekből!

Ha van otthon törött virágcsereped, ki ne dobd, így hasznosíthatod!


NAPI BOLDOGSÁG