Piacozz a termelőkkel Budapesten!

Budapesten nem lehet átélni a piaci vásárlás igazi érzését és csak a plázákban lehet jól bevásárolni. Nos, ez a rosszul rögzült beidegződés megdőlni látszik, miután egyre másra nyílnak a termelői piacok a hagyományosnak mondható régi piacok mellett. 

Első kézből, magától attól kaphatod meg a terméket, aki létrehozta és dolgozott vele. Nem egy másik országból veszed a parit, hanem a saját megyédből -  hosszan sorolhatnánk még, hogy mennyi minden adja a termelői piacok értékét és esszenciáját, ahogy ezt korábban már meg is tettük. 

A közel múltban egyre másra jutottak el hozzánk is a hírek újonnan nyíló kispiacokról, pozitív kezdeményezésekről, amik mind alternatív megoldást kínálnak a főváros lakóinak, a mára jól megszokott megaboltok mellett. 


Így hát, összeszedtük székes fővárosunk általunk ismert termelői piacait. Csak annyit kell tenned, hogy kipróbálod őket!

1. Termelők a romkocsmában - piac a belvárosban

Június 10-én háztáji piac indult a Szimpla Kertben, Budapest egyik meghatározó romkocsmájában. Mostantól minden hét vasárnapján számítani lehet a Kazinczy utca legújabb programjára. Valódi élelmiszerek valódi termelőktől, gyerekprogramok, alternatív élelmiszerhálózatok bemutatása, szakmai workshopok, és persze lekvár, szörp, kolbász, és minden, mi szem-szájnak ingere terítéken lesz, pontosabban a helyet kap a bárpulton... 

Romkocsmai kispiac vasárnaponként. Fotó: Todoroff Lázár.


2. Magyar áruk virágzása - termelők a Virágpiacon

A kezdeményezés május végén öltöt testet. Cél, hogy a magyar gazdák értékesítési problémáin könnyítsenek, és a városi vásárlók közvetlenül a termelőktől, feldolgozóktól juthassanak jó minőségű zöldségekhez, gyümölcsökhöz, magyar árukhoz.

Egyébként, ha bejön a kezdeményezés, akkor Budapest több pontján is lehet számítani hasonló termelői piacok megnyitására. A szervezők abban bíznak, hogy a jövőben egyre több termelő és egyre több vásárló jön a piacra.

Zöldség, gyümölcs első kézből a  Virágpiacon


3. Közösködés - termelői kisbolt közösségi menedzsmenttel

Ez év elején elindult lehetőség nyílt arra, hogy a Szatyor közösség (akik munkájáról már mi is írtunk korábban) boltot nyithasson a fővárosban. Önkormányzati helyiség felújítása, támogatók, lelkes önkéntesek, magán befektetők, sok-sok dolgos kéz, sok-sok ötletadó beszélgetés – mindezzel a háttérrel indult a bolt és közösségi hely kialakítása, ami nemrég megnyitotta kapuit a vásárlók előtt.

céljuk, hogy a lehetőleg 50 km-en belüli gazdákat és termékeit találd meg a polcokon, így a lehető leggazdaságosabb a szállítás és az áru friss marad. További részleteket itt olvashatsz a Szatyor boltról. 

Szatyor bolt a Gyulai Pál utcában

Miért jó tehát a termelői piac? Mert egészen más lesz a vásárlás élménye: egy személytelen multi-kalandból átalakul érzelmi kapcsolattá. És persze az sem mindegy, hogy mit eszünk... 


Szerző: Pozitív Nap
Nyitókép: Todoroff Lázár

Tetszett a cikk? Oszd meg másokkal is!

Kapcsolódó írásaink

Kapcsolódó írásaink

Nyárutó: lélekemelő teendők az utolsó meleg napokra

Már a tarkónkon érezzük az ősz lehelletét, de szerencsére a nyár még küzd a hideg elmúlás ellen. Az utolsó meleg napokat érdemes megbecsülni és kihasználni.

Tanácsok egy szabad élethez, egy nőtől, aki felmondott a budapesti multinál, hogy bejárja Ázsiát

Harmincz Rita, A sárga ruhás lány blog szerzője 9 hónap alatt bejárt 10 országot, és a tapasztalatait, jó tanácsait, félelmeit egy internetes naplóban tárta a világ elé. Olyan információkat osztott meg mindenkivel, amilyeneket az útikönyvekben nem találsz meg. Egy rövid hazalátogatás után már újra Indonéziában van, és folytatja kalandozásait.

Ilyen kiszolgálásban ritkán részesül az ember: Törökországban így kapod kézhez a fagyit! (+videó)

Úgy tűnik Törökországban egy kicsit más a kiszolgálás, mint nálunk. Ha fagylaltot szeretnél a negyven fokos hőségben, türelmes kell lenned, és kitartónak, na meg az sem árt, ha érted a poént.

Az IKEA alapítója milliárdos, mégis turkálókból öltözködik

Avagy hogyan lehet két lábbal a földön maradni, akkor is amikor hihetetlenül gazdag vagy!

Piac a fagyasztóból - Szibéria

A szibériai tundra kietlen tájain élők az átutazóknak árult helyi portékákból igyekeznek megélni.


NAPI BOLDOGSÁG